Ulkomaat

Ts­hek­kos­lo­va­kian Sa­met­ti­val­lan­ku­mouk­ses­ta on 30 vuotta – nyt kansa on taas kaduilla vaatimassa val­taa­pi­tä­vien eroa

Tshekkiläiset juhlivat marraskuun lopussa Samettivallankumouksen vuosipäivää. Tämän kuun lopussa puolestaan tulee kuluneeksi 30 vuotta Vaclav Havelin noususta presidentiksi. KUVA: MARTIN DIVISEK
Ulkomaat 14.12.2019 18:30
Erkki Mervaala

Kommunismin sorto päättyi Tshekkoslovakiassa Samettivallankumoukseen 30 vuotta sitten. Sytyke vallankumoukselle saatiin Prahassa, kun tuhannet opiskelijat olivat saapuneet kadulle muistamaan vuoden 1939 natsimiehitystä vastustaneen mielenosoituksen uhreja ja poliisi hyökkäsi heidän kimppuunsa.

Mellakkapoliisin nuoria kohtaan harjoittama väkivalta oli viimeinen pisara, ja myös vanhemmat liittyivät vastarintaan. Kaksi päivää myöhemmin perustettiin kommunisteja avoimesti vastustava puolue Kansalaisfoorumi. Sen johtoon nousi salaisen poliisin silmätikku, poliittinen näytelmäkirjailija Vaclav Havel.

Sadat tuhannet osoittivat mieltään, ja kommunistien ylin johto erosi. Puolueen johtavan aseman määrittänyt kohta poistettiin perustuslaista ja presidentti Gustav Husak nimitti uuden hallituksen, jossa kommunistit olivat ensi kertaa vähemmistössä sitten vuoden 1948. Havelista tuli presidentti 29. joulukuuta 1989.

– Kukaan ei tiennyt, mikä tarkalleen aiheuttaisi lumipalloefektin. Emme olleet ennustajia, mutta oli selvää, että sen olisi tapahduttava ennemmin tai myöhemmin”, Havel muisteli haastattelussa 20 vuotta vallankumouksen jälkeen.

Länsimaistuminen saavutettiin nopeasti

Tshekin ja Slovakian yhteiselo päättyi vuonna 1993, mutta suunta kohti länttä oli sama. Vallankumouksen tavoitteet saavutettiin sangen nopeasti: kapitalismi otettiin vastaan avosylin, elintaso nousi kohisten ja maat liittyivät EU:hun ja Natoon. Kun länsimaistuminen oli saavutettu, mutta naapureilla meni silti paremmin, kansa kävi tyytymättömäksi.

Nyt molemmat maat ovat jälleen tilanteessa, jossa kansa suuntaa kaduille tuhansittain osoittamaan mieltään valtiovaltaa vastaan. Tshekkiä johtaa petoksista epäilty pääministeri Andrej Babis – entinen kommunistien salaisen poliisin agentti ja miljardööriliikemies. Maan parlamenttiin mahtuu yhä myös kommunistien edustajia, joista yksi on vuonna 1989 opiskelijoita pamputtaneista poliiseista.

Oppositiosta Babisia tukevilla kommunisteilla on enemmän valtaa kuin koskaan sitten vallankumouksen. Monelle tshekille yhtäläisyydet 30 vuoden takaiseen ovat ilmiselviä.

Slovakiassa maata johtaa niin ikään korruptioskandaaleissa ryvettynyt, mafiaan yhdistetty puolue Smer, jota vastustavat mielenosoitukset valtasivat kadut viime vuonna puolueen taustoja tutkineen journalisti Jan Kuciakin ja hänen puolisonsa murhan jälkeen.

Kansa kaipaa vahvoja johtajia

Havelin kuolema jätti valtavan tyhjiön molempien maiden poliittiselle näyttämölle. Maat kärsivät monen muun tavoin poliittisten ideoiden puutteista, joka myös selittää vanhojen puolueiden heikkenemistä ja Babisin kaltaisten populistien valtaannousua.

Prahan protesteissa välittyy Havelin kaltaisten johtajien kaipuu. On kuvaavaa, että Babis on yhä mielipidemittausten mukaan maan luotetuimpia poliitikkoja, vaikka samat, viimeksi 30 vuotta sitten kuullut, tuhansien ”demisi”-huudot vaativat hänen eroaan.

Slovakiassa muutos on jo tapahtumassa. Keväällä valittu, edistyksellisiä arvoja ajava presidentti Zuzana Caputova nähdään kotimaansa uutena toivona korruption keskellä.

Toistaiseksi molempien maiden populistiset valtapuolueet pitävät yhä pintansa opposition riidellessä keskenään. Juhlavuoden nostalgiahumun laannuttua nähdään, konkretisoituvatko kansanliikkeet todelliseksi muutokseksi.

MAINOS

Kommentoi

Nyt toimittajat tutkimaan, eiköhän vain ole "maailmanpoliisi" banaanivaltio, kansannousun takana! Kaikissa muissakin maissa, missä marssijat kadulla, on usalaiset aloittajana ja jatkohjohtoinakin! Kohta alkaa jenkeistä virrata aseita marssijoillle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensähän "länsimaistuminen" tarkoittaa, että IMF lainoittaa valtion kredit-rahalla ja kansa maksaa johtavan eliitin hyvinvoinnin verotuksen kautta, niin kuin Suomessakin. Kansallinen omaisuus on pantattu, ja suuri osa siitä on siirtynyt korpporaatiopankkien globaaliin omistukseen, niin kuin suomessakin. Köyhät ovat edelleen kyykyssä, eikä tietoa paremmasta ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa venäläisten propaganda ja asioiden vääristely viedä tsekkejä Ukrainan kaltaiseen malliin. Miljardööri liikemies on selvästikin Moskovan asioilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image