Ulkomaat

Tuomioja: Ukrainan kriisi kään­ne­koh­das­sa

Ulkomaat 18.8.2014 1:25 | Päivitetty 18.8.2014 15:13
STT,

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi, että Ukrainan kriisi on ratkaisevassa käännekohdassa. Kriisi voi hänen mukaansa vielä pahentua, tai se voi edetä ratkaisun suuntaan.

Tuomioja kertoo, että Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan neuvottelut sunnuntaina ovat olleet ilmeisen vaikeita. Hänellä ei ole muuta tietoa neuvotteluista kuin Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin lausunto, jonka mukaan jonkin verran edistystä saavutettiin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik arvioi, että ulkoministerien neuvottelujen tulokset jäivät laihoiksi, eikä Berliinin tapaaminen tuonut muutosta Ukrainan tilanteeseen.

Raikin mukaan Ukrainan kriisi on pattitilanteessa, kun Venäjä toimittaa separatisteille aseapua eikä ole aidosti kiinnostunut aselevon saamisesta Itä-Ukrainaan.

Jos Venäjän ja Ukrainan välinen raja saataisiin kiinni, separatistit häviäisivät taistelunsa nopeasti, sillä he ovat täysin riippuvaisia Venäjän tuesta, Raik arvioi.

- Separatisteilla ei ole sellaista taistelukykyä, jolla he pystyisivät pitämään näitä alueita hallussaan. Paikallisen väestön osallistuminen taistelutoimiin on hyvin vähäistä, Raik arvioi.

Myös Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtajan Torsti Sirénin mukaan Ukraina-neuvottelujen anti jäi perin niukaksi.

Sirén pelkää, että tilanne Itä-Ukrainassa saattaa vielä pahentua ennen ratkaisun löytymistä.

- Totta kai tämä kriisi ennen pitkää diplomatialla voitetaan, mutta tämä saattaa hyvinkin vielä kärjistyä, Sirén sanoi MTV:n haastattelussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Raik on instituutin tutkija ja ei kommentoimansa tilanteen tasalla, että vielä suostuu menemään debaattiin modernista taktisesta sodankäynnistä. Mutta kun se vaan on arvio. Se määrä mikä siellä on aseistusta jo lähtötilanteessa? Raik oli jo toisella planeetalla, jossa luullaan että neekeri valkoisessta talosta myös meistä välittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että suuren rauhanvälittäjän Niinistön reissu oli floppi. Ukrainan kriisissä on toinenkin kanto mitä ei saa unohtaa, Krim. Sitä liitosta ei hyväksy muu kuin Venäjä ja tulee hankaamaan välejä jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan kriisissä olisi olennaista että Itä-Ukrainan ja Venäjän raja saataisiin kiinni. Rajan sulkeminen tekisi Venäjän toimet tyhjiksi koska Venäjä menettäisi Itä-Ukrainan tilanteen hallinnan. NATO ja EU voisivat toteuttaa rajan sulkemisen rauhanturvaoperaationa ilman että joukot osallistuisivat taisteluihin. Hankala sanoa että onnistuisiko tämä edes teoriassa.

