Ulkomaat

Tukholmassa alkoi oi­keu­den­käyn­ti kuorma-autoiskusta - iskusta syytetty tunnustaa ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen

Tukholman keskustassa 7. huhtikuuta 2017 tapahtuneessa terrori-iskussa kuoli viisi henkilöä ja useita loukkantui. KUVA: Emilia Kangasluoma
Ulkomaat 13.2.2018 2:31 | Päivitetty 13.2.2018 12:39
STT, Kaleva

Tukholman käräjäoikeudessa on alkanut oikeudenkäynti Drottninggatanin viime vuoden kuorma-autoiskusta. Asianajajansa mukaan iskusta syytetty uzbekistanilainen Rakhmat Akilov tunnustaa terrorismirikoksen, terrorismirikoksen yrityksen sekä vaaran aiheuttamisen.

Akilov on asianajajansa välityksellä tunnustanut ajaneensa varastetulla kuorma-autolla ihmisten päälle huhtikuussa. Iskussa kuoli viisi ihmistä ja useita muita loukkaantui.

Oikeudenkäynti Akilovia vastaan jatkuu toukokuulle saakka. Häntä on määrä kuulla oikeudessa ensi viikolla.

Ruotsin suurimpiin kuuluvan oikeudenkäynnin turvatoimia kuvataan tiukoiksi, mutta vangitsemiskäsittelystä poiketen oikeustalon edustan katua ei ole suljettu, kertoo uutistoimisto TT:n toimittaja. Myös Akilov on tuotu paikalle maanalaiseen turvasaliin.

Oikeudenkäynti alkoi syytteiden lukemisella. Syyttäjä luki kaikkien kuolonuhrien sekä kymmenen vakavasti loukkaantuneen nimet. Syyttäjän mukaan lisäksi 130 ihmistä oli vaarassa kuolla tai loukkaantua.

Tukholman Drottninggatanin terrori-iskun oikeudenkäynti alkoi tänään. Oikeudenkäynti jatkuu toukokuuhun saakka. KUVA: Janerik Henriksson / EPA

Asianajaja Johan Erikssonin mukaan Akilovin tunnustus ei tarkoita sitä, että hän tunnustaisi syyllistyneensä kaikkien iskun uhrien murhayritykseen.

Syyttäjän mukaan isku on voinut vahingoittaa vakavasti Ruotsia. Syyttäjä pyrkii osoittamaan, että Tukholmassa tehty isku kohdistui koko Ruotsia vastaan ja Akilov tulee tuomita terrorismista.

Jo aiemmin julkiseksi tulleen syytekirjelmän mukaan Akilovin teon tarkoituksena oli herättää pelkoa maan väestössä. Syyttäjä Hans Ihrmanin mukaan Akilovin tavoitteena oli painostaa Ruotsin päättäjiä keskeyttämään maan osallistuminen sotilaskoulutukseen Isisin vastaisessa kansainvälisessä liittoutumassa.

Syyttäjänmukaan Akilov oli useissa viesteissä tarjoutunut tekemään Tukholmassa terrori-iskun Isisin nimissä ja vannoi uskollisuutta järjestölle. Isis ei ole kuitenkaan ottanut tekoa nimiinsä.

Syytettyä kuullaan ensi viikolla

Asianajaja Johan Eriksson on tähän asti johdonmukaisesti kieltäytynyt vastaamasta kysymyksiin Akilovin tarkemmista motiiveista ja yhteyksistä äärijärjestö Isisiin. Uutistoimisto TT:n haastatteleman oikeusalan asiantuntijan Sven-Erik Alhemin mukaan Akilovin kuuleminen oikeudessa onkin erityisen kiinnostava. Kuuleminen tapahtuu mahdollisesti ensi viikon tiistaina.

- Eriksson on antanut ymmärtää, että Akilov saa kertoa itse ja se on minusta viisasta. Se on myös kiinnostavinta. Hän saa puhua omin sanoin ilman keskeytyksiä, Alhem sanoi vähän ennen oikeudenkäynnin alkua.

Yliajopaikalta paennut Akilov pidätettiin muutama tunti iskun jälkeen Tukholman lähellä Märstassa. Hänet oli jo aiemmin etsintäkuulutettu, koska hän oleskeli Ruotsissa laittomasti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image