Ulkomaat

Trumpin tuontitullit kurittaisivat Suomea sadoilla miljoonilla

Vaikka Yhdysvallat korottaisi tullimaksuja vain Meksikon osalta, sillä olisi satojen miljoonien eurojen vaikutus Suomen ulkomaankauppaan. KUVA: PEKKA KARHUNEN
Ulkomaat 4.10.2017 8:00
Daniel Wallenius

Vaikka Yhdysvallat suitsisi tuontia vain Kiinasta ja Meksikosta, olisi vaikutus Suomeen satoja miljoonia.

Yhdysvaltojen kaavailemat korotukset tuontitulleihin ja tariffeihin iskisivät Suomeen sadoilla miljoonilla, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tuore tutkimus.

Jos Yhdysvallat päättäisi nostaa maksuja Meksikon ja Kiinan osalta kymmenen prosenttiyksikköä, menettäisi Suomi liki 180 miljoonaa euroa viennin tuomaa arvonlisää. Summa vastaa noin 0,1 prosenttia maamme bruttokansantuotteesta.

Suomen Yhdysvaltoihin suuntautuva vienti vastaa kymmentä prosenttia kaikesta viennin tuomasta arvonlisästä. Noin kaksi kolmasosaa tästä tulee suorasta viennistä Yhdysvaltoihin.

Jos Yhdysvallat korottaisi Meksikon ja Kiinan tullimaksuja, vaikutus kohdistuisi nimenomaan epäsuoraan vientiin.

- Tutkimus osoittaa, että kaupan esteillä, vaikka ne olisivat kahdenvälisiä, voi olla isoja vaikutuksia myös kolmansiin maihin, sanoo Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Vaikutus johtuu siitä, että yhä useampien tuotteiden tie raaka-aineesta kauppojen hyllyille kulkee enemmän kuin yhden, jopa useiden maiden kautta.

Suomessakin valmistetaan osia, jotka viedään esimerkiksi Kiinaan kokoonpantaviksi. Sieltä valmiita, suomalaisosia sisältäviä tuotteita viedään eteenpäin, esimerkiksi juuri Yhdysvaltoihin.

- Tämäntyyppisten ketjujen takia kaupan esteet ulottuvat laajemmalle kuin luulisi, Ali-Yrkkö jatkaa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on useaan otteeseen ottanut puheeksi tullimaksujen nostamisen. Hän nosti asian keskusteluun jo viime vuonna vaalikampanjansa aikana.

Ensisijaisesti Trump on puhunut Kiinasta ja Meksikosta tulevasta tuonnista, mutta myös EU-maista tulevien tuotteiden maksunkorotukset ovat olleet esillä. Jos Yhdysvallat päättäisi korottaa myös suoraan EU:sta tulevan tuonnin tulleja, vaikutukset olisivat moninkertaiset.

Viiden prosentin korotus toisi Suomelle 450 miljoonan euron arvonlisän menetykset ja 15 prosentin tullikorotus jopa 1,2 miljardin menetykset. Summat vastaavat 0,2-0,6 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

MAINOS

Kommentoi

Kunhan Trumpin Venäjä sanktiot poistetaan ja Suomen Venäjänkauppa lähtee uudelleen käyntiin, niin Suomi voittaa monin kertaisesti nämä tilapäiset kenkkuilut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin vaan miten käy, jos keikautetaankin tuotanto (takaisin) Suomeen? Hintaero tasoittuu raakasti Kiinan tullien takia ja käteen jääkin valtavasti enemmän lisääntyneen kotimaisen tuotannon takia. Lisäksi voidaan brändätä tuotteen suomalaisiksi. Tämä pitää nähdä valtavana mahdollisuutena!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan se on Trumpin kehitellä lisätuloja muiden maksettavaksi jotta pystyy pystyttämään uusia sotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hellanlettas sentään, kun et saakaan sitä kiinalaisella de facto orjatyöllä tehtyä krääsääsi yhtä halvalla. On sinullakin ongelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ongelmaa Sipilä korottaa vain suoria yritystukia,eihän ne ole vasta kuin 4 miljardia / vuosi,sekä sen lisäksi
Maataloustuki 1 miljardi alvihyvitykset 3 miljardia eli yhteensä vain 8 miljardia / vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo ratkaisu, sipilä leikaa taas työttömiltä ja eläkeläisiltä lisää niin saadaan talous pysymään kunnossa, näinhän se menee, on aina mennyt, ja tulee menemään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitten: Onhan meillä tuossa idässä hyvä kauppakumppani jos vaan insinööri uskaltaa vastustaa eeuuta että aukaisee kauppahanat.. Eipä tarvita trumpin kouhotuksia sen jälkeen :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä uutiset on aina yhtä huvittavia. Kyllä, Suomen näkökulmasta jäädään tappiolle ja Trump on paha ihminen. Aina vaan tuppaa unohtumaan, että Trump on USA:n presidentti ja ajaa ensisijaisesti USA:n etua, kuten presidentin kuuluukin. Olisi paljon oppimista meidän omillakin poliitikoilla, miten toimitaan oman kansan edun mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä tuontitulleilla on kyllä tuhoisa vaikutus USA:n ulkomaankauppaan ja se on se jenkkilän rikkauden kulmakivi, se ulkomaankauppa. Mainittakoon vielä se, että Mister DT saa kyllä kohotella aika monta veroluokkaa ja tulleja paikatakseen suunnittelemansa verohelpotukset USA:n rikkaimmalle 5% väestölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image