Ulkomaat

Tuore selvitys: Lapset kohtaavat yhä enemmän väkivaltaa maailman krii­si­pe­säk­keis­sä – uhkia raiskauksesta silvontaan tai kuolemaan

Ulkomaat 15.2.2018 2:00
Nea Alanen

Silmitön väkivalta lapsia kohtaan on lisääntynyt huolestuttavasti viimeisen 10 vuoden aikana.

Maailman konfliktialueiden lapset kokevat silmitöntä väkivaltaa, joka on lisääntynyt räjähdysmäisesti vuodesta 2010. Yksi kuudesta lapsesta asuu konfliktin vaikutusalueella, kertoo kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön julkaisema raportti.

Yksi tutkimuksen huolestuttavista löydöksistä on se tosiasia, että yksityiskohtaista tietoa lasten asemasta konflikteissa ei juuri ole tilastoitu.

Konfliktialueilla asuvien lasten määrä on noussut 75 prosenttia 1990-luvulta lähtien.

Kaikkein riskialteinta aluetta lapsille on Lähi-itä. Vuonna 2016 alueella noin kaksi viidestä lapsesta asui 50 kilometrin säteellä konfliktialueesta.

Noin 357 miljoonaa lasta asuu päivittäisten väkivaltaisuuksien alueilla. Nämä lapset kokevat sanoinkuvaamatonta kärsimystä.

He joutuvat taistelutantereille ristituleen, heitä tapetaan, raiskataan, vammautetaan ja silvotaan järjestelmällisesti ja häikäilemättömästi.

Heidän kotejaan ja koulujaan pommitetaan. Lapsilta viedään oikeudet kelvollisiin elinoloihin, puhtauteen, koulutukseen ja kunnolliseen ruokaan.

Konfliktien alueilla eläviä lapsia ryöstetään, kidutetaan ja värvätään aseistettuihin ryhmiin taistelijoiksi, ruoanlaittajiksi, seksiorjiksi ja apulaisiksi. Lapsia huumataan ja heidät aivopestään tappamaan ihmisiä.

Kaiken tämän lisäksi ulkopuolelta tulevan avun perillepääsy estetään, jotta lasten ja muiden siviilien elämiä ei voida helpottaa.

Avunviejiä on tapettu ja avustustyötä on tahallisesti häiritty. Humanitaarisen avun perille vieminen on ollut viime vuosien nouseva trendi.

Piiritys- ja näännyttämistaktiikoita käytetään aseena siviilejä vastaan, jotta yhteisöt saataisiin antautumaan.

Sota-alueiden tapahtumilla on myrkyllinen psykologinen vaikutus lapsiin, selvitys kertoo. Se porautuu syvälle heidän mieliinsä.

Kaikki psykologiset ja fyysiset traumat, joita he saavat konflikteissa johtavat noidankehään, jossa seuraava sukupolvi joutuu kamppailemaan rakentaakseen rauhallisen ja toimivan yhteiskunnan.

Nykyisten konfliktien luonne on muuttumassa sellaiseksi, että se suojelee ennemmin sotilaita kuin siviilejä.

Jollei nykyisiin sotatapoihin puututa, kauheudet jatkuvat ja maailmassa kuolee kauheuksien keskellä jatkuvasti lisää lapsia.

Miljoonat pienokaiset kärsivät elämän pituisista fyysisistä ja psyykkisistä traumoista. Todisteet kahdelta viimeiseltä vuosikymmeneltä osoittavat, että lapset maksavat suurimman hinnan sodista.

Lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa voidaan yrittää suitsia estämällä lasten joutuminen konfliktien keskelle.

Pelastakaa lapset -järjestön mukaan on äärimmäisen tärkeää, että kansainvälinen yhteisö ylläpitää ja noudattaa maailmanlaajuisia lakeja ja säädöksiä. Järjestö penää, että väkivallan aiheuttajia tulisi rankaista.

Yksi tärkeimmistä asioista väkivaltaisuuksien aiheuttamien tuhojen korjaamisessa on huolehtia, että lasten särkyneet elämät saadaan korjattua hoivaamalla ja eheyttämällä.

Sodissa kärsiviä lapsia voidaan auttaa Suomesta käsin hyväntekeväisyyden ja kouluttamisen avulla.

Konfliktialueiden lapset

Yksi kuudesta lapsesta, eli noin 357 miljoonaa lasta maailmassa asuu väkivaltaisilla alueilla.

Tapettujen, silvottujen tai vammautuneiden lasten lukumäärä on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2010.

YK:n mukaan humanitaarisen avun perille pääsyn estäminen sitä tarvitseville alueille on noussut räjähdysmäisesti.

Lasten tilanteen pahenemiseen vaikuttaa erityisesti se, että piittaamattomuus sodan sääntöjen noudattamisesta on yhä yleisempää. Väkivalta on silmitöntä ja umpimähkäistä esimerkiksi Syyriassa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä ja Afganistanissa.

MAINOS

Kommentoi

Artikkelissa on yksi epätarkkuus.

Silpominen ei ole sodasta tai konfliktista johtuvaa, se kuuluu paikalliseen kulttuuriin. Suomalaisesta näkökulmasta kuulostaa toki hieman oudolta tavalta, mutta ei meidän kulttuurimme ole yhtään sen parempaa kuin heidänkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma kun #metoo, eikä feministit ota mitään kantaa puolustaakseen tyttöjä esim. silpomisilta jota Suomessakin jo harrastetaan.
Ihmeellistä, että aikuisiin terveisiin "miehiin" löytyy energiaa tuhlattavaksi muttei viattomiin puolustuskyvyttömiin lapsiin ei haluta antaa apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

42
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
18
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
8
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
7
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image