Ulkomaat

Trumpin hallinto aikoo ottaa lähes 4 miljardia dollaria so­ti­las­bud­je­tis­ta Meksikon ja Yhdysvaltojen väliseen rajamuuriin

Joukko ihmisiä yritti päästä muurin yli Meksikosta Yhdysvaltojen puolelle heinäkuussa 2019. Rajamuurihankkeesta on tullut presidentti Donald Trumpin tiukan maahanmuuttopolitiikan symboli.
Ulkomaat 14.2.2020 15:35
Ida Kannisto

Presidentinvaalikampanjat käyvät kuumana Yhdysvalloissa. Istuva presidentti Donald Trump haluaa edistää muurin rakentamista Meksikon-vastaiselle rajalle ennen marraskuun vaaleja. Muuri oli keskeinen osa Trumpin vaalikampanjaa vuonna 2016.

Rajamuuri on ollut Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tiukan maahanmuuttopolitiikan konkreettinen tunnusmerkki vuoden 2016 presidentinvaaleista saakka.

Nyt vaalikampanjat ovat jälleen kovassa vauhdissa Yhdysvalloissa. Näyttää siltä, että Trump haluaa taas vauhdittaa omaa kampanjaansa Meksikon ja Yhdysvaltojen välisen muurin turvin. Vaalit käydään marraskuussa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon lähetti torstaina Yhdysvaltain kongressille pyynnön siirtää lähes 4 miljardia dollaria, eli lähemmäs 3,7 miljardia euroa, maan sotilasbudjetista Meksikon-vastaiselle rajalle nousevan muurin rahoittamiseksi, kertoi uutistoimisto Reuters perjantaina.

Rajamuurin rakentaminen kuului Trumpin keskeisiin vaalilupauksiin neljä vuotta sitten. Trumpin hallinto on luvannut rakentaa vähintään 640 kilometriä rajamuuria marraskuuhun mennessä, kertoo Reuters.

Trump on useaan otteeseen uhannut laittaa Meksikon muurin maksumieheksi, mutta Meksikon hallitus on toistuvasti tyrmännyt ehdotuksen.

The Washington Postin mukaan kummankin lupauksen toteutus on jäänyt pahasti puolitiehen. Muuria ei ole noussut rajalle toivottuun tahtiin, eikä Meksiko ole osallistunut kustannuksiin lainkaan. Tähän asti jokaisen muurihankkeeseen käytetyn pennin on rahoittanut Yhdysvaltojen hallitus.

Hanke on ollut muutenkin epäonninen. Tammikuun lopulla osa Yhdysvaltojen ja Meksikon välisestä rajamuurista kaatui kovan tuulen voimasta.

Kongressi vastustaa

Kongressin lainsäätäjät kertoivat vastaanottaneensa torstaina dokumentin, jossa pyydetään uudelleenohjaamaan yli 3,8 miljardia dollaria puolustusministeriön eri ohjelmista muurihankkeeseen.

Pentagonin vanhempi virkailija kertoi Reutersille, että Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper oli hyväksynyt varojen suuntaamisen 290 kilometrin mittaisen muuriosuuden rakentamiseen.

Kongressi vastaa hallituksen menojen hyväksymisestä, eikä sen tarvitse noudattaa Valkoisen talon pyyntöjä. Edustajat ovat aikaisemmin evänneet useita Trumpin pyrkimyksiä. Viime vuonna tästä suivaantuneena Trump julisti kansallisen hätätilan saadakseen varoja muurihankkeen edistämiseksi.

– Varojen siirto perustuu siihen, mitä laki sallii, sekä siihen, että rahoitettavat kohteet ovat tärkeämpiä kuin ne, joista rahat siirrettiin, kertoi Robert Salesses Yhdysvaltain puolustusministeriöstä Reutersille.

Kongressin demokraattiedustajien mukaansa päätös siirtää rahaa sotilasmenoista muuriin oli vaarallinen ja väärä.

– Presidentti Trump halveksii jälleen kerran vallanjakoa ja vaarantaa turvallisuutemme ryöstämällä sotilaallisia resursseja rajamuurinsa maksamiseen, sanoivat demokraattiedustajat Nita Lowey ja Pete Visclosky tiedotteessa.

Kritiikkiä päätöksestä on tullut myös republikaanileiristä.

