Ulkomaat

Trumpin viraltapanoa vaatii nyt eturivin demokraatti – Puoluetoveri ja ex-pre­si­dent­tieh­do­kas kutsuu Trumpin toimia kuvottaviksi

Presidentti Donald Trump lähti torstaina viettämään pääsiäistä puolisonsa Melania Trumpin kanssa Floridaan. KUVA: Ron Sachs
Ulkomaat 20.4.2019 11:55
Reuters

Virkasyyte Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia vastaan ei näytä todennäköiseltä.

Kritiikki presidentti Donald Trumpia vastaan kiihtyy Yhdysvalloissa.

Ensimmäinen republikaanien ulostulo Trumpia vastaan nähtiin varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa, kun senaattori ja entinen presidenttiehdokas Mitt Romney kritisoi Trumpin toimia, jotka erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-raportti paljastaa.

– On kuvottavaa, kuinka laajaa ja pitkälle ulottuvaa harhaanjohtamista ja epärehellisyyttä maan korkeimmissa viroissa olevat ovat harjoittaneet, presidentti mukaan lukien, Romney kirjoittaa Twitterissä.

Romney pitää erityisen raskauttavana sitä, ettei Trumpin kampanjaväki kertonut Venäjän vaalivaikuttamisesta Yhdysvaltain viranomaisille, vaikka he raportin mukaan tiesivät siitä.

– Lisäksi kampanjapäällikkö edisti samaan aikaan venäläisiä etuja Ukrainassa.

Virkasyytettä vaatii aiempaa useampi

Demokraattisenaattori Elizabeth Warrenista taas tuli lauantaina ensimmäinen demokraattien eturivin poliitikko, joka vaatii Trumpin viraltapanoa.

Aiemmin virkasyytteen nostamisen puolesta on puhunut jokunen demokraattien kongressiedustaja, kuten demokraattien vasemman laidan tähtipoliitikoksi noussut Alexandia Ocasio-Cortez.

Ensi vuoden presidenttivaalien ehdokas Warren pitää virkasyytteen ajamista parlamentin velvollisuutena.

– Rikkomusten vakavuus merkitsee sitä, että molempien puolueiden edustajien pitää unohtaa poliittiset sitoumuksensa ja toteuttaa perustuslaillinen velvollisuutensa, Warren sanoo.

– Se tarkoittaa sitä, että edustajainhuoneen tulisi aloittaa menettely presidentin viraltapanoksi.

Alaiset eivät totelleet

Erikoissyyttäjä Mueller ei ottanut raportissaan suoraan kantaa siihen, pyrkikö Trump laittomasti estämään oikeuden toteutumista, mikä olisi painava syy virkasyytteelle.

Raportin mukaan Trump ei onnistunut häiritsemään oikeuden toteutumista, koska hänen useat alaisensa eivät noudattaneet Trumpin heille antamia käskyjä.

Ne koskivat esimerkiksi Muellerin tutkinnan vaikeuttamista.

Vaikka pitkän linjan demokraatti Warren liittyi viraltapanoa vaativien puoluetovereidensa joukkoon, demokraattileirissä on myös vastustusta virkasyytteen ajamiselle.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraatti Nancy Pelosi on toistuvasti puhunut virkasyytettä vastaan, koska hän pitää sitä liian repivänä prosessina Yhdysvaltain politiikassa.

Viraltapano näyttää epätodennäköiseltä

Viraltapanon käynnistäminen näyttää Warrenin ulostulosta huolimatta epätodennäköiseltä.

Vaikka demokraatit olisivat yksimielisiä virkasyytteen vaatimisesta, viraltapanomenettelyn käynnistämiseen tarvittaisiin vielä myös republikaanien tuki.

Muellerin tutkinta Venäjän vaalivaikuttamisesta ja Trumpin kampanjan yhteyksistä julkaistiin torstaina osin salattuna.

Aiemmin raportista tuli julkiseksi joitakin osia, kun oikeusministeri William Barr kertoi sen sisällöstä.

Raportin keskeinen havainto on, ettei Trumpin kampanjaväki vehkeillyt Venäjän kanssa, mutta kampanjoijat tiesivät vaikuttamispyrkimyksistä ja toivoivat hyötyvänsä niistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Mainiota, että jossain on presidentti, joka ei ole valtamedian mielistelijä ja sätkynukke!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaa on ainakin se, että Trumpista tehdään elokuva viimeistään parin vuoden päästä tyyliin "Hei me lennetään!". Siitä tulee varmasti kassamenestys. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaa on ainakin se, että Trumppia kiinnostaa enemmän oman maan kansalaiset toisin kuin meidän presidentti, nuolee kieli ruskeana EUta, Macronia ja Merkeliä. Ja kertonut myös yleisesti että Trump on vehkeillyt venäjän kanssa vaaleissa, löytyy youtubesta.Naurettava presidentti meillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainaan on tulossa koomikko presidentiksi, USA:ssa sellainen on jo lähdössä virastaan.

