Ulkomaat

Trumpin vir­ka­ri­kos­tut­kin­ta siirtyy tänään televisioon – Julkiset kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikostutkintaan liittyvät julkiset kuulemiset alkavat tänään keskiviikkona kello 17 Suomen aikaa. Useat yhdysvaltalaiset televisiokanavat välittävät illan tapahtumat. KUVA: JUSTIN LANE
Ulkomaat 13.11.2019 16:02
Ida Kannisto

Julkisten kuulemisten odotetaan keräävän miljoonia ihmisiä ruudun ääreen.

Julkisten kuulemisten alkua odotetaan kuin television draamasarjan alkua. Vuonna 1973 kymmenet miljoonat yhdysvaltalaiset seurasivat presidentti Richard Nixonin Watergate-skandaaliin ja sitä seuranneeseen virkarikostutkintaan liittyviä kuulemisia.

Tänään keskiviikkona selviää, kuinka suuren huomion saavat osakseen presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan ensimmäiset julkiset kuulemiset. Kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa kongressin tiedusteluvaliokunnassa.

Kuulemisten tarkoituksena on selvittää, käyttikö Trump väärin virka-asemaansa parantaakseen mahdollisuuksia päästä toiselle kaudelle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäisten kameran edessä tapahtuvien kuulemisten on tarkoitus keskittyä syytöksiin, joiden mukaan Trump panttasi sotilasavustusta tarkoituksenaan painostaa Ukrainaa tutkimaan Joe Bideniä, Yhdysvaltojen entistä varapresidenttiä ja Trumpin mahdollista haastajaa ensi vuoden vaaleissa.

Keitä todistajat ovat?

Demokraatit valitsivat ensimmäisiksi todistajiksi Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään William Taylorin ja ulkoministeriön virkailijaan George Kentin.

Keskiviikkona julkisesti kuultavaksi saapuu myös Yhdysvaltojen Ukrainan-lähettiläs William Taylor.

Taylor on pitkän uran tehnyt diplomaatti, joka toimi Yhdysvaltojen Ukrainan-suurlähettiläänä vuosina 2006–2009. Häntä pyydettiin tehtävään sen jälkeen, kun Marie Yovanovitch erotettiin. Yovanovitchin julkinen kuuleminen on luvassa perjantaina.

Washington Postin mukaan Taylorilla on huippudiplomaattina ainutlaatuinen näköalapaikka. Taylor ei ollut paikalla silloin, kun väitetty vastalahjamääräys annettiin, mutta hän on puhunut useiden Washingtonissa ja Kievissä paikalla olleiden henkilöiden kanssa.

Kent on korkean tason virkailija. Hänellä on vuosikymmenten kokemus Ukrainan ulkopolitiikasta ja hän tarkkailee Ukrainan politiikkaa Yhdysvalloissa. Kentillä on vankka tuntemus Yhdysvaltojen ja Ukrainan suhteista.

Keskiviikkona kuultavia on kaksi. Heistä toinen on Yhdysvaltojen ulkoministeriön virkailija George Kent.

Yleisö on saanut jo etukäteen esimakua siitä, mitä saattaa olla tulossa, sillä pöytäkirjat tällä viikolla kuultavien todistajien suljettujen ovien takana antamista lausunnoista on jo julkaistu.

Se, että virkarikostutkinta ylipäätään on käynnissä, on CNN:n mukaan jo itsessään jonkinlainen kansallinen tragedia. Kuulemiset selvittävät, millaisen päätöksen poliittinen näytelmä saa, sillä kuulemisten perusteella demokraatit tekevät päätöksen siitä, nostavatko he virkasyytteen Trumpia vastaan vai eivät.

Neljä hyvin erilaista tapausta

Donald Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta on Yhdysvaltojen historiassa neljäs kerta, kun prosessi on aloitettu presidenttiä vastaan. Virkasyyte on nostettu kahdesti, mutta yhdenkään presidentin kohdalla viraltapano ei ole onnistunut.

On vaikea ennustaa, millaisia seurauksia kuulemisilla on tällä kertaa.

Kokenut diplomaatti Jukka Valtasaari huomauttaa, että tapaukset ovat keskenään hyvin erilaisia. Valtasaarella on pitkä kokemus Yhdysvalloista, sillä hän on toiminut muun muassa suurlähettiläänä Washingtonissa ja Suomen YK-edustajistossa New Yorkissa.

– Sama prosessi, mutta aivan erilainen tapaus, Valtasaari sanoo Nixonin ja Trumpin virkarikostutkinnoista.

