Ulkomaat

Tuleeko Trumpin USA:sta agg­res­sii­vi­nen verk­ko­va­koi­li­ja? F-Securen Konttinen arvioi tilanteen

Donald Trump. KUVA: Dennis Van Tine
Ulkomaat 10.11.2016 19:39
Laura Myllymäki

Yhdysvaltain presidenttinä Donald Trump voi vaikuttaa pahimmassa tapauksessa siihen, että maan tiedusteluviranomaiset alkavat ajaa nykyistä aggressiivisemmin Yhdysvaltojen kansallista etua verkkovakoilun keinoin.

Näin arvioi suomalaisen tietoturvayhtiö F-Securen toimitusjohtaja Samu Konttinen.

Käytännössä pahin skenaario tarkoittaisi sitä, että viranomaiset alkaisivat ajaa yhdysvaltalaisten yritysten etuja harjoittamalla verkkovakoilua tietoverkoissa. Huoli maailmanlaajuisesti heikkenevästä tietoturvasta johtuu Konttisen mukaan Trumpin protektionistisista puheista.

– Herra [Edward] Snowdenin paljastusten myötä on opittu paljon lisää, minkälaista tiedustelua Yhdysvaltain viranomaiset tekevät tietoverkoissa. Vaikuttaako Trumpin melko protektionistinen ajattelu verkkovakoiluun ja tiedustelutoimintaan jollain tavalla?

– Tätä on hirveän vaikea sanoa, kun Trump ei tule politiikasta. Minkälainen approach hänellä sitten tällaiseen politiikkaan on? Tämä ei ole ollut niin asiakeskeinen vaali, Konttinen sanoo.

Minkä alan yritysten etua Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset sitten voisivat alkaa ajaa? Konttisen mukaan ne voisivat olla esimerkiksi korkean teknologian yrityksiä.

– Kyberhyökkäyksiä tehdään esimerkiksi silloin, kun on tarkoitus saada tietoa. Sen ei tarvitse aina olla poliittisella agendalla olevaa tietoa, vaan tiedonsaanti saattaa olla myös yritysvakoilua, Konttinen sanoo.

Tällä hetkellä Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä ovat Konttisen mukaan kolme suurinta valtiota, jotka aktiivisimmin harjoittavat verkkovakoilua. Se voi kohdistua sekä yksityisiin henkilöihin että yrityksiin.

– Niillä on aika paljon kyvykkyyttä ja resursseja tehdä sitä, Konttinen sanoo.

Henkilökohtaisesti Konttinen ei usko pahimman skenaarion toteutumiseen.

– Herra Trump on niin arvaamaton kortti. Maailmalla seurataan suurella mielenkiinnolla, muuttuuko verkkotiedusteluaktiviteetti tämän seurauksena.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

NSA on Trumpin kontrollin ulkopuolella, samoin CIA . Asiantuntijoina häärää Israelin tiedustelu, eikä siihenkään Trump voi vaikuttaa. Valitettasti. USA kuuluu kuuluisaan "five-eyes" globaalin tiedustelun ytimeen, ja tarpeen tullen muut jäsenet hoitavat USA kotimaan "kuuntelun".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisia hölösuisia poliitikkoja ei tarvinne verkkovakoilla, sillä päästettyjen aivopierujen ja somekirjoittelun perusteella voi heistä tehdä hyvinkin tarkan poliittisen profiloinnin. Sieltähän selviää kunkin NATO-kannat, suhtautuminen Venäjään ja USA:han, EU:hun, vähemmistöihin ja kaikkeen muuhun. Muualla poliitikot ovat jo oppineet pitämään suunsa kiinni, kun seuraukset tiedetään. Täällä annetaan vain Trolleille lisää polttoainetta vastahyökkäyksiin ja kansalaisten pelotteluun.

Snowdenin paljastusten mukaan melkein kaikkien teleoperaattorien ja internetyhtiöiden tiedetään luovuttaneen asiakastietoja USA:n tiedusteluviranomaisille. (Lainaus :) '' Asialla ovat olleet Kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n tai keskusrikospoliisi FBI:n pyynnöstä. Tietojen luovutuspyyntö saapuu yrityksen lakimiehille salaiseksi luokiteltuna ohjeistuksena. Joko luovutat tiedot, tai joudut vankilaan ja yrityksen toimilupa perutaan.''

Myös salausalgoritmitmien paljastusta on vaadittu NSA:n toimesta. Apple ja F-Secure ovat ainakin olleet kohteina. Verkkvakoilun kohteista tiedetään ainakin muutama poliitikko Saksasta, Hollannista ja Suomesta. Eurooppalaisista yrityksitä ainakin Airbusin tekemät lentokonetarjoukset ja kaupat on välitetty Boeingille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokos on unohdettu E.Snowdenin paljastukset. Miestähän jahdattiin ympäri maailman kunnes sai turvapaikan Venäjältä ja muista demokratioista. Tuskin amerikka enää enempää pystyy vakoilla mitä juuri nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
10:30
Oulun kaupunginkirjastolla oli ennätysten vuosi – kävijämäärä lähestyy kahta miljoonaa
10:10
Kirjastoon iski vandaali, joka liimaili kirjoihin tarrasilmiä - "Voivat aiheuttaa meille hallitsemattomia painajaisia"
10:01
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
33
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
27
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
19
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
15
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
11
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
8
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Olen aika kyllästynyt rassukoihin jotka aina valittaa. Nykyään se näyttää olevan jonkinlainen tapa, haluta saada huomiot... Lue lisää...
älkää aina valittako

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image