Ulkomaat

Turkin armeija on iskenyt 181 kohteeseen Syyriassa – Tämä tapahtumista tiedetään nyt

Turkki aloitti hyökkäyksen kurdeja vastaan keskiviikkona. KUVA: EPA
Ulkomaat 10.10.2019 8:56 | Päivitetty 10.10.2019 10:16
Taneli Koponen, Petteri Lindholm

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan jatkui torstaiaamuna.  Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan Suomen aikaa noin kello 16 keskiviikkona. Turkin puolustusministeriö on kertonut iskujen kohdistuneen 181 sotilaskohteeseen. Turkin armeijan lisäksi mukana on Turkin syyrialaisia liittolaisia. Presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut Turkin tavoitteeksi perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveä "turvavyöhyke", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle.

Turkin tarkoitus on myös siirtää turvavyöhykkeelle noin 1,5–2 miljoonaa Syyrian sodan pakolaista, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa. Yhteensä maa on ottanut vastaan lähes neljä miljoonaa pakolaista Syyriasta. Kurdijoukot taas pyrkivät pitämään kiinni alueistaan, joita he pitävät hallussaan Pohjois-Syyriassa.

Hyökkäys mahdollistui käytännössä sen jälkeen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti sunnuntaina, että Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Syyrian pohjoisrajalta Ras al-Aninin rajakaupungista.

Ilmaiskuja seurasi maaoperaatio

Turkki aloitti hyökkäyksen ilmaiskuilla ja tykistötulella. Kurdijohtoisen SDF:n mukaan yksi iskuista osui vankilaan, jossa oli Islamilainen valtio -äärijärjestön taistelijoita. Yhdysvallat on siirtänyt osan vaarallisimmista taistelijoista pois alueelta. Siirtojen taustalla oli pelko siitä, että kurdit eivät enää pysty vartioimaan leirejä, joilla taistelijoita on.

Myöhään keskiviikkoiltana Turkin puolustusministeriö twiittasi Turkin armeijan käynnistäneen maaoperaation yhdessä syyrialaisten liittolaistensa kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters. Turkin media on uutisoinut joukkojen edenneen Syyriaan neljästä eri pisteestä. Kaksi niistä sijaitsee Tel Abyadin kaupungin lähellä ja kaksi muuta lähellä Ras al Ain kaupunkia rajaseudulla.

Tuhannet ihmiset ovat paenneet Ras al Ain kaupungista kohti Hasakan maakuntaa, joka on kurdijohtoinen. Turkin ilmaiskut ovat tappaneet ainakin viisi siviiliä ja kolme taistelijaa kurdijohtoisista SDF-joukoista, kertovat joukot itse. Lukuisia siviilejä on haavoittunut. Kansalaisjärjestö Syrian Observatory of Human Rightsin mukaan kuolleita olisi 15.

Reuters on nähnyt Turkin YK:n turvallisuusneuvostolle lähettämän kirjeen. Siinä sotilasoperaation kerrotaan olevan muun muassa harkitun ja vastuullisen. Turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina keskustelemaan Syyrian tapahtumista viiden eurooppalaisen jäsenensä eli Britannian, Ranskan, Saksan, Belgian ja Puolan pyynnöstä.

Hyökkäys tuomittiin laajasti

Egyptin valtion televisiokanava kertoi torstaiaamuna Irakin presidentin Barham Salihin käyneen puhelinkeskustelun Syyrian tilanteesta Egyptiä johtavan Abdel Fattah al-Sisin kanssa.

Egypti on varhain keskiviikkoaamuna kutsunut Arabiliiton hätäkokoukseen. Suuri osa muista arabimaista ja Euroopan unioni ovat tuominneet hyökkäyksen.

Myös Yhdysvalloissa isku on tuomittu laajasti. Republikaanien senaattori ja usein Trumpin politiikkaa puolustava Lindsey Graham ja demokraattisenaattori Chris van Hollen ehdottivat yhdessä pakotteita Turkille. Niiden kohteena olisivat presidentti Erdoganin varat, viisumirajoitukset sekä aseellisen avun kieltäminen Turkille.

