Ulkomaat

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan alkoi – Minkälaisia taisteluita on odotettavissa ja onko kurdeilla mah­dol­li­suuk­sia Turkin armeijaa vastaan?

Turkki aloitti hyökkäykset Pohjois-Syyriaan keskiviikkona. KUVA: STRINGER / EPA
Ulkomaat 9.10.2019 17:38
Petteri Lindholm

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan Suomen aikaa noin kello 16. Turkin armeija lisäksi mukana on Turkin syyrialaisia liittolaisia. 

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut Turkin tavoitteeksi perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveä "turvavyöhyke", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle. 

Turkin tarkoitus on myös siirtää turvavyöhykkeelle noin 1,5–2 miljoonaa Syyrian sodan pakolaista, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa. Yhteensä maa on ottanut vastaan lähes neljä miljoonaa pakolaista Syyriasta.

Kurdijoukot taas pyrkivät pitämään kiinni alueistaan, joita he pitävät hallussaan Pohjois-Syyriassa. 

Kysyimme asiantuntijoilta, minkälaisia taisteluita Pohjois-Syyriassa on odotettavissa. 

1. Onko kurdeilla mahdollisuuksia Turkkia vastaan? 

Pohjois-Syyrian kurdeilla ei ole ilmavoimia, raskasta aseistusta, eikä niin paljoa joukkoja, että voisi käydä laajoja taisteluita avoimella maaperällä. Turkilla on valtava sotakalusto ja moderni armeija. 

Näin kuvaa osapuolten mittasuhteita Lähi-idän asiantuntija, neuvonantaja Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä. 

Patokallio vertaa tilannetta Turkin viimevuotiseen aluevaltaukseen Afrinin maakunnassa. Siellä kurdit menettivät asemansa äkkiä, vaikka alue oli helpompi puolustaa vuoristoisuutensa takia.

– Tässä valossa on vaikea nähdä, että kurdit kykenisivät pitämään linjojaan Pohjois-Syyrian rajaseudulla, missä maasto on avointa ja hallittavana on satojen kilometrien raja-alue. 

Syyrian kurdijoukoilla SDF:llä on Patokallion arvion mukaan kaksi pääasiallista mahdollisuutta: taistella heti rajan tuntumassa tai vetäytyä jonkin matkaa. 

– Jonkinlainen vetäytyminen on luultavasti välttämätöntä, mutta kurdit saattaisivat myös vetää joukkonsa Turkin tavoitteleman turva-alueen matkalta Syyrian puolelle.

2. Minkälaiset taistelut on odotettavissa? 

Turkki pyrkii etenemään hyökkäyksensä kanssa nopeasti, arvioi strategian opettaja, kapteeni Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta. 

– Turkki alkaa ensin todennäköisesti pehmittää kurdien asemia tykistötulella ja muilla kaukovaikutteisilla aseilla, Pihlajamaa uskoo. 

Tykistötulta ammutaan luultavasti useisiin kurdien kohteisiin rajaseudulla. Hyvin pian sen jälkeen Turkki lähettänee joukkonsa liikkeelle panssarien kanssa, Pihlajamaa sanoo. 

Sotilasoperaatio kestää Pihlajamaan arvion mukaan muutamista päivistä runsaaseen viikkoon. 

Turkki tuskin etenee pidemmälle kuin suunnittelemansa turva-alueen eli noin 30 kilometriä leveän kaistaleen luo. 

CMI:n Patokallio sanoo, että Syyrian oppositioon kuuluvat Turkin liittolaisjoukot nousevat merkittävään asemaan.

– Turkki haluaa minimoida omat tappionsa, joten taistelukentällä pyritään käyttämään luultavasti sijaisjoukkoja ja vähentämään näin omien maavoimien altistusta kentällä. 

3. Mitä tapahtuu Syyrian sisällissodalle? 

Syyrian sisällissota on ollut viime kuukaudet jähmettyneessä tilanteessa, ja väkivalta on vähentynyt selvästi vaikeimmista vuosista. 

