Ulkomaat

Trumpin viesti G7:lle: Tehkää niin kuin minä teen

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvaamaton käytös noussee jälleen puheenaiheeksi, kun G7-maiden johtajat tapaavat toisensa Ranskan Biarritzissa. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 23.8.2019 11:38
Ilkka Timonen

Yhdysvaltain presidentti korostanee Biarritzin huippukokouksessa Yhdysvaltain esimerkkiä siitä, miten työpaikkoja luodaan ja talous saadaan kunnolla kasvamaan.

Maailman johtavien talousmahtien G7-huippukokous alkaa lauantaina Ranskan Biarritzissa ja siitä uhkaa tulla jälleen sekä hyvässä että pahassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin näytös.

Ensinnäkin Trumpin odotetaan korostavan varsinkin eurooppalaisille kumppaneille, että Yhdysvaltain talous voi hyvin luoden uusia työpaikkoja ja uutta kasvua. Tehkää kuten minä, Trump varmaan sanoo tarjoten maansa esimerkkiä muille.

– Olemme nähneet kasvulukuja, joita emme olisi uskoneet mahdollisiksi vain muutama vuosi sitten. Euroopassa päinvastoin kasvu on ollut hidasta, sanoi Trumpin hallinnon eräs virkailija uutistoimisto Reutersille.

Ongelmana on, että monet Euroopan johtajat näkevät Trumpin olevan yksi heidän talousongelmiensa aiheuttajista: Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota heijastuu koko maailmaan.

G7-maita ovat Britannia, Ranska, Saksa, Yhdysvallat, Italia, Japani ja Kanada. Venäjä tiputettiin joukosta Krimin valtauksen jälkeen.

Trump lähti ovet paukkuen Kanadan G7:stä

Kaikkien mielessä on kuitenkin myös viimevuotinen G7-kokous Kanadassa. Trump lähti kokouksesta kesken kaiken ovet paukkuen eikä yhteistä loppujulkilausumaa saatu aikaiseksi.

Trump syytti Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta "selkään puukotuksesta" maiden välisen kauppakiistan tuoksinassa.

Mahdollisen riidan ainekset ovat koossa tälläkin kertaa. Trump syyttää G7-isäntää presidentti Emmanuel Macronia "typeryydestä", koska Ranska on asettanut digitaalisille palveluille veron, joka iskee rajusti amerikkalaisiin firmoihin. Trump on uhannut asettaa verolle ranskalaiset viinit.

Kaiken varalta Macron on jo päättänyt olla tarjoamatta huippukokoukselle loppukommunikeaa.

Macron aikoo ottaa kokouksessa esille "kansainväliseksi kriisiksi" nimittämänsä Amazonin sademetsässä Etelä-Amerikassa raivoavat ennätysmäiset metsäpalot. Brasilia, jonka alueella paloja on eniten, ei kuulu G7:ään.

Trump on kutsunut ilmastonmuutosta "Kiinan huijaukseksi". Hän veti maansa pois Pariisin ilmastosopimuksesta eikä osallistunut Kanadan kokouksessa ilmastonmuutosta käsittelevään tapaamiseen.

Trump ja Johnson löytävät yhteisen sävelen

Trump tapaa kokouksessa ensi kertaa Britannian pääministerin Boris Johnsonin tämän uudessa virassa. Miehet keskustelevat varmasti maiden välisestä kauppasopimuksesta, jonka Britannia odottaa auttavan sitä samaan aikaan kun maa eroaa EU:sta 31. lokakuuta. Toisiaan monessa asiassa muistuttavien miesten tiedetään tulevan hyvin toimeen keskenään.

Kokouksessa keskustellaan varmasti myös Trumpin halusta nostaa Venäjä takaisin G7:ään ja tehdä siitä jälleen G8. Trump aikoo ehdottaa asiasta kokouksessa äänestystä, vaikka G7 yleensä toimiikin konsensus-periaatteella.

Macron on sanonut jo etukäteen, että Venäjä ei pääse G7:ään niin kauan kuin Ukrainan kriisiin ei ole löytynyt ratkaisua.

Ensi vuonna G7-kokous on Yhdysvalloissa, silloin Trump nostanee jälleen Venäjän jäsenyyden esille ellei hän nyt onnistu tavoitteessaan. Macron ja Trump ovat jo sopineet, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsutaan kokoukseen kun se pidetään ensi vuonna Yhdysvalloissa.

