Ulkomaat

Trumpin hallinto yrittää Lähi-itään rauhaa tarjoamalla ensin ta­lous­suun­ni­tel­maa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vanhempi neuvonantaja ja vävy Jared Kushner tarjoaa palestiinalaisille isoa dollarikasaa, mutta tarjouksen poliittiset ehdot ovat hämärän peitossa. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 26.6.2019 12:45
Ilkka Timonen, Reuters

Palestiinalaiset boikotoivat Bahrainissa järjestettyä konferenssia. Suunnitelman poliittiset yksityiskohdat ovat piilossa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto yritti keskiviikkona saada tukea taloussuunnitelmalle, joka sen mukaan olisi Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimuksen perusta. Palestiinalaiset ja monet arabit ovat kuitenkin torjuneet sopimuksen suoralta kädeltä.

Palestiinalaisten mukaan suunnitelma on mahdoton ilman poliittista sopimusta vuosikymmeniä kestäneeseen konfliktiin.

Trumpin vanhempi neuvonantaja ja vävy Jared Kushner avasi Bahrainin Manamassa tiistaina asiaa käsittelevän kokouksen kehottaen palestiinalaisia ottamaan suunnitelman huomioon. Palestiinalaisten johto boikotoi kokousta.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Christine Lagarde kertoi paneeli-istunnossa, että IMF:n kokemuksen mukaan konfliktien repimissä maissa on vaikeaa luoda talouskasvua.

Myöskään Israelin hallitus ei ollut edustettuna kokouksessa. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kuitenkin sanonut Israelin olevan avoin ehdotukselle.

Hamas ja Fatah torjuivat yhdessä

Gazan aluetta hallinnassaan pitävän Hamas-liike ja sen kanssa kilpaileva Fatah-liike kokoontuivat tiistaina harvinaisena yhtenäisyyden osoituksena. Kumpikin liike torjui Manaman kokouksen.

Hamasin johtaja Ismail Haniyya kritisoi arabimaita osallistumisesta kokoukseen, johon kokoontui 300 edustajaa mukaan lukien israelilaisia ja palestiinalaisia liike-elämän edustajia.

– Palestiinan kansa, joka on taistellut sata vuotta, ei valtuuttanut ketään myöntymään tai käymään kauppaa. Jerusalem on meidän, maa on meidän, kaikki on meidän, Haniyya sanoi.

Yhdysvaltain liittolaiset Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit kannattavat suunnitelmaa. Useat arabimaat kuten Libanon ovat kuitenkin pysyneet pois kokouksesta.

Luvassa 50 miljardia dollaria

Washington toivoo rikkaiden Persianlahden valtioiden rahoittavan suunnitelman, jonka mukaan lahjoittajavaltiot ja investoijat antaisivat 50 miljardia dollaria palestiinalaisille ja ympäröivien arabimaiden taloudelle.

"Talous ensin" -lähestymistapa rauhanneuvottelujen käynnistämiseksi uudelleen voi olla kuitenkin vaikea toteuttaa niin kauan kuin kaksi vuotta valmistellun suunnitelman poliittiset yksityiskohdat ovat piilossa.

Tiistaina Saudi-Arabia sanoi, että minkä tahansa rauhansuunnitelman tulisi perustua saudien johtamaan arabien rauhansuunnitelmaan, jonka pohjana olisi palestiinalaisalueen rajat ennen vuoden 1967 sotaa. Palestiinan valtion pääkaupunki olisi Jerusalem ja pakolaisilla olisi oikeus palata. Israel torjuu tällaiset ehdot.

Kushner sanoi maanantaina, että Yhdysvaltain suunnitelma ei noudata arabien rauhansuunnitelmaa.

MAINOS

Kommentoi

Trumpin hallinto on keksinyt tavan tehdä bisnestä kytkemällä asia rauhan sopimiseen. Rahallisesti suurimmat hyötyjät, jos jotain saataisiin aikaiseksi, taitasivat löytyä Trumpin hallinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image