Ensimmäisen kerran virkarikostutkintaan päädyttiin 1860-luvulla presidentti Andrew Johnsonia vastaan. Johnson yritti erottaa sotaministerin ilman senaatin hyväksyntää, mikä oli lain vastaista.

Meni lähes sata vuotta ennen kuin virkasyytteen nostaminen nousi seuraavan kerran ajankohtaiseksi. Tuolloin virkasyyte uhkasi Nixonia Watergate-skandaalin takia. Tapaus sai alkunsa vuonna 1972, kun Nixonin henkilökunta murtautui demokraattipuolueen toimistoon Washingtonissa. Kun he jäivät kiinni, selvisi, että heillä oli yhteyksiä Nixonin uudelleenvalintakomiteaan.

Nixon erosi ennen kuin virkasyytettä ehdittiin nostaa vuonna 1974.

Bill Clintonin kohdalla kohu nousi Clintonin suhteesta Valkoisen talon harjoittelijan Monica Lewinskyn kanssa. Varsinainen syyte nostettiin väärästä valasta.

Trumpin tapauksessa suurennuslasin alla on omiin vaaleihin vaikuttaminen ulkomaiden kautta.

– Ei näin erilaisia asioita oikein voi ollakaan, Valtasaari sanoo.

Virkasyytetutkinta on noussut keskeiseksi kysymykseksi syksyn aikana aina, kun Trump on astunut median eteen. Se vei huomion myös presidentti Sauli Niinistön Washingtonin-vierailulla lokakuussa. Valtasaari sanoo, että ehkä enemmän kuin Clintonin tai Nixonin aikana virkasyytetutkinta jättää nyt alleen kaiken muun.

– Lehtiotsikot tulevat nyt olemaan vain tätä. Se vie alleen Syyrian, Venezuelan ja Chilen ja kaikki tällaiset tapahtumat, mitkä ovat nyt käynnissä. Tämä vie sisällön maailmanpolitiikalta vähäksi aikaa, Valtasaari sanoo.

Viraltapano epätodennäköistä

Virkasyytetutkinta alkoi syyskuussa. Trump on tutkinnan alkumetreistä saakka väittänyt, että häneen kohdistuu Yhdysvaltojen historian "pahin noitavaino".

Tutkinnan edetessä Trump ei näytä antavan tuumaakaan periksi, sillä maanantaina hän hyökkäsi jälleen tutkintaa vastaan. Washington Postin mukaan Trump väitti ilman minkäänlaisia perusteita, että edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff on väärentänyt pöytäkirjoja. Schiff johtaa virkarikostutkintaa.

CNN:n mukaan demokraattien tavoitteena on saada prosessi vietyä senaattiin ennen joulua.

Valtasaari sanoo, että on äärettömän epätodennäköistä, että oikeusasteena ja valamiehistönä toimivassa senaatissa asia voitaisiin viedä päätökseen. Hänen mukaansa virkasyyte on tehty juridisesti äärimmäisen vaikeaksi asiaksi.

– Siihen täytyy olla hirvittävän hyvät perustelut ja vahva mielipide takana.

Juttu päivittyy.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Noottikriisi tulkittiin Kekkosen vastustajien parissa yleisesti Kekkosen tilaamaksi näytökseksi, jolla valintansa presidentiksi varmistuisi. Väitettiin siis, että Kekkonen toimi aktiivisesti, jotta ulkovalta vaikuttaisi Suomen presidentinvaaleihin. Liekö aika vai paikka eri mutta jälkipuinti meillä käytiin poliittisissa ja akateemisissa piireissä. Yhtäkään syytettä ei nostettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä tyhjän kanssa kuin Venäjä-kytkökset, selvisihän tuo jo molempien puolien esittely puheissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama tilanne kuin suomessa. Vihervassareiden läpinäkyvä noitavaino perussuomalaisia vastaan toi mahtavan vaalivoiton. Samoin käy trumpille. Kiitos liberaalipölvästit. Tällaista vaalikampanjaa ei rahalla saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritykset pelata istuva presidentti pois alkoivat heti nimityksen tapahduttua. Asialla on vain voimistava vaikutus Trumpin kannatukseen ja tietysti liberaalien ja demokraattien katkeruuteen. Jatkokausi on melkein varma ja kohta varmistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä saadaan nyt sitten seurata ainakin uutisissa monen kuukauden ajan. Ajan haaskausta. Mitään virkasyytteitä ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksinaismoralismia. Muiden maiden kansalaisia saa luvalla tappaa ilman mitään rangaistusta mutta oman maan poliittisia vastustajia ei saa edes vastustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan sieltä hyvä aihe. Kohta alkaa Perussuomalaisten Trumpin puolustaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image