Ulkomaat

Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin ta­lous­kiis­te­ly kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta

Presidentti Trump puhui toimittajille ennen lähtöään G7-maiden kokoukseen Ranskaan. Yksi puheenaiheista oli maiden välinen talouskiista. Trump väläytti mahdollista viiniveroa. KUVA: LEIGH VOGEL / POOL
Ulkomaat 24.8.2019 8:25
Reuters

Sana- ja tullisota pudottivat pörssikursseja roimasti. G7-maiden johtajien tapaamisen lähtenyt Donald Trump vihjasi Yhdysvaltojen presidentin laajoista oikeuksista taloutta koskevissa päätöksissä.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota näyttää yltyvän, mutta presidentti Donald Trump kiistelee talousasioista myös kotimaassa.

Trump kritisoi voimakkaasti keskuspankki Fedin johtaja Jeremy Powellia, joka on ollut presidentin kanssa eri mieltä korkotasojen laskemisesta.

Sekä Trump että markkinat odottavat uutta koronlaskua viime kuussa tehdyn laskun lisäksi. Powell ei ole tätä luvannut, vaikka totesikin Fedin toimivan "tarpeen mukaan" pitääkseen maan talouden kunnossa.

G7-maiden tapaamiseen lähtenyt Trump totesi toimittajille, ettei Powell tee hänen mielestään hyvää työtä.

– En vastustaisi, jos hän jättäisi eronpyynnön, presidentti lausui.

Viinivero vastavedoksi digiverolle

Perjantaina Trump päätti myös uusista, Kiinaa koskevista roimista tulleista.

Lokakuun alusta kiinalaistuotteiden nykyiset tullimaksut nousevat viidellä prosentilla 30 prosenttiin. Samana päivänä on kommunistisen Kiinan kansantasavallan vuosipäivä.

Trump ilmoitti myös suunniteltujen uusien tullien korotuksista.

Presidentin päätökset olivat vastaus vain muutama tunti aiemmin Kiinan ilmoittamiin, yhdysvaltalaista tuontia koskeviin lisätulleihin.

G7-kokoukseen lähtenyt Trump jatkoi perjantaina myös tullikiistaa kokouksen isäntämaa Ranskan kanssa.

Ranskassa valmistellaan suurten yhdysvaltalaisten teknologiayritysten verottamista. Nyt Trump väläytti vastavetona lisäveroa ranskalaisille viineille.

– Tulemme verottamaan heidän viinejään sellaisella tasolla, jota he eivät ole ennen nähneet, presidentti varoitti.

"Emme tarvitse Kiinaa"

Talouskiistat aiheuttivat Yhdysvalloissa pörssikursseja kuvaaviin indekseihin nopeasti jopa kolmen prosentin laskun. Talousvaikuttajien reaktiot Trumpin tullipäätöksiin olivat paikoin hyvin kriittisiä.

Trump ei kuitenkaan näytä taipuvan, vaan pitää Kiinan kanssa käymäänsä kauppasotaa erittäin tärkeänä maansa taloudelle.

– Emme tarvitse Kiinaa, ja suoraan sanottuna olisi parempi olla ilman heitä", Trump tviittasi perjantaina.

