Ulkomaat

Trumpin hallinto yrittää Lähi-itään rauhaa tarjoamalla ensin ta­lous­suun­ni­tel­maa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vanhempi neuvonantaja ja vävy Jared Kushner tarjoaa palestiinalaisille isoa dollarikasaa, mutta tarjouksen poliittiset ehdot ovat hämärän peitossa. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 26.6.2019 12:45
Ilkka Timonen, Reuters

Palestiinalaiset boikotoivat Bahrainissa järjestettyä konferenssia. Suunnitelman poliittiset yksityiskohdat ovat piilossa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto yritti keskiviikkona saada tukea taloussuunnitelmalle, joka sen mukaan olisi Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimuksen perusta. Palestiinalaiset ja monet arabit ovat kuitenkin torjuneet sopimuksen suoralta kädeltä.

Palestiinalaisten mukaan suunnitelma on mahdoton ilman poliittista sopimusta vuosikymmeniä kestäneeseen konfliktiin.

Trumpin vanhempi neuvonantaja ja vävy Jared Kushner avasi Bahrainin Manamassa tiistaina asiaa käsittelevän kokouksen kehottaen palestiinalaisia ottamaan suunnitelman huomioon. Palestiinalaisten johto boikotoi kokousta.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Christine Lagarde kertoi paneeli-istunnossa, että IMF:n kokemuksen mukaan konfliktien repimissä maissa on vaikeaa luoda talouskasvua.

Myöskään Israelin hallitus ei ollut edustettuna kokouksessa. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kuitenkin sanonut Israelin olevan avoin ehdotukselle.

Hamas ja Fatah torjuivat yhdessä

Gazan aluetta hallinnassaan pitävän Hamas-liike ja sen kanssa kilpaileva Fatah-liike kokoontuivat tiistaina harvinaisena yhtenäisyyden osoituksena. Kumpikin liike torjui Manaman kokouksen.

Hamasin johtaja Ismail Haniyya kritisoi arabimaita osallistumisesta kokoukseen, johon kokoontui 300 edustajaa mukaan lukien israelilaisia ja palestiinalaisia liike-elämän edustajia.

– Palestiinan kansa, joka on taistellut sata vuotta, ei valtuuttanut ketään myöntymään tai käymään kauppaa. Jerusalem on meidän, maa on meidän, kaikki on meidän, Haniyya sanoi.

Yhdysvaltain liittolaiset Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit kannattavat suunnitelmaa. Useat arabimaat kuten Libanon ovat kuitenkin pysyneet pois kokouksesta.

Luvassa 50 miljardia dollaria

Washington toivoo rikkaiden Persianlahden valtioiden rahoittavan suunnitelman, jonka mukaan lahjoittajavaltiot ja investoijat antaisivat 50 miljardia dollaria palestiinalaisille ja ympäröivien arabimaiden taloudelle.

"Talous ensin" -lähestymistapa rauhanneuvottelujen käynnistämiseksi uudelleen voi olla kuitenkin vaikea toteuttaa niin kauan kuin kaksi vuotta valmistellun suunnitelman poliittiset yksityiskohdat ovat piilossa.

Tiistaina Saudi-Arabia sanoi, että minkä tahansa rauhansuunnitelman tulisi perustua saudien johtamaan arabien rauhansuunnitelmaan, jonka pohjana olisi palestiinalaisalueen rajat ennen vuoden 1967 sotaa. Palestiinan valtion pääkaupunki olisi Jerusalem ja pakolaisilla olisi oikeus palata. Israel torjuu tällaiset ehdot.

Kushner sanoi maanantaina, että Yhdysvaltain suunnitelma ei noudata arabien rauhansuunnitelmaa.

MAINOS

Kommentoi

Trumpin hallinto on keksinyt tavan tehdä bisnestä kytkemällä asia rauhan sopimiseen. Rahallisesti suurimmat hyötyjät, jos jotain saataisiin aikaiseksi, taitasivat löytyä Trumpin hallinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:17
Meri-Lapissa urkittu ruokakaupoissa pankkikorttien tunnuslukuja ja nostettu rahaa anastetuilla korteilla, uhreina ikäihmisiä
15:03
Ulkoministeriö otti yhteyttä Irakin viranomaisiin – Irak kertoi karkottaneensa Isis-perheiden lapsia maasta
15:00
Oulun juhlaviikkojen makrokonsertteihin pääsee vain arvalla – lippuarvonta käynnissä somessa
14:15
Kuusamolaismiehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisoaan – nainen löytyi myöhemmin kuolleena toisesta asunnosta
13:48
Trumpin Twitter-ryöpytyksen kohteeksi joutuneet naiset: Älkää nielkö syöttiä
13:23
Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja ilmastonmuutoksen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin
13:04
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen
33
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
26
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
17
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
13
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image