Ulkomaat

Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toi­mis­to­ta­lois­sa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tun­te­mat­to­mien sohvalla

Lontoossa toimii useita kodittomien majoituskeskuksia. Väliaikaisia koteja rakennetaan kontteihin ja vanhoihin toimistorakennuksiin. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 25.8.2019 8:00
Ida Kannisto

Koska kohtuuhintaisia asuntoja ei ole saatavilla riittävästi, perheitä ohjataan väliaikaisiin majoituksiin. "Toimistotalojen lapsiksi" leimatut kokevat häpeää.

Sohvasurffaus on edullinen matkustustapa, mutta harva haluaisi kutsua toisen sohvaa kodikseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 92 000 englantilaista lasta elää ”sohvasurffaten” eli ystävien ja sukulaisten luona yöpyvissä kodittomissa perheissä. Luku on arvio vuosilta 2016 ja 2017.

Tutkimuksen julkaisi tällä viikolla Englannin lapsiasiavaltuutettu Anne Longfield. Raportin mukaan sohvasurfaavat perheet jäävät usein tilastoissa piiloon ja kodittomissa perheissä eläviä lapsia voi olla Englannissa jopa yli 210 000. Longfield varoittaa, että luvuista jää yhä huomioimatta joitain ihmisryhmiä.

Asunnottomuus on kasvanut Englannissa lähes vuosikymmenen ajan. Siihen vaikuttavat yksityisillä markkinoilla kallistuneet vuokrat, pula kohtuuhintaisista asunnoista ja sosiaaliturvan leikkaaminen, johon sisältyy myös brittimedioissa ”makuuhuoneverona” tunnettu heikennys asumistukeen.

Kontit koteina

Tuhannet lapset varttuvat väliaikaisissa majoituksissa, joita kunnat tarjoavat perheille pakon edessä. Raportin mukaan kodeiksi tarjotaan kontteja, entisiä toimistorakennuksia ja ahtaita bed and breakfast -aamiaismajoituksia, jotka sijaitsevat usein kilometrien päässä koulusta ja perheen turvaverkoista.

Asuminen väliaikaisissa majoituksissa on monelle leimaava kokemus, sillä lapset saatetaan tuntea esimerkiksi ”toimistotalon lapsina”. Rakennukset sijaitsevat usein teollisuusalueilla, kaukana kaupoista ja muista palveluista, mikä voi lisätä erilaisuuden kokemuksia.

Brittilehti Independentin mukaan muun muassa Brighton ja Bristol tarjoavat väliaikaisiksi kodeiksi asuinkäyttöön muutettuja tavarankuljetussäiliöitä eli kontteja, joissa lämpötila on kesähelteellä tukahduttavan kuuma ja talvisin viileä.

Konteista kootaan asuinalueita kasaamalla niitä päällekkäin kerrostaloa muistuttavaksi metalliparakeiksi. BBC kertoi tällä viikolla, että Essexissä 13 toimistotalon kompleksi on muutettu asunnoiksi tuhannelle ihmiselle.

Osa viettää väliaikaisessa majoituksessa jopa vuosia

Kahden lapsen äiti Corelle Tertullien kertoo kokemuksensa asunnonhankinnasta The Guardianille. Hän odotti pysyvää asuinratkaisua hostellissa, kunnes sai puhelun, jossa kerrottiin, että hänelle oli vihdoin järjestynyt asunto. Paikan päällä asunto paljastui kontiksi.

– Se saatiin kuulostamaan talolta tai kerrostaloasunnolta, mutta ei, se on kontti, Tertullien sanoi The Guardianille.

Elokuussa perhe oli elänyt kontissa yhdeksän kuukautta, eikä heillä ollut tietoa siitä, milloin he pääsevät muuttamaan pysyvään asutukseen. Tertullien tiesi erään asukkaan eläneen kontissa jo kolmen vuoden ajan.

"Se on skandaali"

Lapsiasiavaltuutettu Longfieldin mukaan jokin on mennyt maassa pahasti pieleen, jos lapset kasvavat tällaisissa ympäristöissä.

– On skandaali, että niinkin vauras maa kuin omamme jättää kymmeniätuhansia perheitä väliaikaiseen majoitukseen pitkäksi aikaa, tai sohvasurffaamaan, Longfield kommentoi.

MAINOS

Kommentoi

Britanniassa elää ja asuu maan entisistä siirtomaista ja nykyisistä Kansainyhteisön maista tulleita köyhiä siirtolaisia. Nämä siirtolaiset aloittavat elämänsä aivan alusta, he ovat konteissa asuvia parempaa elämää ja elintasoa hakemaan tulleita maahanmuuttajia. Heitä ei auta kukaan, mutta kuuliaisuutta heiltä vaaditaan ja he ovat kuuliaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia on vanhoillinen kehitysmaa jossa luokkaerot jyllää.
Kuningashuone pitäisi lakkauttaaa ja laittaa nekin rahat köyhyyden vähentämiseen, lisäksi ylä jaalahuone järjestelmän voisi romuttaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian parlamentin alahuoneessa politiikkaa tekee työläiset, ylähuoneessa istuvat lordit, paronit ja kreivit, jotka nostavat isot korvaukset ajan käytöstään maan hyväksi. Kuninginkuntaa kannattaa enemmistö briteistä, heillä eli monarkiaa tukevilla on asiat hyvin. Britannia on yksi ensimmäisistä teollistuneista maista maailmassa. Brexit ilman sopimusta kaataa Britannian kansantalouden, voidaan odottaa muuttoaaltoa muihin EU-maihin loppuvuodesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa sosiaalisten etujen myöntämisehtojen kiristäminen ja tukisummien pienentäminen tulostuu perheiden ahdinkona, tulot eivät riitä kohtuullisen tason asumiseen etenkään Lontoossa ja muissa suurissa kaupungeissa. Suomessa on vuosia ollut sama suunta. Muutosta tarvitaan pikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se muutos tuli nyt vaaleissa...Jos et ole sattunut huomaamaan.
Muutoin jos olisi sama hallitus kepukoksin olisimme tuon tuhon tiellä.
Onneks ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa hallitus ottaa muutaman askeleen oikeaan suuntaan, mutta paljon on vielä tekemistä pienituloisten toimeentulon kohentamiseksi tulevina vuosina. Toivotaan ja odotetaan parasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi monet jo töissä käyvät nuoret asuvat vanhempien luona. Moni 25-30 asuu vielä lapsuutensa makuuhuoneessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se loppuu Britanniasta tämä Eu aikainen kurjuus kun Brexit tulee lokakuussa ja itsemääräämisoikeus palautuu maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, tai sitten ei. Vaikka uutisessa ei sanottu, osa siinä kerrottua ongelmaa juontaa EU-aikaiseen "työvoiman" vapaaseen liikkumiseen. Se että korjaako Brexit "käsistä" karanneen tilanteen, on kahdella sanalla sanoen, tehtävä mahdoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image