Ulkomaat

Tuomioja: Ukrainan kriisi kään­ne­koh­das­sa

Ulkomaat 18.8.2014 1:25 | Päivitetty 18.8.2014 15:13
STT,

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi, että Ukrainan kriisi on ratkaisevassa käännekohdassa. Kriisi voi hänen mukaansa vielä pahentua, tai se voi edetä ratkaisun suuntaan.

Tuomioja kertoo, että Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan neuvottelut sunnuntaina ovat olleet ilmeisen vaikeita. Hänellä ei ole muuta tietoa neuvotteluista kuin Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin lausunto, jonka mukaan jonkin verran edistystä saavutettiin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik arvioi, että ulkoministerien neuvottelujen tulokset jäivät laihoiksi, eikä Berliinin tapaaminen tuonut muutosta Ukrainan tilanteeseen.

Raikin mukaan Ukrainan kriisi on pattitilanteessa, kun Venäjä toimittaa separatisteille aseapua eikä ole aidosti kiinnostunut aselevon saamisesta Itä-Ukrainaan.

Jos Venäjän ja Ukrainan välinen raja saataisiin kiinni, separatistit häviäisivät taistelunsa nopeasti, sillä he ovat täysin riippuvaisia Venäjän tuesta, Raik arvioi.

- Separatisteilla ei ole sellaista taistelukykyä, jolla he pystyisivät pitämään näitä alueita hallussaan. Paikallisen väestön osallistuminen taistelutoimiin on hyvin vähäistä, Raik arvioi.

Myös Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtajan Torsti Sirénin mukaan Ukraina-neuvottelujen anti jäi perin niukaksi.

Sirén pelkää, että tilanne Itä-Ukrainassa saattaa vielä pahentua ennen ratkaisun löytymistä.

- Totta kai tämä kriisi ennen pitkää diplomatialla voitetaan, mutta tämä saattaa hyvinkin vielä kärjistyä, Sirén sanoi MTV:n haastattelussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Raik on instituutin tutkija ja ei kommentoimansa tilanteen tasalla, että vielä suostuu menemään debaattiin modernista taktisesta sodankäynnistä. Mutta kun se vaan on arvio. Se määrä mikä siellä on aseistusta jo lähtötilanteessa? Raik oli jo toisella planeetalla, jossa luullaan että neekeri valkoisessta talosta myös meistä välittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että suuren rauhanvälittäjän Niinistön reissu oli floppi. Ukrainan kriisissä on toinenkin kanto mitä ei saa unohtaa, Krim. Sitä liitosta ei hyväksy muu kuin Venäjä ja tulee hankaamaan välejä jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan kriisissä olisi olennaista että Itä-Ukrainan ja Venäjän raja saataisiin kiinni. Rajan sulkeminen tekisi Venäjän toimet tyhjiksi koska Venäjä menettäisi Itä-Ukrainan tilanteen hallinnan. NATO ja EU voisivat toteuttaa rajan sulkemisen rauhanturvaoperaationa ilman että joukot osallistuisivat taisteluihin. Hankala sanoa että onnistuisiko tämä edes teoriassa.

On aika selvää että Venäjä ei halua sotaa vaan Krimin ja osia Itä-Ukrainasta itselleen, toistaiseksi Venäjän strategia on toiminut aika hyvin. EU on päivä kerrallaan lähempänä tilannetta jossa sen on pakko antaa Venäjälle periksi. Euroopassa ei ole periaatteella ja maineella suurta merkitystä ja EU valtioiden ristiriidat estävät kovien päätösten tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän federaatio ei ole pienimmässäkään määrin kiinnostunut Ukrainan alueista. Energiapoliittisesti Venäjä on riippumaton mistää muusta maasta. Venäjän puolella on raja-asemilla OSCE:n ja YK:n henkilöstöä valvomassa, ettei rikkeitä ole ja se vahvistettu fakta mainituilt tahoilta, ettei venäjältä aseita viedä ukrainaan. Meihiä rajalla luukkuu ja vaatteita reilusti.
Te rajanvartijat oletatte, että venäjä on syyllinen nykyiseen tilanteeseen. Laisillanne on käsitys, että länsimaat, ei koskaan hyökkää syyttä tai pommita ketään harkitsematta. Eikä Krimin asukkailla ole itsemääräämis oikeutta, vaikka Makedonian valtion muodostuksen puoltaisitte. Olette niin fiksuja ja kaikkitietäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomioja on tavallaan oikeassa. Kriisi on tosiaan käännekohdassa - muuttumassa vakavasta erittäin vakavaksi kriisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimittäin se, että kriisi olisi lähitulevaisuudessa ratkaistavissa. Joka tapauksessa pallo ja päättämisen ratkaiseminen on Venäjällä. Separatistien aseellisella, taloudellisella ja poliittisella tukemisella vain edesautetaan ja jatketaan kriisin jatkumista ja sen pitkittämistä. Yksikään puolustusvoimien ja poliittinen asiantuntija ei näe siinä tosin mitään järkeä. Sillä tavalla ainoastaan tuhlataan niin aikaa, rahaa, kuin energiaa, ja täysin turhaan. On se ihme, ja kumma, että diplomaattinen kanssakäyminen ja yhdessä kaikkien osapuolten kesken käytävät neuvottelut eivät vain kelpaa. Ne olisivat kuitenkin tässä nimenomaisessa tilanteessa se ainoa oikea ja järkevä ratkaisu. Jokainen osapuoli säilyttäisi kasvonsa, maailmalla olevan julkisuuskuvansa, uskottavuutensa, ekonomian pysymisen edes jonkinlaisessa kurssissa ja tasapainossa ja säilyttäisi tulevien sukupolvien kunnioituksen ja arvostuksen. Ja takaisi ja varmistaisi tulevien sukupolvien, niin ekonomisen, sosionomisen, kuin muunkin hyvinvoinnin.- Ja menestymisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Citroen juhli kaksoisvoittoa Turkin MM-rallissa – Lappi mestari-Ogierin takana toinen
16:34
60 vuotta täyttävä PPSHP:n johtajaylilääkäri seuraa sairaalamaailman muutosta aitiopaikalta – lääkäreiden hakujärjestelmä toi uuden huolenaiheen
15:51
Kaleva oikaisee
14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
72
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
24
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
18
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
18
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Mitä se haittaa vaikka hytkyvät. Musiikki menee vain jäseniin. On hyvä ohjelma muuten. Olen nähnyt Paula Vesalan vauvan... Lue lisää...
VEEKU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image