Ulkomaat

Trumpin hallinto pohtii miten rankaista Irania lauantaisen Saudi-Arabian öl­jy­lai­tok­siin tehdyn iskun jälkeen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa välttää joutumisen laajempaan sotilaalliseen konfliktiin Iranin kanssa. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 18.9.2019 9:56
Ilkka Timonen

Vaihtoehtoina ovat muun muassa kyberhyökkäykset ja fyysiset hyökkäykset Iranin öljylaitoksiin.

Yhdysvaltain hallinto pohtii parhaillaan sopivia rankaisutoimia Irania vastaan sen jälkeen kun Iran sen mukaan hyökkäsi lauantaina Saudi-Arabian öljynjalostamoja vastaan.

Vaihtoehtoina ovat muun muassa kyberhyökkäykset tai fyysiset hyökkäykset Iranin öljylaitoksiin ja vallankumouskaartia vastaan, kertoo NBC-tv-kanava.

Yhdysvaltain sotilasjohtajat tarjosivat presidentti Donald Trumpille kansallisen turvallisuuden kokouksessa maanantaina sarjan erilaisia mahdollisia toimia Iranin vastaan. Presidentti haluaa kuitenkin välttää joutumisen laajempaan sotilaalliseen konfliktiin Irania vastaan, joten hän pyysi lisää vaihtoehtoisia toimia.

USA voisi tukea Saudi-Arabian tekemää iskua

Yksi mahdollisuus olisi Saudi-Arabian isku, jota Yhdysvallat tukisi tiedustelutoimin. Tarkoituksena olisi heikentää Iranin informaatio- ja tarkkailutoimintaa. Tämä tapahtuisi ilman että Yhdysvaltojen tarvitsisi laukaista omia aseitaan.

Yhdysvaltain sotilassuunnittelijat ovat tutkineet pitkää listaa mahdollisista kohteista Iranissa. Näitä ovat muun muassa Iranin Abadanin öljynjalostamo, joka on yksi maailman suurimmista. Toinen mahdollinen kohde olisi Khargin saari, joka on Iranin suurin öljynvientisatama.

Isku näihin kohteisiin heikentäisi merkittävästi Iranin kykyä jalostaa tai myydä öljyä, mihin Trump on pyrkinytkin vetäytyessään Iranin ydinsopimuksesta.

Muita mahdollisia kohteita olisivat Iranin ohjustenlaukaisupaikat ja vallankumouskaartille kuuluvat kohteet. Vallankumouskaartit on Iranin armeijan eliittiyksikkö, jota syytetään monista Iranin puolisotilaallisista toimista maan ulkopuolella.

Ei kuitenkaan näyttänyt siltä, että Yhdysvaltain isku olisi tulossa pian. Virkailijoiden mukaan päätöstä iskusta ei ole tehty. Puolustusministeriö Pentagon kuitenkin työskentelee sen eteen, että alueella lähetettäisiin lisää joukkoja ja aseita, varsinkin Persianlahden alueelle.

Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatiot ovat erittäin varmoja siitä, että Saudi-Arabiaan tehtyjen iskujen takana on Iran.

– Olen 100-prosenttisesti vakuuttunut, sanoi senaatin kotimaan turvallisuuden komitean puhemies Ron Johnson NBC:n mukaan luettuaan asiaa koskevan tiedusteluraportin.

MAINOS

Kommentoi

Meidän presidenteistä J K Paasikivi totesi siellä 1940 luvunlopulla, jotta USA:n ulkopoliitikka on kuin norsun kävelyä posliinikaupassa. Nykyisin se on entistäkin pahempaa ja typerämpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saudi-Arabia ulkoistanut puolustuksensa USA:lle. Kätevää. Paljonkohan on vuosimaksu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Trumpin hallinto pohtii miten rankaista Irania"
Miksi ja millä valtuuksilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Iran hyökkäsi ohjuksilla Saudi-Arabiaan ja valtuudet on omasta takaa. Että siksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei ole esittänyt tai edes yrittänyt esitää minkään valtakunnan todisteita miten iskut on tehty ja miten Iran on syyllinen. Ohjukisista ei ole muuten kukaan maininnut. Syyttävät droneja. Ei kannata nielaista purematta ihan kaikkea. Silmät ja korvat auki ja omat aivot käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä droneilla saivat aikaan suurta tuhoa josta ovat vastuussa nyt. Se on perusteellisesti tutkittu ja todisteet tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoehdothan ovat Huthi-kapinalliset etelässä Jemenissä ja Iran pohjoisessa. Veikkaatko Huthi-kapinallisia?

Toteutus näyttää olleen aika vaativa. Suomalainen sotilasasiantuntija ainakin arvioi televisiossa, että takana täytyy siksi olla valtiollinen toimija. Iranilla taitaa sillä alueella olla ainoana tämän tason sotilaallinen kyky.

Jos omat aivot on käytössä, niin enpä kehuisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä unohtaa että Iran ampui USA:n tiedustelukoneen alas ja on mm. pidättänyt laivoja ja miehistöä vankina. Tällainen tuho on vaikuttanut öljyhintojen nousuun kaikkialla Euroopassa ja myös USA:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos iranilainen lennokki lentelisi USA:n ilmatilassa niin luuletko että jenkkiarmeija hymyilisi ja heiluttaisi kättä tervehdyksenä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Buahaa, Saudi-Arabian ohjus- ja puolustusjärjestelmä on kuin Suomen sairaanhoitojärjelmän hanke. Miljardeja on käytetty ja mitään ei olla saatu.
Kai ne nyt muutaman dronen saa kiinni satojen kilometrian matkalla rajalta oljynjalostamoille. Iranilla ja saudeilla ei ole edes yhteistä rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko, että heille pitäisi faxata tieto, että teitin miljardeja maksanut ohjustorjuntasysteemi on ihan pikkusen huono? Droneilla saadaan poksautettua öljynjalostamot. Eiköhän ne tiedä sen jo :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
190
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image