Yhdysvaltojen vetäytyminen ja Turkin hyökkäys vaikuttavat jonkin verran sodan voimasuhteisiin, mutta muutokset eivät tuo sotaa ainakaan lähemmäs päättymistä, CMI:n Patokallio arvioi. 

– Maassa on yhä kolme erilaista hallintoa ilman keskusteluyhteyttä, ulkovaltojen joukkoja ja laajoja alueita presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kontrollin ulkopuolella, Patokallio kuvaa Syyrian tilanteen sekavuutta. 

Kurdien ulkopuoliset osat Syyrian oppositiosta ja kapinallisjoukoista vahvistuvat, jos kurdit joutuvat taisteluihin Turkin kanssa ja huomio kohdistuu pohjoiselle rajalle. 

Yhdysvaltojen lähtö taas heikentää Syyrian kurdien asemaa Patokallion mukaan niin paljon, että kurdit joutuvat mahdollisesti hieromaan sopua al-Assadin hallinnon kanssa. 

Kurdien tavoitteena on oman autonomisen alueen lujittaminen Pohjois-Syyriassa, mutta al-Assadin hallinto on vastustanut autonomista kurdialuetta voimakkaasti, joten myönnytykset eivät ole todennäköisiä nytkään. 

– Näiden osapuolten on yhä löydettävä ratkaisu kurdien pidempiaikaiseen asemaan, vaikka nyt saattaisikin löytyä osittaista yhteisymmärrystä, Patokallio sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

On vain ajan kysymys, koska kurdit tekevät pommi-iskuja Turkin suurissa kaupungeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä osoitti kuinka hyvä "liittolainen" USA on. Ei voi luottaa siihen että vaikka Suomi olisi Nato-jäsen että USA auttaisi Suomea jos joku tänne tulisi. Ei ainakaan Trumpin kaltaisen pressan aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Tuo sota ei neuvottelemalla lopu ikinä. Sodat loppuu sotimalla ja voittaja määrää tahdin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historia on osoittanut että sodat loppuu yleensä nimenomaan neuvottelemalla. Hyvin harvoin ne on loppuneet kun toinen osapuoli on tuhottu täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaava tilanne jos Suomen valtio hyökkäis saamelaisten kimpuun ja häätäisivät ne pois Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan kumma, kun EU-maat torppaavat alvariinsa Turkin EU-jäsenhakemukset, sillä turkkihan on sivistysvaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, nyt odotellaan vain mitä muita nimiä Erdoğan antaa sotaretkillensä. Onko lukijoilla arvauksia?
Kelpaisiko esim. Operation Peace dove, Operation Eternal peace, Operation Ottoman Slap, Operation Return of the Ottoman empire, Operation Misdirection?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä sotimiset ja räjäyttelyt ne ei sitten ilmastonmuutosta aiheuta eikä muutakaan saasteita ilmakehään levitä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän toki ,vaan suomalainen henkilöauton omistaja aiheuttaa kaiken tuhon mitä maapallo voi kohdata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äläpä kuule siinä ala yleistämään! Minä olen suomalainen ja omistan henkilöauton. Sähköllä toimivan, joten minua ei saa sekoittaa näihin polttomoottorillaan planeettamme tuhoaviin Suomi-tuholaisiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauas ollaan tultu vuosituhannenvaihteen toiveikkuudesta ja historian lopusta. Nyt kaikenmaailman resitentit huseeraa ympäri maailmaa sotimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antakaa kurdeille itsenäisyys. Ihmiset märisee että Israelin jo valmiiksi kovin pientä valtiota pitäisi pilkkoa. Kurdeille ei kuulemma mitään... Aukaiskaa nyt suunne. Nyt on aihetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen muuria koko ns. lähi-idän ympärille. Saavat siellä ratkaista keskenään minkä nyt milloinkin haluavat närästävän ilman että muiden tarvitsee asiasta kärsiä. Toisin sanoen Istanbulista etelään ja itään kunnon kaiteet lähimpään valtamereen saakka eikä ketään sisään taikka ulos - sanotaanko nyt tuhanteen vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image