Ulkomaat

Tulvat uhkaavat yli 10:tä miljoonaa Kiinassa

Ulkomaat 20.8.2002 8:51 | Päivitetty 20.8.2002 15:28
STT
Kiinaa uhkaa ehkä vuoden pahin tulva, varoitti China Daily -lehti tiistaina. Hunanin maakunnassa Keski-Kiinassa sijaitseva valtava Dongtingjärvi nimittäin saattaa ylittää äyräänsä, jos kaatosateet jatkuvat.

Vaarassa on yli 10 miljoonaa ihmistä ja yli 600 000 hehtaaria viljelymaata. Järven rannoille rakennetaan tulvavalleja kellon ympäri.

Noin 2 800 neliökilometrin Dongtingjärvi on Kiinan toiseksi suurin järvi, ja se toimii herkästi tulvivan Jangtsejoen varaventtiilinä. Paikoin vedenpinta on jo ylittänyt tulvarajan. Tiistaina Chenglingjissä vesi oli kivunnut puolitoista metriä yli 32 metrin korkeudella olevan rajan.

Meteorologit lisäsivät viranomaisten huolia ilmoittamalla, että trooppinen hirmumyrsky Vongfong tuonee lisää rankkasateita Hunanin maakuntaan.

Dongting tulvi viimeksi vuonna 1998, jolloin 4 000 ihmistä sai surmansa.

Kiinan tulvissa on tänä vuonna kuollut noin tuhat ihmistä, useimmat kesäkuun jälkeen. Yksistään Yunnanin maakunnassa maan eteläosassa on kuollut yli 230 ihmistä, heistä lähes puolet viimeisen kuukauden aikana.

Hanoissa evakuoitiin 50 000 ihmistä

Tiistaina Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa jouduttiin evakuoimaan 50 000 ihmistä Punaisenjoen tulvavesien tieltä. Yhteensä noin 14 000 taloa tyhjennettiin.

Vaikka sademäärät Hanoissa ovat olleet vuodenaikaan nähden tavanomaisia, ovat Kiinan tulvat nostaneet Punaisenjoen pintaa rajusti. Tulvat ovat myös katkoneet teitä.

Viranomaisten suurimpana ongelmana on puhtaan veden toimittaminen evakuoiduille ja hygieniasta huolehtiminen. Paikalliset ovat jo ottaneet tilanteesta hyödyn irti ja kuljettavat ihmisiä veneillä pitkin veden valtaamia katuja maksua vastaan. Myös leivän hintaa on nostettu "tulvatasolle".

Vietnamissa tulvat ovat tähän mennessä vaatineet 29 ihmisen hengen. Seuraavaksi tulvatuhoja pelätään Kambodzhassa, jonne Kiinan ja Vietnamin tulvavedet ovat matkalla. Maan viranomaiset pelkäävät vesien aiheuttavan tuhoja sadolle ja asutukselle etenkin Mekongjoen varrella.

Intiassa monsuunisateissa ja tulvissa on kuollut jo lähes 600 ihmistä. Tiistaina tulvat levisivät uusille alueille maan itä- ja keskiosissa sateiden jatkuessa. Pahiten kärsineellä Biharin alueella kaikki joet ovat ylittäneet jo tulvarajansa.

Bangladeshin keskiosissa puolestaan suuret joet ovat alkaneet tulvia uudelleen uusien monsuunisateiden ryydittäminä. Noin 400 000 ihmistä on joutunut saarroksiin Manikganjin alueella.

Mongoliassa kuivuus vaivaa

Koko Aasia ei kuitenkaan kahlaa polviaan myöten vedessä, sillä Mongoliaa vaivaavat paahtavat jopa 40 asteen helteet. Kuivuuden seurauksena maassa on syttynyt useita metsäpaloja, ja pelkästään pääkaupungin Ulan Batorin lähistöllä riehuu 18 paloa. Viranomaiset julistivat maanantaina hätätilan alueelle.

Noin tuhat ihmistä taistelee tulta vastaan, mutta ongelmana on välineistön puute — koko Ulan Batorissa on vain yksi paloauto. Viranomaisten mukaan sää viilenee lähipäivien aikana, mutta sateita ei juuri ole luvassa. Heinäkuun alusta lukien Mongoliassa on raportoitu 119 metsäpaloa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image