Ulkomaat

Tukholmassa alkoi oi­keu­den­käyn­ti kuorma-autoiskusta - iskusta syytetty tunnustaa ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen

Tukholman keskustassa 7. huhtikuuta 2017 tapahtuneessa terrori-iskussa kuoli viisi henkilöä ja useita loukkantui. KUVA: Emilia Kangasluoma
Ulkomaat 13.2.2018 2:31 | Päivitetty 13.2.2018 12:39
STT, Kaleva

Tukholman käräjäoikeudessa on alkanut oikeudenkäynti Drottninggatanin viime vuoden kuorma-autoiskusta. Asianajajansa mukaan iskusta syytetty uzbekistanilainen Rakhmat Akilov tunnustaa terrorismirikoksen, terrorismirikoksen yrityksen sekä vaaran aiheuttamisen.

Akilov on asianajajansa välityksellä tunnustanut ajaneensa varastetulla kuorma-autolla ihmisten päälle huhtikuussa. Iskussa kuoli viisi ihmistä ja useita muita loukkaantui.

Oikeudenkäynti Akilovia vastaan jatkuu toukokuulle saakka. Häntä on määrä kuulla oikeudessa ensi viikolla.

Ruotsin suurimpiin kuuluvan oikeudenkäynnin turvatoimia kuvataan tiukoiksi, mutta vangitsemiskäsittelystä poiketen oikeustalon edustan katua ei ole suljettu, kertoo uutistoimisto TT:n toimittaja. Myös Akilov on tuotu paikalle maanalaiseen turvasaliin.

Oikeudenkäynti alkoi syytteiden lukemisella. Syyttäjä luki kaikkien kuolonuhrien sekä kymmenen vakavasti loukkaantuneen nimet. Syyttäjän mukaan lisäksi 130 ihmistä oli vaarassa kuolla tai loukkaantua.

Tukholman Drottninggatanin terrori-iskun oikeudenkäynti alkoi tänään. Oikeudenkäynti jatkuu toukokuuhun saakka. KUVA: Janerik Henriksson / EPA

Asianajaja Johan Erikssonin mukaan Akilovin tunnustus ei tarkoita sitä, että hän tunnustaisi syyllistyneensä kaikkien iskun uhrien murhayritykseen.

Syyttäjän mukaan isku on voinut vahingoittaa vakavasti Ruotsia. Syyttäjä pyrkii osoittamaan, että Tukholmassa tehty isku kohdistui koko Ruotsia vastaan ja Akilov tulee tuomita terrorismista.

Jo aiemmin julkiseksi tulleen syytekirjelmän mukaan Akilovin teon tarkoituksena oli herättää pelkoa maan väestössä. Syyttäjä Hans Ihrmanin mukaan Akilovin tavoitteena oli painostaa Ruotsin päättäjiä keskeyttämään maan osallistuminen sotilaskoulutukseen Isisin vastaisessa kansainvälisessä liittoutumassa.

Syyttäjänmukaan Akilov oli useissa viesteissä tarjoutunut tekemään Tukholmassa terrori-iskun Isisin nimissä ja vannoi uskollisuutta järjestölle. Isis ei ole kuitenkaan ottanut tekoa nimiinsä.

Syytettyä kuullaan ensi viikolla

Asianajaja Johan Eriksson on tähän asti johdonmukaisesti kieltäytynyt vastaamasta kysymyksiin Akilovin tarkemmista motiiveista ja yhteyksistä äärijärjestö Isisiin. Uutistoimisto TT:n haastatteleman oikeusalan asiantuntijan Sven-Erik Alhemin mukaan Akilovin kuuleminen oikeudessa onkin erityisen kiinnostava. Kuuleminen tapahtuu mahdollisesti ensi viikon tiistaina.

- Eriksson on antanut ymmärtää, että Akilov saa kertoa itse ja se on minusta viisasta. Se on myös kiinnostavinta. Hän saa puhua omin sanoin ilman keskeytyksiä, Alhem sanoi vähän ennen oikeudenkäynnin alkua.

Yliajopaikalta paennut Akilov pidätettiin muutama tunti iskun jälkeen Tukholman lähellä Märstassa. Hänet oli jo aiemmin etsintäkuulutettu, koska hän oleskeli Ruotsissa laittomasti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22:15
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Yle: Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
20:00
Kierikissä kokeillaan, kuinka kivikauden ihminen pysyi hengissä talvella – "Erakko ei ole pitkään selviytynyt" Tilaajille
135
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
77
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
76
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
42
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
42
Yle: Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
34
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Lotossa päävoiton todennäköisyys on noin 1/14000000. Osakemarkkinoilla tuotto on huonoinakin aikoina varmempaa, jos ei h... Lue lisää...
Leevi M. pilven laid...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image