Ulkomaat

Turkin, Venäjän ja Iranin johtajat yrittävät rauhoittaa Luoteis-Syyrian vaarallista tilannetta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tukenut useiden maiden kanssa eri kapinallisryhmiä. KUVA: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT
Ulkomaat 16.9.2019 9:10
Ilkka Timonen, Reuters

Turkki pelkää Syyrian hallituksen hyökkäyksen aiheuttavan uuden pakolaisaallon Turkin puolelle.

Turkin, Venäjän ja Iranin johtajat tapaavat tänään yrittääkseen turvata pysyvän rauhan Luoteis-Syyriaan sen jälkeen kun Syyrian hallitus hyökkäsi alueille. Turkki pelkää hyökkäyksen saavan aikaan uuden pakolaisaallon Turkin puolelle.

Turkin Ankarassa pidettävä huippukokous tuo yhteen maat, joiden liittolaiset sotivat jo kahdeksan vuotta kestäneessä Syyrian tuhoisassa sisällissodassa. Neuvottelut keskittyvät Idlibin maakuntaan, joka on viimeinen kapinallisten hallussaan pitämä alue.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Iranin presidentti Hassan Ruhani ovat tukeneet sodassa Syyrian johtajaa Bashar al-Assadia. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on yhdessä Yhdysvaltain, Euroopan ja arabiliittolaisten kanssa tukenut konfliktissa eri kapinallisryhmiä.

Assadin joukot hyökänneet Idlibiin

Venäjän ilmavoimien tukemat Assadin joukot ovat ottaneet haltuunsa suurimman osan sodan alussa menettämistään alueista. Viime kuukausien aikana Assadin joukot ovat hyökänneet Idlibiin, missä syyrialaiset ja ulkomaalaiset radikaalit islamistit sinnittelevät yhdessä maltillisempien voimien kanssa.

Ankara sopi kaksi vuotta sitten Moskovan ja Teheranin kanssa, että se asetti 12 sotilastarkkailijoiden asemaa Luoteis-Syyriaan tarkoituksena vähentää taisteluja Assadin joukkojen ja kapinallisten välillä. Turkin asemat ovat joutuneet viime aikoina ristituleen Syyrian hyökkäyksen takia.

Erdogan varoitti perjantaina Reutersin haastattelussa, että Syyrian hyökkäykset turkkilaisten asemiin voivat johtaa Turkin joukkojen vastaiskuihin. Damaskos ja Ankara voivat joutua näin sotilaallisesti vastakkain.

– Sillä hetkellä kun hallitus sekaantuu tarkkailuasemiimme, jos on hyökkäyksiä, asiat lähtevät hyvin eri suuntaan, Erdogan sanoi Reutersille.

– Me emme pidättele kuten teemme nyt. Ryhdymme tarpeellisiin askeliin.

Elokuussa Erdogan ja Putin sopivat Moskovassa "normalisoivansa" tilanteen alueella. Tätä ennen Syyrian joukot olivat piirittäneet kapinalliset ja Turkin tarkkailuaseman, mikä Turkin mukaan uhkasi maan kansallista turvallisuutta.

Putin ja Erdogan ovat lähentäneet maiden välisiä suhteita muun muassa energia- ja puolustusasioissa. Viime aikaiset Syyrian joukkojen hyökkäykset ovat kuitenkin kiristäneet maiden suhteita.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image