Ulkomaat

Trumpin mukaan kel­ta­lii­vi­mel­la­koi­den syynä on Pariisin il­mas­to­so­pi­mus – väitti Twitterissä mie­le­no­soit­ta­jien huutavan hänen nimeään Pariisin kaduilla

Polttoaineen veronkorotuksia vastustaneet keltaliivit vaativat nyt myös laajempia parannuksia pienituloisten elinoloihin. Lauantaina Pariisissa mielenosoittajat sytyttivät useita tulipaloja. KUVA: IAN LANGSDON
Ulkomaat 8.12.2018 21:42
Anu Kerttula

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin mukaan Pariisin ilmastosopimukseen käyttävien varojen sijaan tulisi antaa veronalennuksia kansalaisille.

Pariisissa suljettiin lauantaina suosittuja turistialueita, poliiseja partioi kaduilla tuhansia ja liikeiden omistajat, erityisesti pankit, suojasivat ikkunoitaan vanerilevyillä.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on myös ehtinyt kommentoimaan tilannetta.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trump pitää Pariisin ilmastosopimusta syynä kolmatta viikkoa jatkuville keltaliivien mielenilmauksille.

– Protesteja ja mellakoita ympäri Ranskaa. Ihmiset eivät halua maksaa suuria summia rahaa, suurimmilta osin kehitysmaihin (joita johdetaan kyseenalaisesti), tarkoituksenaan ehkä suojella ympäristöä, Trump tviittasi ja väitti mielenosoittajien huutaneen toistuvasti "Me haluamme Trumpin".

– Rakastan Ranskaa, presidentti Trump päätti tviittinsä.

Trump väläytti veronalennuksia ilmastotalkoiden sijaan

Champs-Élysées'n-paraatikadun ympäristölle kokoontuneet tuhannet mielenosoittajat ovat uutistoimisto AFP:n mukaan toivoneet Ranskan presidentin Emmanuel Macronin eroa. Useita kuuluisalla kadulla sijainneita liikkeitä on ryöstetty.

Myöhemmin Trump vihjasi Twitterissä, että nyt voisi olla aika lakkauttaa kallis ilmastosopimus ja palauttaa siihen käytetyt rahat veronmaksajille matalampien verojen muodossa.

Satoja otettu kiinni lauantaina – paikalla tuhansia poliiseja

Yli 650 otettiin uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan kiinni Pariisissa lauantaina. Useat heistä pysäytettiin jo matkalla protestipaikoille juna-asemilla tai tapaamispakoilla. Heidän kerrotaan kantaneen mukanaan vasaroita, petankki-pelin metallikuulia, pesäpallomailoja ja muita "aseisiin rinnastettavissa olevia" tavaroita.

Lauantaina Pariisin kaduilla oli valtava määrä poliiseja, noin 8 000, ja lisäksi panssaroidut sotilasajoneuvot partioivat kaduilla. Virkavallasta huolimatta mellakointi kiihtyi iltaa kohti, mutta vahingot jäivät huomattavasti pienemmiksi kuin viimeviikkoisissa protesteissa.

Seine-jokea reunustavilla kaduilla sijaitsevat liikkeet, ravintolat ja kahvilat ovat myös sulkeneet ovensa. Louvren taidemuseo, Eiffel-torni ja oopperatalo ovat myös suljettuina.

