Ulkomaat

Trumpin virkasyyte lähetetään senaattiin tänään – demokraatit julkistivat viime hetkellä uusia todisteita

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi haluaisi senaatin kuulevan uusia todistajia virkarikosoikeudenkäynnissä. KUVA: SAM CORUM
Ulkomaat 15.1.2020 11:48
Daniel Wallenius

Virkasyyteoikeudenkäynti voi kestää helmikuun alkupäiville. Samaan aikaan kisa Trumpin vastaehdokkaasta marraskuussa etenee loppusuoralle.

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuoneen demokraattiedustajat aikovat sisällyttää uusia todisteita mukaan senaattiin lähetettävään presidentti Donald Trumpin virkarikossyytekirjelmään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan todisteiden joukossa on puhelunauhoitteita sekä muita dokumentteja, jotka floridalainen liikemies Lev Parnas on toimittanut. Parnas oli Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen Rudy Giulianin liittolainen, joka Giulianin mukaan auttoi häntä tutkimaan demokraatti Joe Bideniä.

Virkarikostutkinta sai dokumentit vasta muutama päivä sitten. Niiden joukossa on demokraattien mukaan ruutukaappaus Giulianin kirjeestä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille. Giuliani pyytää siinä Zelenskyiltä tapaamista ja sanoo, että pyynnöllä on Trumpin siunaus.

Kolme republikaania harkitsee uusia todistajia

Edustajainhuone äänestää tänään illalla Suomen aikaa virkasyytteiden lähettämisestä senaattiin. Tästä alkaa oikeudenkäynti, joka voi kestää jopa helmikuun alkuun asti.

Samalla edustajainhuone äänestää siitä, ketkä toimivat syyttäjinä jutussa. Syyttäjiksi valitut kävelevät tämän jälkeen kulkueessa senaattiin ja jättävät syytteen.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on viivyttänyt syytteen lähettämistä senaattiin yrityksenä saada republikaanit suostumaan uusien todistajien kuulemiseen. Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on sanonut, että senaatin tulisi ottaa huomioon vain edustajainhuoneen keräämät todisteet.

Republikaanien rivit eivät kuitenkaan ole asiassa yhtenäiset. Kolme senaattoria on sanonut harkitsevansa todistajien kuulemisen puoltamista. Demokraatit haluavat kutsua todistajaksi muun muassa Trumpin entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin.

Trumpia tuskin pannaan viralta

Tämäniltainen äänestys mahdollistaa sen, että virkarikossyytteen käsittely senaatissa voi alkaa. Tuomaristona toimivat senaatin jäsenet, ja oikeudenkäyntiä johtaa Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts.

Odotettavissa on, että Trumpia ei oikeudenkäunnin jälkeen panna viralta. Tähän tarvittaisiin kahden kolmasosan enemmistö senaatissa, eikä yksikään republikaanisenaattoreista ole kertonut kannattavansa tätä. Republikaaneilla on senaatissa enemmistö.

Trump on kolmas Yhdysvaltojen presidentti, joka asetetaan virkasyytteeseen. Hän on kiistänyt syytteet.

Syytteissä keskitytään heinäkuussa soitettuun puheluun Trumpin ja Zelenskyin välillä. Trump pyysi puhelussa Zelenskyitä aloittamaan korruptiotutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Bidenistä sekä tämän pojasta Hunterista. Hunter Biden toimi ukrainalaisen kaasuyhtiön hallituksessa.

Molemmat Bidenit ovat kiistäneet kaikki väitteet korruptiosta, eikä niiden tueksi ole löytynyt todisteita.

Hieman ennen puhelua Trump teki päätöksen Ukrainan sotilasavun jäädyttämisestä.

Vaaliväittelyssä kiista naispresidenttiydestä

Biden on yksi ennakkosuosikeista demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Muina kärkiehdokkaina pidetään Bernie Sandersia, Elizabeth Warrenia sekä entistä South Bendin pormestaria Pete Buttigiegiä.

Ehdokkaat väittelivät keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa viimeistä kertaa ennen kolmen viikon päästä alkavaa esivaalia, jossa valitaan demokraattipuolueen presidenttiehdokas. Ehdokas haastaa republikaaniehdokkaan marraskuussa pidettävissä presidentinvaaleissa. Myös republikaanien ehdokasvaali on käynnissä. Trumpin odotetaan voittavan sen ja pääsevän näin tavoittelemaan toista kautta Valkoisessa talossa.

Demokraattien viimeisen väittelyn keskiöön nousi Sandersin ja Warrenin kiista siitä, sanoiko Sanders pari vuotta sitten, ettei nainen voi nousta presidentiksi tämän vuoden vaaleissa.

Warren sanoo Sandersin sanoneen näin heidän kahdenkeskisessä tapaamisessaan vuonna 2018. Sanders puolustautui sanomalla, että kommentti on käsittämätön, eikä hän ole voinut sanoa sellaista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kannattaa kuunnella Lev Parnasin pitkä haastattelu MSNBC:n Rachel Maddow show'ssa. Se löytyy podcastina useimmista palveluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraateilla, eli vasemmistolla, ei mene kovinkaan lujaa. Trumpia ei tulla tuomitsemaan yhtään mistää ja kyllä sen suurin osa jo ymmärtääkin. Demokraatit puolestaan ovat ajautuneet umpikujaan. Trumpin kannatus on noussut entisestään ja tässä aletaan kohta lähestyä Ronald Reaganin legendaarisia kannatuslukemia. Trump voi aivan hyvin voittaa marraskuun vaaleissa kaikki osavaltiot eli se olisi 100% valitsijamiehistä. Demokraatit saavat syyttää vain itseään, sillä niin se kävi Clintonillekin, että kannatus vain nousi, kun virkarikossyyte napsahti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image