Ulkomaat

Trumpin vir­ka­ri­ko­soi­keu­den­käyn­ti käynnistyy tiistaina – syytetty presidentti puhuu samaan aikaan Davosissa Maailman ta­lous­foo­ru­min kokouksessa

Virkarikokksesta syytetty presidentti Donald Trump laskeutui sunnuntai-iltana Washingtoniin. Hän matkustaa maanantaina Eurooppaan Davosin kokoukseen. KUVA: SARAH SILBIGER
Ulkomaat 20.1.2020 17:16
Katja Ihatsu

Kuullaanko senaatissa todistajia, on vielä epäselvää.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkaa tiistaina senaatissa. Trump on kolmas presidentti Yhdysvaltojen historiassa, jota vastaan on nostettu virkarikossyyte.

Trumpin pitää jättää maanantaina viimeistään klo 19 Suomen aikaa kirjallinen puolustuksensa syytteeseen, jonka mukaan hän väärinkäytti valtaansa pyytäessään Ukrainaa tutkimaan poliittisen kilpailijansa Joe Bidenin toimia sekä vaikeutti kongressin tutkintaa.

Trumpin asianajajatiimi vastasi syytteisiin ensimmäisen kerran lauantaina. Kuusisivuisessa vastauksessa virkarikossyyte leimattiin yritykseksi hyökätä amerikkalaisia vastaan, kumota vuoden 2016 presidentinvaalin tulos ja vaikuttaa seuraavaan vaaliin tämän vuoden marraskuussa. Trumpin tämänpäiväisen dokumentin odotetaan perustelevan Trumpin syyttömyyttä yksityiskohtaisemmin.

Demokraatit vaativat Trumpia pois virasta hallintotavan ja kansallisen turvallisuuden takaamiseksi. Republikaanienemmistöisen senaatin ei odoteta syrjäyttävän puoluetta edustavaa presidenttiä. Seuraavalle presidenttikaudelle tähtäävän Trumpin leiri yrittää kuitenkin minimoida vahingot.

Kestää viikkoja

Oikeudenkäynti alkaa tiistaina klo 20 Suomen aikaa ja juttua käsitellään kuutena päivänä viikossa maanantaista lauantaihin neljätuntisissa istunnoissa, kertoo CNN. Oikeudenkäynnin odotetaan jatkuvan joidenkin viikkojen ajan. Esimerkiksi presidentti Bill Clintonin virkarikosoikeudenkäynti kesti noin viisi viikkoa.

Republikaanisenaattori Lindsey Grahamin mukaan Trump haluaa, että oikeudenkäynti on ohitse 4. helmikuuta mennessä, kun hän pitää vuotuisen Kansakunnan tila -puheensa.

Prosessi on pidempi, jos senaatti päättää kuulla todistajia. Merkittävin todistaja olisi Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton.

Todistajien käytöstä päättää senaattorien enemmistö. Jos kaikki 47 demokraattisenaattoria pysyvät asiassa yhtenäisinä, tarvittaisiin neljä republikaania äänestämään todistajien puolesta.

Myös virkasyytteen nostamisen jälkeen tullutta uutta todistusaineistoa voidaan käsitellä senaatissa senaattorienemmistönpäätöksellä.

Syyttäjinä jutussa toimivat kongressin puheenjohtajan Nancy Pelosin valitsemat seitsemän demokraattien kongressiedustajaa. Trumpin tiimiä johtaa Valkoisen talon oikeudellinen neuvonantaja Pat Cipollone.

Trump ja Thunberg Davosissa

Trumpin ei tarvitse olla senaatissa, kun juttua käsitellään. Hän matkustaa myöhään maanantaina Sveitsin Davosiin Maailman talousfoorumin vuosikokoukseen, vaikka osa hänen neuvonantajistaan oli suositellut perumaan matkan.

Trumpin on määrä puhua kokouksessa tiistaina. Kaksi tuntia Trumpin jälkeen hänen moittimansa ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg johtaa kokouksessa keskustelua, joka pohtii onko ilmastotuho vältettävissä.

Maailman talouseliitin kokouksen teema on tänä vuonna kestävä kehitys. Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

MAINOS

Kommentoi

Greta Thunberg on aivan oikeassa kaikessa mitä on sanonut.

Maailman eliitti joita myös Suomessa, ei pidä muutoksista, vaan haluaa rikastua hiihtämällä samaa helppoa latua, eikä ottaa riskejä ilmaston laadun investointejen takia. Pelkäävät menettävänsä rahaa epäonnistuessaan.

Donald Trump on ilmasto asiassa täysin haluton tekemään mitään ilmaston kannalta.

Sähköauton, bensa ja diesel auton pahin kilpailija tulee olemaan biokaasu auto, joka voittaa kilpailun!

Biokaasu autoihin kyllä riittää biokaasua, kun sitä vaan aletaan maatiloilla tuottamaan ja jää vielä ylikin biokaasua. Eli koko liikenne ei pysty käyttämään niin paljon biokaasua, kun sitä pystytään tekemään. Jopa wc jätöksestä voidaan tehdä biokaasua. Kotitalouden biojätteestä voi tehdä biokaasua.
Puiden lehdistä voi tehdä biokaasua, mitkä lehdet nyt yleensä kerätäänkin pois nurmikoilta.
Kaatopaikat tuottaa biokaasua.

Auton biokaasu uusi moottori keksintö nostaa polttoaineen hyötysuhteen yli 90 % prosentiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Malttaakohan Trump keskittyä Davosissa maailman talouteen, vai onko omat virkasyytteet ja USA:n sisäpolittiikka tärkeämpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump selviää syyttömänä nii kuin aikaisemmin. Nii kuin kuuluukin. Kannattaa lukea englannin kielisiä uutisia niin saa oikean selvyyden näistä syytteistä. Olisi jo aika laittaa demokraatit linnaan tästä valesyytteiden tehtailuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump selviää syytteittä, mutta se johtuu ainoastaan hänen puoluekannastaan. Melkein kaikki ovatkin tämän jo tiedostaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image