Varmaa on ainakin se, että Trumpia kiinnostaa enemmän oman omaisuutensa kartuttaminen kuin oman maansa etu.

Trump tuntee sympatiaa Venäjän oligarkkeja kohtaan, kun itsekin on samantyylinen. Hän sanoo myös uskovansa Putinia enemmän kuin oman maansa tiedustelupalvelua.

Varmaa on myös se, että Trumpin lähtö virastaan tapahtuu viimeistään ensi vuoden presidentinvaaleissa. Koko läntinen maailma saa silloin huokaista helpotuksesta. Muualla itketään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä pitäisi ajatella Yhdysvalloista? Jotenkin tulee mieleen aivan kääpiöaivoilla ajatteva kansa. Yli kaksi vuotta on vaaleilla valittua presidenttiä vastaan nostettu mitä mielikuvituksellisimpia juttuja. Mistään ei kuitenkaan ole löytynyt todisteita ja niin syytteitä ei ole voitu nostaa presidenttiä vastaan. Täältä kauempaa katsottuna aivan hölmöltä kuulostaa tuo Venäjällä pelaaminen. Trump ei olisi saanut koko aikaisemmassa elämässään keskustella eikä nähdäkkään yhtäkään venäläistä? Miten sellainen venäjäfobian kylläsyämä kansa yleensä pystyy tässä maailmassa elämään reaalisesti, kun tuleva presidentti ei saa muiden maiden kansalaisten kanssa keskustellakkaan? Kannattaisikohan siellä jenkeissä opetella käytöstapoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoastaan demokraatit ja vasemmisto ovat luoneet näitä harhoja eivätkä vieläkään ota opiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vääränlaista ajattelua, että maissa asuisi joku "kansa". Tällaista yhdellä tapaa ajattelevia ihmismassoja on yleensä vähemmistö maiden asukkaista. "Kansoja" voi siis olla useampiakin samassa maassa.

Suomessa "kansaa" tai "kansoja" on ehkä neljäsosa suomalaisista. Vaaleissa näkyy, ketä he kulloinkin äänestävät. Osa "kansoista" on hyvinkin liikkuvaa sorttia äänestyskäyttäytymisessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä republikaani -paha republikaani -taktiikka. Kun kansa on tyhmää ja harhaanjohdettavissa, niin valta on helppo pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Romney juuri mielisteli Trumppia että valittiin senaattiin (Trumpin tuella) mutta kun pääsi sinne niin käänsi kelkan ja petti myös äänestäjänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump tulee jäämään historiankirjoihin härskeimpänä vaaleilla valittuna presidenttinä. Liukas kuin saippua eikä luultavasti jää kiinni koska on rahaa millä voi tukkia suita. Amerikan kansa tuskin tiesi mitä on tulossa kun lähti äänestämään muutoksen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää muistaa, että Mr. Trump on vapailla, laillisilla vaaleilla valittu Yhdysvaltain presidentin tehtävään. Äänestäjät ovat halunneet hänet presidentiksi ja sitä on kunnioitettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä, että jos USA:n presidenttiä kohtaan on jotain epäilyksiä, niitä ei saisi tutkia ollenkaan.
Toivovat varmasti diktaattorivaltaa suomeenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on tutkittu ylösalaisin ja viimeisen päälle. Muller halusi syyllistää Trumpin muttei löytänyt mitään perää demokraattien syytöksille Trumppia vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin todellisia rötöksiä ei päästetä julkisuuteen.Raportin tulos on sellainen minkä Trump määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka estää ....kyllä Obaman hallitus jäänteet olisivat vuotaneet kaiken negatiivisen Trumpista mutta kun siellä kertakaikkiaan ei ole mitään salailtavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Raportin mukaan Trump ei onnistunut häiritsemään oikeuden toteutumista..."

Oisko kaikki muu nyt turhaa enää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Romney on kiukutellut jo Trumpin valtaantulosta lähtien kun pallille saatiin presidentti joka alkoi “puhdistamaan suota” myös konservatiivien puolelta.
Romney on osa sitä eliittiä jota Trump ei sulata Bushit mukaan lukien. Ja toisessa päässä vasemmisto Cortez and Warren joiden sanomisillaan ei ole mitään merkitystä niin kaukana ovat todellisuudesta ja vaikuttamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään ei löydetty ja demokraatit sekä vasemmisto ovat epätoivoisia. Trumpin kannatus vain kasvaa sillä Demokraateilla ei ole mitään vaali-tavoitteita/sanomaa kuin Trumpin sekä hallituksen yhteistyön vastustaminen ja se tietää murskatappiota seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image