Ulkomaat

Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toi­mis­to­ta­lois­sa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tun­te­mat­to­mien sohvalla

Lontoossa toimii useita kodittomien majoituskeskuksia. Väliaikaisia koteja rakennetaan kontteihin ja vanhoihin toimistorakennuksiin. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 25.8.2019 8:00
Ida Kannisto

Koska kohtuuhintaisia asuntoja ei ole saatavilla riittävästi, perheitä ohjataan väliaikaisiin majoituksiin. "Toimistotalojen lapsiksi" leimatut kokevat häpeää.

Sohvasurffaus on edullinen matkustustapa, mutta harva haluaisi kutsua toisen sohvaa kodikseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 92 000 englantilaista lasta elää ”sohvasurffaten” eli ystävien ja sukulaisten luona yöpyvissä kodittomissa perheissä. Luku on arvio vuosilta 2016 ja 2017.

Tutkimuksen julkaisi tällä viikolla Englannin lapsiasiavaltuutettu Anne Longfield. Raportin mukaan sohvasurfaavat perheet jäävät usein tilastoissa piiloon ja kodittomissa perheissä eläviä lapsia voi olla Englannissa jopa yli 210 000. Longfield varoittaa, että luvuista jää yhä huomioimatta joitain ihmisryhmiä.

Asunnottomuus on kasvanut Englannissa lähes vuosikymmenen ajan. Siihen vaikuttavat yksityisillä markkinoilla kallistuneet vuokrat, pula kohtuuhintaisista asunnoista ja sosiaaliturvan leikkaaminen, johon sisältyy myös brittimedioissa ”makuuhuoneverona” tunnettu heikennys asumistukeen.

Kontit koteina

Tuhannet lapset varttuvat väliaikaisissa majoituksissa, joita kunnat tarjoavat perheille pakon edessä. Raportin mukaan kodeiksi tarjotaan kontteja, entisiä toimistorakennuksia ja ahtaita bed and breakfast -aamiaismajoituksia, jotka sijaitsevat usein kilometrien päässä koulusta ja perheen turvaverkoista.

Asuminen väliaikaisissa majoituksissa on monelle leimaava kokemus, sillä lapset saatetaan tuntea esimerkiksi ”toimistotalon lapsina”. Rakennukset sijaitsevat usein teollisuusalueilla, kaukana kaupoista ja muista palveluista, mikä voi lisätä erilaisuuden kokemuksia.

Brittilehti Independentin mukaan muun muassa Brighton ja Bristol tarjoavat väliaikaisiksi kodeiksi asuinkäyttöön muutettuja tavarankuljetussäiliöitä eli kontteja, joissa lämpötila on kesähelteellä tukahduttavan kuuma ja talvisin viileä.

Konteista kootaan asuinalueita kasaamalla niitä päällekkäin kerrostaloa muistuttavaksi metalliparakeiksi. BBC kertoi tällä viikolla, että Essexissä 13 toimistotalon kompleksi on muutettu asunnoiksi tuhannelle ihmiselle.

Osa viettää väliaikaisessa majoituksessa jopa vuosia

Kahden lapsen äiti Corelle Tertullien kertoo kokemuksensa asunnonhankinnasta The Guardianille. Hän odotti pysyvää asuinratkaisua hostellissa, kunnes sai puhelun, jossa kerrottiin, että hänelle oli vihdoin järjestynyt asunto. Paikan päällä asunto paljastui kontiksi.

– Se saatiin kuulostamaan talolta tai kerrostaloasunnolta, mutta ei, se on kontti, Tertullien sanoi The Guardianille.

Elokuussa perhe oli elänyt kontissa yhdeksän kuukautta, eikä heillä ollut tietoa siitä, milloin he pääsevät muuttamaan pysyvään asutukseen. Tertullien tiesi erään asukkaan eläneen kontissa jo kolmen vuoden ajan.

"Se on skandaali"

Lapsiasiavaltuutettu Longfieldin mukaan jokin on mennyt maassa pahasti pieleen, jos lapset kasvavat tällaisissa ympäristöissä.

– On skandaali, että niinkin vauras maa kuin omamme jättää kymmeniätuhansia perheitä väliaikaiseen majoitukseen pitkäksi aikaa, tai sohvasurffaamaan, Longfield kommentoi.

MAINOS

Kommentoi

Britanniassa elää ja asuu maan entisistä siirtomaista ja nykyisistä Kansainyhteisön maista tulleita köyhiä siirtolaisia. Nämä siirtolaiset aloittavat elämänsä aivan alusta, he ovat konteissa asuvia parempaa elämää ja elintasoa hakemaan tulleita maahanmuuttajia. Heitä ei auta kukaan, mutta kuuliaisuutta heiltä vaaditaan ja he ovat kuuliaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia on vanhoillinen kehitysmaa jossa luokkaerot jyllää.
Kuningashuone pitäisi lakkauttaaa ja laittaa nekin rahat köyhyyden vähentämiseen, lisäksi ylä jaalahuone järjestelmän voisi romuttaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian parlamentin alahuoneessa politiikkaa tekee työläiset, ylähuoneessa istuvat lordit, paronit ja kreivit, jotka nostavat isot korvaukset ajan käytöstään maan hyväksi. Kuninginkuntaa kannattaa enemmistö briteistä, heillä eli monarkiaa tukevilla on asiat hyvin. Britannia on yksi ensimmäisistä teollistuneista maista maailmassa. Brexit ilman sopimusta kaataa Britannian kansantalouden, voidaan odottaa muuttoaaltoa muihin EU-maihin loppuvuodesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa sosiaalisten etujen myöntämisehtojen kiristäminen ja tukisummien pienentäminen tulostuu perheiden ahdinkona, tulot eivät riitä kohtuullisen tason asumiseen etenkään Lontoossa ja muissa suurissa kaupungeissa. Suomessa on vuosia ollut sama suunta. Muutosta tarvitaan pikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se muutos tuli nyt vaaleissa...Jos et ole sattunut huomaamaan.
Muutoin jos olisi sama hallitus kepukoksin olisimme tuon tuhon tiellä.
Onneks ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa hallitus ottaa muutaman askeleen oikeaan suuntaan, mutta paljon on vielä tekemistä pienituloisten toimeentulon kohentamiseksi tulevina vuosina. Toivotaan ja odotetaan parasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi monet jo töissä käyvät nuoret asuvat vanhempien luona. Moni 25-30 asuu vielä lapsuutensa makuuhuoneessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se loppuu Britanniasta tämä Eu aikainen kurjuus kun Brexit tulee lokakuussa ja itsemääräämisoikeus palautuu maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, tai sitten ei. Vaikka uutisessa ei sanottu, osa siinä kerrottua ongelmaa juontaa EU-aikaiseen "työvoiman" vapaaseen liikkumiseen. Se että korjaako Brexit "käsistä" karanneen tilanteen, on kahdella sanalla sanoen, tehtävä mahdoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Finnair uudistaa kotimaan lento-ohjelmaansa – vaikuttaa muun muassa Kajaanin ja Kemin lentoihin
12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image