Mielenilmauksia ympäri Ranskaa

Yhteenottoja poliisien ja mielenosoittajien välillä on nähty myös Lyonissa, Marseillessa ja Toulousessa, kertoo uutistoimisto Reuters. Arviolta 90 000 on osallistunut mielenilmauksiin kautta maan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Trumpille suosionosoitukset ja avunpyynnöt, näin vähällä järjellä maailmaa johdetaan harhaan.
Kevään eurovaalit tulossa ja keltaliivijengit...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin syytäkö ne nämäkin mellakat ovat? Ranskalaiset ovat ryssineet omat asiansa ja media sumuttaa taas puhumalla trumpista. Trumppia käytetään olkiukkona nykyään joka ongelmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas kun ei syyttänyt Obamaa mielenosoituksista. Trump on hyvä esimerkki johtajasta, joka elää omassa kuplassaan josta poistetaan kaikki eri mieltä olevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin kuplassa on paha happivaje, mikä näkyy sekavissa päätöksissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hienot on Trumpin päätökset ainakin meille amerikkalaisille 🙂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin ranskalaiset agentit kuulevat väärin kertoessaan mielenosoittajien huutelevan Trumpin nimeä. Oikeasti he kailottavat "Dump Donald J. "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina sitä luulee Trumpin jo saavuttaneen pohjan, mutta silti hän onnistuu yllättämään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump, joka toteuttaa oppi-isänsä keinoja:
'' Valhe muuttuu todeksi toistamalla. '' , '' Kansa uskoo helpommin suuren valheen kuin pienen valheen. '' - Joseph Göbbels

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on politiikoillakin tasapainoilemista.
Tämä on alkusoittoa tässä keississä.
Mutta, Trump EI ole vastaus rukouksiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä mielessä tolkun porukkaa nämä mielenosoittajat, ettei sopimattomia symboleja banderolleistansa löydy. Mieltä osataan Ranskassa hyvällä pieteetillä osoittaa. Toisin kuin meillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on tolkun porukkaa. Taloja ja autoja poltetaan.mitä tolkkua siinä on?
Suomessa sentään fiksusti marssitaan ja sillä hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii-in, "fiksusti marssitaan" ja käsi lipassa, kunniottaen halltusta -presidenttiäkin, vaikka oma raha-massi ammottaa tyhjyyttään, vaikka kuin painaa töitä, ne kun "ihanat päättäjät" toimillaan on vuosia kurjistanut tavan ihmistä erilaisilla laikkauksilla, jne. ja siitä syystä entistä vähemmän jää netto-ansioiksi/kk. Hämmästyttää suomalaisten, kotisohvalla -uutisia katsoen, käsi taskussa nyrkissä mumisten päättäjien yläluokkaa ja eliittiä tukevilla toimillaan, erilaisin verokikkailuin, jne. Kyllä, lampaita me ollaan omien asioiden paremmaksi saamisessa, se meidän vika on!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No en nyt sanoisi että lyömäasein varustautuminen mielenosoitukseen olisi jotenkun pienempi paha kuin mitä kankaanpalan kanniskelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kauan aikaa kun tietty porukka äärivasemmistosta Itsenäisyyspäivänä hajotti paikkoja, hakkasi Poliisin hevosia ja häiritsi Linnaan menijöitä.

Nyt kun pienen pieni marginaaliporukka marssii älyttömien lippujan kanssa, eliitti on vauhkona. Sama kuin joukko mielenvikaisia ripustaisi päällensä kaikenlaisia killuttimia ja marssisi ne yllään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työtätekevältä kansanosalta kerätään niin paljon veroja ja maksuja, ettei tienestit enää riitä elämiseen. Poliitikot, nuo hyvät ihmiset, jakavat rahoja moniin yleviin kohteisiin ja maksajilta isommin kysymättä.
Joskus siinä palaa maksavan kansalaisen pinna. Niin näyttää nyt Ranskassa käyneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni ei elä palkallaan. Saati sitten elättäisi lapsensa. Tämä on nykysuomen tilanne. Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää, että lehdistön ja glonalistien suosikille, Marconille tulee tukalat paikat tai on jo. Toki tämä(kin) mellakointi käännetään Trumpin ja isänmallisten syyksi. Lehdistö se oli joka sai Marconin valtaan ja tässä tulos. Peiliin on lehdistöllä liian vaikea katsoa ja myöntää, että tekivät virheen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

15:18
Poliisi hankki panssaroituja autoja – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia, ja sellaisia tulee pian joka puolelle Suomea
14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
49
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image