Republikaanien Mac Thornberryn mukaan Pentagonin liike on vastoin kongressin perustuslaillista määräysvaltaa. Thornberry kuuluu edustajainhuoneen House Armed Services -komiteaan, joka vastaa muun muassa puolustusministeriön ja armeijan rahoituksesta.

Pentagonin pussista 10 miljardia

Viime kuussa Pentagon vastaanotti Trumpin hallinnolta pyynnön, jossa hallinto pyysi rahoitusta voidakseen rakennuttaa muuria Meksikon-vastaiselle rajalle 435 kilometrin matkalle. Rakentaminen olisi maksanut noin 5,5 miljardia dollaria.

Jos tuore siirto toteutuu, Pentagon on verkkolehti Politicon mukaan pulittanut muurihankkeesta lähes 10 miljardia dollaria viime vuodesta lähtien.

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU (American Civil Liberties Union) kertoi aikovansa riitauttaa viimeisimmän varojensiirron muurin rakentamiseen.

MAINOS

Kommentoi

Kun olen katsonut tuota Meksikon ja USA:n epävirallista rajaliikennettä (ohjelma tv:ssä) niin kyllähän tuollaiset investoinnit muureihin ovat täysin rahan tuhlaamista. No se tuhlaa jolla on. USA:an tulee jatkuvasti maahanmuuttajia, huumeita yms. Siinä ei isokaan muuri auta muutakuin sen että 'pääliikenne' siirtyy hieman toisaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai maahanmuuttajia. Vasta oli lehdissä juttua espanjalaisista taloonmuuttajista. Samaa harrastetaan Pariisissa.

Aika monelta loppuu elanto siinä vaiheessa, kun pienen joukon yhteinen muuttuu maailman yhteiseksi ja ne ahkerimmatkin lakkaavat tekemästä sen eteen mitään.

Bussikatoksetkin ovat rahan tuhlaamista, koska ne rikotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuria, riittää että maahan päästetään vain laillisilla matkustusasiakirjoilla matkustavat. Muutaman miljoonan satsaus rajavalvontaan maksaa itsensä takaisin miljardeina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikollisilla on yleensä kaikki paperit kunnossa. On tosi naiivia uskoa paperien tarkastusten riittävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveisiä Pietariin.

Itäraja on kahden maailman välinen raja, mitä länsiraja ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä alkoivat maksamaan Trumpin tekemän kauppasopimuksen kanssa Kanadan ja Meksikon hiljattain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jotkut vielä epäilivät etteikö Trump rakentaisi muuria etelärajalleen. No eivät epäile enää. Muuri nousee ja sitä on jo valmiina toistasataa kilometria kaikkein pahimmissa paikoissa. Laittomuudet rajalla ovat vähentyneet joidenkin arvioiden mukaan peräti 70% Trumpin kaudella ja koko Yhdysvaltojen rikollisuus on laskussa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Trump ei pelkästään paranna Yhdysvaltoja, vaan koko maailman. Kansainvälisillä rikollisjärjestöillä ei ole koskaan mennyt huonommin kuin Trumpin kaudella ja se alkaa hiljalleen näkymään koko ihmiskunnassa.

Eipä ole Euroopassakaan näkynyt eliitin pelottelemaa toista suurta pakolaisryntäystä. Siinä kävikin niin, että Syyria ja Lähi-itä rauhoittuivat Trumpin toimenpiteiden ansiosta. Valtamediaa kun luki, niin olisi voinut kuvitella kolmannen maailmansodan alkaneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii hyvin näin ystävänpäivänä, että sotarahoja suunnataan rauhanomaisiin hankkeisiin. Todella pasifistinen ele herra Trumpilta. Voi, kunpa muutkin valtionpäämiehet keskittäisivät varoja kansalaistensa hyvinvointiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n hyvinvointi riippuu osin myös etelän suunnalta tulevasta halpatyövoimasta. Trump yrittää tässä vain miellyttää häntä äänestäviä punaniskoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassa on jo miljoonia laittomia jotka tekee nämä työt joten lisää ei tarvita. Työperäinen ja ammattitaitoinen maahanmuutto aina tervetullutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA on laaja maa.

Etelässä tarvitaan paljon ahkeraa käsityövoimaa maatalouteen. Keskilännen punaniskat eivät ala pienellä palkalla näitä töitä tekemään.

Etelärajalla ei kannateta Trumpin muuripolitiikkaa, sillä se vie heiltä leivän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
58
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image