Uutiskanava CNN:n haastattelema asiantuntija muistuttaa, että Trump ei pidä kansainvälisistä instituutiosta. Hän haluaa hoitaa suhteita kahden kesken kunkin maan kanssa, jolloin Yhdysvallat voi helpommin paistatella omassa erinomaisuudessaan.

MAINOS

Kommentoi

Trump hävittää kansainvälisen sopimusjärjestelmän itsekkäistä syistä. Mitä tästä seuraa? Kaaos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaa mallia Trumpin metodista: esittäkää jotain, perukaa esitys ja haukkukaa vastaanottajat. Tämän jälkeen voikin olla maailman murjoma mielensäpahoittaja. tärkeintä on oma napa ja mahtava diilli. Ei ole niin väliä, joss siinä muut kärsivät, kun on niin mahtava diili!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman kansan asialla ja näinhän se pitäisi ollakkakkin. Suomessa hoidetaan muun maan kansalaiset ensin ja vanhukset ja koululaiset unohdetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Trumpin odotetaan korostavan..."

"Mahdollisen riidan ainekset ovat koossa..."

"Miehet keskustelevat varmasti maiden välisestä kauppasopimuksesta..."

"Kokouksessa keskustellaan varmasti myös Trumpin halusta..."

"Ensi vuonna G7-kokous on Yhdysvalloissa, silloin Trump nostanee..."

Tässä tätä "vastuullista journalismia" kerrakseen. Se on hyvä, että Kaleva tietää jo ennakkoon miten asiat ehkä tulevat mahdollisesti menemään. Seuraisitte mitä maailmalla oikeasti tapahtuu parhaillaan. New Yorkissa on nostettu jo yli 400 lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää kannetta 14.8.2019 jälkeisen lakimuutoksen myötä. Tässä olisi oikeita uutisia teille. Mutta Lännen Media taitaakin sanella nykyään, mitä lukijoille pitää syöttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva on suomalainen, Suomessa ilmestyvä lehti. Suomessa ei tarvitse Kremlistä kysyä lupaa uutisiin eikä venäjämielistä ennakkosensuuria ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä tuon huomaa hyvin täältä rapakon takaakin miten Kaleva ja yleensä media Suomessa uutisoi Trumpista. Hyviä uutisia ei kerrota lainkaan tai ne tehdään kuulostamaan negatiivisilta. Paljon poliittisesti värittäytynyttä uutisointia jonka huomaa helposti ja tällä muokataan kansalaisten mielipiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TEHDÄÄN niin kuin Trump, tuontikieltoja, vientikieltoja, sadan prosentin tulleja, pakotteita, saartoja ja pinon päälle ulkomaanvelat perintään heti! Lisäksi dollarin erityisaseman voi unohtaa kansainvälisessä kaupassa. Sitten vaan katsotaan, kuka selviää, kuka ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. On se ihme, että maailma on voinut tulla toimeen ilman tällaista järjen jättiläistä tähänkin asti. Alkaa olemaan valmis lukkojen taakse, suljetulle osastolle, ennenkuin saa enemmän tuhoa aikaan. Voi, voi ja Boris Johnson vielä jeesaa Trumpin toilauksia. Siinä on kaksi ruutin keksijää, joitten toilauksista tavallinen tallaaja joutuu maksamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinahan tässäkin kuset—aa kaikkia joita Trump koittaa korjailla mutta hyvä ettei anna periksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellistä, että kun Macron asettaa tuontitullit, hän on sankari. Kun Trump asettaa tuontitullit, hän on häikäilemätön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö hän itse tykkä, Jumala on hänet lähettänyt ?. Ei siinä ole toisilla mitään sanomista !!!!!. Mutta minä uskon. että hän ei ole ymmärtänyt , ettei kaikki maat ala kumartamaan USA:n presitenttiä. Nuita vääriä valittuja on ollut läpi historian, mutta HERRA PRESITENTTI ei ymmärrä, että eletään vuotta 2019 !!!!!!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

44
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
40
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
14
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Tulikorit ja -padat yleistyvät kotipihoilla, mutta mistä puut? Polttopuiden hinnoissa ja laadussa on isoja eroja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
9
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image