On aika selvää että Venäjä ei halua sotaa vaan Krimin ja osia Itä-Ukrainasta itselleen, toistaiseksi Venäjän strategia on toiminut aika hyvin. EU on päivä kerrallaan lähempänä tilannetta jossa sen on pakko antaa Venäjälle periksi. Euroopassa ei ole periaatteella ja maineella suurta merkitystä ja EU valtioiden ristiriidat estävät kovien päätösten tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän federaatio ei ole pienimmässäkään määrin kiinnostunut Ukrainan alueista. Energiapoliittisesti Venäjä on riippumaton mistää muusta maasta. Venäjän puolella on raja-asemilla OSCE:n ja YK:n henkilöstöä valvomassa, ettei rikkeitä ole ja se vahvistettu fakta mainituilt tahoilta, ettei venäjältä aseita viedä ukrainaan. Meihiä rajalla luukkuu ja vaatteita reilusti.
Te rajanvartijat oletatte, että venäjä on syyllinen nykyiseen tilanteeseen. Laisillanne on käsitys, että länsimaat, ei koskaan hyökkää syyttä tai pommita ketään harkitsematta. Eikä Krimin asukkailla ole itsemääräämis oikeutta, vaikka Makedonian valtion muodostuksen puoltaisitte. Olette niin fiksuja ja kaikkitietäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomioja on tavallaan oikeassa. Kriisi on tosiaan käännekohdassa - muuttumassa vakavasta erittäin vakavaksi kriisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimittäin se, että kriisi olisi lähitulevaisuudessa ratkaistavissa. Joka tapauksessa pallo ja päättämisen ratkaiseminen on Venäjällä. Separatistien aseellisella, taloudellisella ja poliittisella tukemisella vain edesautetaan ja jatketaan kriisin jatkumista ja sen pitkittämistä. Yksikään puolustusvoimien ja poliittinen asiantuntija ei näe siinä tosin mitään järkeä. Sillä tavalla ainoastaan tuhlataan niin aikaa, rahaa, kuin energiaa, ja täysin turhaan. On se ihme, ja kumma, että diplomaattinen kanssakäyminen ja yhdessä kaikkien osapuolten kesken käytävät neuvottelut eivät vain kelpaa. Ne olisivat kuitenkin tässä nimenomaisessa tilanteessa se ainoa oikea ja järkevä ratkaisu. Jokainen osapuoli säilyttäisi kasvonsa, maailmalla olevan julkisuuskuvansa, uskottavuutensa, ekonomian pysymisen edes jonkinlaisessa kurssissa ja tasapainossa ja säilyttäisi tulevien sukupolvien kunnioituksen ja arvostuksen. Ja takaisi ja varmistaisi tulevien sukupolvien, niin ekonomisen, sosionomisen, kuin muunkin hyvinvoinnin.- Ja menestymisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:19
Myllytullin uuden asuinkorttelin rakentaminen alkamassa lokakuussa – tältä ensimmäisenä valmistuva talo näyttää
10:57
VTT löysi ratkaisun olutpullojen räjähtämisen estämiseksi – tutkijat kehittivät aikaa ja rahaa säästävän geenitestin, joka tunnistaa pilaantuneen hiivan
10:55
Islanti paljasti muistolaatan menetetylle jäätikölle
10:45
Fortum: Päätöstä Loviisan ydinvoimaloiden jatkohakemuksesta ei ole tehty – Hallitusohjelmassa luvalle näytetään jo valmiiksi vihreää, kunhan Stuk puoltaa
10:44
Vihiluodossa tavoitellaan viikonloppuna letkajenkan ennätystä – Vihiluoto Weekend on venetsialaisten tapainen loppukesän tapahtuma
10:43
Ruotsa­lai­syhtiö uskoo Vihannissa olevan edelleen malmivarantoja – "Et­sim­me pää­a­si­as­sa ku­pa­ria ja sink­kiä"
10:17
Vahvaa tulkintaa ja vapisuttavaa musiikkia – Taiteilijaparin kotikonsertti oli Muusajuhlien piilotettu helmi
55
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
47
Työttömyys ei alene haastattelemalla Lukijalta
34
Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun
32
Pappi, toimittaja ja kansanedustaja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan
18
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
17
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa
16
Suomeen saapuva Iranin ulkoministeri on sulava puhuja ja ydinsopimuksen arkkitehti – nyt hän haluaa kertoa maailmalle, mitä Iranin mielestä tapahtui

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Joo, ja kaikkien muidenkin, jotka omistavat asunnon, kesämökin, auton, astianpesukoneen, polkupyörän, skootterin, ompelu... Lue lisää...
Erkka Pee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image