Ranskaan matkalla ollut Trump tviittasi myöhemmin myös valtaoikeuksistaan. Hän viittasi tviitissään "valeuutistoimittajiin", jotka eivät hänen mukaansa ole perillä vuoden 1977 hätätilalainsäädännöstä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Jenkkien roskaa eivät osta edes amerikkalaiset itse. Paljonkohan iPhone maksaa, jos se tehdään amerikassa? Tai mikä tahansa muu nykyään Kiinasta tai Vietnamista tuleva? Taitaa trumpetin töräytykset olla twiitaattu pian sen jälkeen, kun se punaniskakuluttajakin huomaa, että amerikassa tehdyn hinta on 25% korkeampi, tai kun korviketelevisiossa onkin ominaisuudet ja laatu heikko. Enpä olisi uskonut, että länkkärit antavat kaiken valmistusteknologian ilmaiseksi kiinalaisille halvan valmistuksen myötä, mutta halvallapa meni se teknologiaetumatka. Takaisin se ei enää tule, vaikka trumpetti saattaa niin tulleja korottamalla haikaillakin. Minähän en jenkkipaskaa osta, en Kalifornian viinejä Detroitin laivoista puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh!!! Putin kävi meillä ja some ei löytänyt yhtään positiivista sanottavaa hänestä. Sen sijaan ylistävät lausunnot herra Trumpista ovat jokapäiväisiä. Mika Aaltoila sanoi suorassa tv.lähetyksessä, että Venäjä (Putin) varasti Krimin..ja että Trump aikoi ostaa Grönlannin rahalla (naurua).....Trump ajaa koko pallon sekasortoon ja kansainvälisen kaupan kuralle..mutta mitä vielä..meidän pitää lahjoittaa dinaareita USA.lle,,hävittäjä hankintojen muodossa, ja mitään vastakauppaa tämä herra Trump ei suvaitse. Loppupeleissä Trumpin toilailut maksaa EU,,eli myös me.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on aiheuttanut itse kansainvälisen kaupan hätätilan. Maailman osakepörssit näyttävät punaisia lukemia, markkinat reagoivat nopeasti. Sijoittajien varallisuus pienenee, niin myös Trumpin ja hänen lähipiirinsä. Mistä Trumpin rahat ovat peräisin? Trump'illa ei ole mitään käsitystä kansantalouden ja osakepörssin toiminnasta. Teollisuustuotanto laskee kaikkialla. Miten työllisyyttä tukevat toimet purevat? Vastasyklinen talouspolitiikkaa voi olla ainoa kysymykseen tuleva vaihtoehto hallitusohjelman toteuttamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä? Millä tavalla? Samaa vauhtia Kiinassa, Intiassa ja arabeissa rakennetaan kuin ennenkin. Vokkilaisille pitää rakentaa kiivasta kyytiä uusia asuntoja euroopan metropoleihin. Ei meillä ole mitään hätää. Tehdään vaan tuotetta enemmän ja vähennetään osakemarkkinoilla pelleilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilla on hätätila. tokihan silloin pitää saada käskyttää mielensä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump tekee hyvää työtä, kotimaa ensin ja kiinalaisten epäreilu kauppapolitiikka kuriin. Suomen tulisi hyödyntää Trumpin presidenttikautta, ja rohkeasti kysyä voisiko Ahvenanmaan vaihtaa Yhdysvaltain Neitsyt -saareen. Saataisiin lämmin siirtomaa, jossa voisi eläkeläiset viettää aikaansa. Lisäksi Ameriikkaan kaipaaville matkan voisi tehdä autolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut ihailevat Trumpia, vaikka hän tekisi tai möläyttelisi kuinka idioottimaisia asioita. Persut eivät ymmärrä, että Tumpin toilailut ja kauppasodan kiihdyttäminen vahingoittavat myös Suomea, mutta eiväthän persut ajattele Suomen etua: pääasia heillä on ihailla Tumpia, Orbania, Salvinia ja Putinia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko maailma odottaa Trumpin presidenttikauden päättymistä. Vielä noin puolitoista vuotta täytyy kestää Trumpin vinoilua ja kieroilua. Kansainvälinen kauppa ja sen vaikutukset yksittäisten valtioiden kansantalouksiin kokevat kovia aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei ole enää maltillisia demokraatti ehdokkaita vaan vasemmisto -demokraatteja ja me amerikkalaiset emme koskaan mene vasemmalle joten Trumpista tulee presidentti seuraavalle 4 vuodelle vuoren varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikaa valtaa yhdellä henkilöllä,latelee sammakoita senkun kerkiää ja moittii muitten sanomisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko tuo trumpin itse ottaa ero presidentin tehtävästä koska on jo nyt lyhyen ajan sisällä saanut sekaisin koko maailman ja tappelee miltei jokaisen maan kanssa,hyvin vaarallinen johtaja on nyt USA,lla 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä vaarallista siinä on jos muut maat hyökkäävät amerikkaan? Siellähän voivat sitten sotia rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image