Republikaanien joukoista on kuulunut niin kriittisiä äänenpainoja, että on mahdollista, että lait saavat taakseen kahden kolmasosan enemmistön sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Tällöin ne on pakko vahvistaa.

Juttua päivitetty 10.10. kello 10.16.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

kurdit ovat nyt taistelemassa talvisotaansa ilmeinen samankaltaisuus neuvostoliitonhyökkäykellä 1939 ja turkin hyökkäyksellä on selvää, turkki teki assyrialaisten kansanmurhan sayta vuotta sitten ja nyt pyrkivät kurdien hävittmiseen kuten stalin yrittitehdä suomalaisille, suomen pitää tukea kurdeja eu:n puheenjohtajamaana, kurdit tarvitsevat aseapua lentokoneita ja tankkeja vastaan. turkkipitää saartaa taloudellisesti. lopettaa turis,mi turkkiin ja tukea kaikkia diktaattori erdoganin vastustajia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos usa olis hyökännyt johonkin maahan niin kaikki olisi ok ja ei mitään hämminkiä, mutta nyt on jostain syystä kaikki jotenkin ihan kauheeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyökkääjä menee aina niin pitkälle kuin pääsee. Vaikea uskoa, että osmanneilla on rajapaalut, joiden kohdalla pysäytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimaihin ei ole koskaan voinut luottaa sotilasliittolaisina. Se on hyvä Suomen muistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin! Erämaista on nämä Susisaaret muutettu Suomenlinnaksi. Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulinko tässä sellaisen epäsuoran väitteen, että itään voi aina luottaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan oma apu paras apu. Mutta, ei tullut länsi apuun Georgiassa, ei Ukrainassa, ei Krimillä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä poikkeaa Krimin valtauksesta? Nyt kai EU laittaa Turkille talouspakotteet, Turkki sitten vastineeksi lähettää pari miljonaa pakolaista Eurooppaan. Hyvinkö menee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkin presidentin toimet ovat tuomittavia kansainvälisen oikeuden säädösten perusteella ja inhimillisin perustein. Miksi kurdit täytyy tuhota?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nolo postaus.

EU-jäsenyyttä ei edes voi hakea, ellei ole EU:n taholta hyväksytty hakijakelpoiseksi maaksi. Sellaisesta Turkki on valovuoden päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän varmaan hakemisella tarkoitti tavoitteellista hakua. Kyllähän Turkki on osoittanut haluavansa EU'hun, ei pidä aina takertua lillukan varsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkki ei viime aikoina ole osoittanut halua jäsenyyteen. Erdogan on sanonut, että "EU ei ole välttämätön asia Turkille".

Turkilla on monia pahoja esteitä EU:n kanssa lähestymiseen ja lisää on tulossa. Vakavin este jäsenyyteen Turkille on ollut koko ajan ollut Kypros, jonka pohjoisosaa Turkki miehittää. Mitään "lillukan varsia" nämä eivät todellakaan ole!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo jutut on kyllä juuri niitä lillukanvarsia.
Turkki käänsi kelkkansa, kun ei uhostaan huolimatta / sen takia tullut hyväksytyksi EU:hun (tahdosta se ei siis alunperinkään ollut kiinni, kyllä tahtotila Turkilla on ollut vahva EU:hun pääsemiseksi. Kynnys EU:n vaatimiin myönnytyksiin vaan oli lian korkea tälle diktaattorille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että Kypros lillukanvarsi...?

Turkki ei ole mitään kelkkaansa kääntänyt. Kelkka on mennyt koko ajan samaan suuntaan: jorpakkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ehkä Kypros silloin ei sollut sopivaa Eun jäseniiksi. Jasennys neuvottellut olisi pitännyt aloitta kun saaren molemmat osapuolet yhdistyvät.
Nyt saaren molemmat valtiot eivät ole halukasta neuvottelemaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä Turkki aloitti provosoimattomasti hyökkäyssodan suvereenia valtiota vastaan. Kaikki kanssakäyminen lukuun ottamatta valtiojohtotasoiset neuvottelut Turkin suuntaan on lopetettava. Suomalaisturistit pitää evakoida välittömästi laitonta hyökkäyssotaa käyvästä Turkista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image