Ulkomaat

Trumpin johtava taloudellinen neuvonantaja eroaa - syynä eri­mie­li­syy­det kaup­pa­po­li­tii­kas­sa

Gary Cohn on toiminut aiemmin investointipankki Goldman Sachsin puheenjohtajana. KUVA: SHAWN THEW / EPA
Ulkomaat 7.3.2018 1:22 | Päivitetty 7.3.2018 8:40
STT, Kaleva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin johtava taloudellinen neuvonantaja Gary Cohn eroaa hävittyään taistelun vastustamistaan tuontitulleista.

Valkoinen talo ilmoitti Cohnin eroamisesta tiistaina niukkasanaisessa tiedotteessa, jossa Cohn muun muassa sanoo, että oli kunnia palvella Yhdysvaltoja.

– Olen kiitollinen presidentille hänen annettua minulle tämän mahdollisuuden ja toivon hänelle ja hallinnolle menestystä tulevaisuudessa, Cohn sanoi BBC:n mukaan tiedotteessa.

Trump puolestaan sanoi tiedotteessa muun muassa, että Cohn teki loistavaa työtä.

Spekulaatioiden mukaan vapaakauppaa kannattava Cohn oli suuttunut Trumpin aikeista määrätä 25 ja 10 prosentin tuontitullit teräkselle ja alumiinille.

Washington Postin mukaan Cohn käytti kuukausia yrittäessään ohjata Trumpin kauppapolitiikka pois tuontitulleista ja kauppasodista, mutta joutui lopulta sekä Trumpin, kauppaministeri Wilbur Rossin että kauppaneuvonantaja Peter Navarron päihittämiksi asiassa.

- Viikkojen ajan Gary on keskustellut presidentin kanssa siitä, että hänen aikansa siirtyä pois lähestyy. Hänen lähtöpäivänsä päätetään vielä, mutta se tapahtuu lähiviikkoina, Valkoisen talon viranomainen sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Trumpin tuontitullit saaneet vastustusta

Investointipankki Goldman Sachsin entinen puheenjohtaja Cohn, 57, oli yksi Trumpin läheisimmistä tai ainakin tärkeimmistä talouspoliittisista neuvonantajista viime vuonna. Cohn muun muassa auttoi Trumpia puskemaan läpi verouudistuksen.

Trumpin ja Cohnin suhteen läheisyydestä on annettu erilaisia arvioita, mutta kaksikon välien kuitenkin arvioitiin osaltaan viilenneen Cohnin kritisoidessa presidentin reaktiota elokuun väkivaltaisuuksiin Charlottesvillessä Virginiassa. Yksi ihminen kuoli, kun äärioikeistolainen mies ajoi autolla väkijoukkoa päin. Cohn sanoi tuolloin, että hallinnon täytyy tehdä paremmin. Cohnin kerrottiin luonnostelleen erokirjeen sen jälkeen, kun Trump syytti molempia osapuolia väkivaltaisuuksista.

Cohnin ero on viimeisin käänne Trumpin kohtaamassa vastustuksessa ajamassaan kauppapolitiikassa. Cohnin lisäksi myös esimerkiksi kongressin republikaanit ovat jakaneet huolen tuonitulleista ja mahdollisesta kauppasodasta.

Trump on kuitenkin ainakin toistaiseksi ilmoittanut, ettei peräänny asiassa.

Tullien ensisijainen kohde on Kiina, mutta ajatus on raivostuttanut Yhdysvaltain kauppakumppaneja ympäri maailmaa. EU on kertonut ryhtyvänsä toimiin, jos Trump toteuttaa aikeensa. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi perjantaina, että EU suunnittelee tuontitulleja yhdysvaltalaistuotteille, esimerkiksi Harley-Davidson-moottoripyörille, bourbon-viskille sekä Levi's-farkuille. Trump puolestaan uhkasi lätkäistä lisää veroja Euroopasta tuotaville autoille, jos EU ryhtyy vastatoimiin.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

52
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
51
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
33
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
33
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
26
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
25
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
25
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image