Ulkomaat

Tukholmassa alkoi oi­keu­den­käyn­ti kuorma-autoiskusta - iskusta syytetty tunnustaa ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen

Tukholman keskustassa 7. huhtikuuta 2017 tapahtuneessa terrori-iskussa kuoli viisi henkilöä ja useita loukkantui. KUVA: Emilia Kangasluoma
Ulkomaat 13.2.2018 2:31 | Päivitetty 13.2.2018 12:39
STT, Kaleva

Tukholman käräjäoikeudessa on alkanut oikeudenkäynti Drottninggatanin viime vuoden kuorma-autoiskusta. Asianajajansa mukaan iskusta syytetty uzbekistanilainen Rakhmat Akilov tunnustaa terrorismirikoksen, terrorismirikoksen yrityksen sekä vaaran aiheuttamisen.

Akilov on asianajajansa välityksellä tunnustanut ajaneensa varastetulla kuorma-autolla ihmisten päälle huhtikuussa. Iskussa kuoli viisi ihmistä ja useita muita loukkaantui.

Oikeudenkäynti Akilovia vastaan jatkuu toukokuulle saakka. Häntä on määrä kuulla oikeudessa ensi viikolla.

Ruotsin suurimpiin kuuluvan oikeudenkäynnin turvatoimia kuvataan tiukoiksi, mutta vangitsemiskäsittelystä poiketen oikeustalon edustan katua ei ole suljettu, kertoo uutistoimisto TT:n toimittaja. Myös Akilov on tuotu paikalle maanalaiseen turvasaliin.

Oikeudenkäynti alkoi syytteiden lukemisella. Syyttäjä luki kaikkien kuolonuhrien sekä kymmenen vakavasti loukkaantuneen nimet. Syyttäjän mukaan lisäksi 130 ihmistä oli vaarassa kuolla tai loukkaantua.

Tukholman Drottninggatanin terrori-iskun oikeudenkäynti alkoi tänään. Oikeudenkäynti jatkuu toukokuuhun saakka. KUVA: Janerik Henriksson / EPA

Asianajaja Johan Erikssonin mukaan Akilovin tunnustus ei tarkoita sitä, että hän tunnustaisi syyllistyneensä kaikkien iskun uhrien murhayritykseen.

Syyttäjän mukaan isku on voinut vahingoittaa vakavasti Ruotsia. Syyttäjä pyrkii osoittamaan, että Tukholmassa tehty isku kohdistui koko Ruotsia vastaan ja Akilov tulee tuomita terrorismista.

Jo aiemmin julkiseksi tulleen syytekirjelmän mukaan Akilovin teon tarkoituksena oli herättää pelkoa maan väestössä. Syyttäjä Hans Ihrmanin mukaan Akilovin tavoitteena oli painostaa Ruotsin päättäjiä keskeyttämään maan osallistuminen sotilaskoulutukseen Isisin vastaisessa kansainvälisessä liittoutumassa.

Syyttäjänmukaan Akilov oli useissa viesteissä tarjoutunut tekemään Tukholmassa terrori-iskun Isisin nimissä ja vannoi uskollisuutta järjestölle. Isis ei ole kuitenkaan ottanut tekoa nimiinsä.

Syytettyä kuullaan ensi viikolla

Asianajaja Johan Eriksson on tähän asti johdonmukaisesti kieltäytynyt vastaamasta kysymyksiin Akilovin tarkemmista motiiveista ja yhteyksistä äärijärjestö Isisiin. Uutistoimisto TT:n haastatteleman oikeusalan asiantuntijan Sven-Erik Alhemin mukaan Akilovin kuuleminen oikeudessa onkin erityisen kiinnostava. Kuuleminen tapahtuu mahdollisesti ensi viikon tiistaina.

- Eriksson on antanut ymmärtää, että Akilov saa kertoa itse ja se on minusta viisasta. Se on myös kiinnostavinta. Hän saa puhua omin sanoin ilman keskeytyksiä, Alhem sanoi vähän ennen oikeudenkäynnin alkua.

Yliajopaikalta paennut Akilov pidätettiin muutama tunti iskun jälkeen Tukholman lähellä Märstassa. Hänet oli jo aiemmin etsintäkuulutettu, koska hän oleskeli Ruotsissa laittomasti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22.9.
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
22.9.
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22.9.
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22.9.
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22.9.
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
22.9.
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
22.9.
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

Pitäisi sanomatta ymmärtää, että varaa itselleen hotellista huoneen kun tulee yökuntiin vieraalle paikkakunnalle. Lue lisää...
Ymmärrä ensi kerrall...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image