Ulkomaat

Trumpin ex-kam­pan­ja­pääl­lik­kö Manafort valehteli syyttäjille – hänen tuomionsa voi koventua loppuelämäksi vankilassa

Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, 69, voi tuoreimpien tietojen valossa joutua vankilaan kymmeneksi vuodeksi. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 14.2.2019 10:00
Lea Peuhkuri, Reuters

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort valehteli syyttäjille ja rikkoi näin sopimuksensa erikoissyyttäjä Robert Muellerin kanssa.

Näin sanoi antamassaan tuomiossa piirioikeuden tuomari Amy Berman Jackson Washingtonissa. Jacksonin mukaan Manafort "antoi useita vääriä lausuntoja" keskusrikospoliisi FBI:lle, Muellerin toimistolle ja valamiehistölle.

Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Mueller johtaa tutkintaa Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Manafort, 69, on myöntänyt syyllisyytensä joihinkin syytteisiin välttääkseen erillisen oikeudenkäynnin.

Hänet tuomittiin viime elokuussa talouspetoksista, jotka liittyivät hänen työhönsä poliittisena konsulttina Ukrainassa. Hän ei esimerkiksi maksanut veroja ansaitsemistaan 16 miljoonasta dollarista.

Tuomari Jacksonin mukaan Manafort valehteli kolmesta aiheesta. Esimerkiksi hän ei kertonut totuutta yhteydenpidostaan entisen liikekumppaninsa Konstantin Kilimnikin kanssa.

Syyttäjien mukaan Kilimnikillä on yhteyksiä puolestaan Venäjän tiedustelupalveluihin. Kilimnik on kieltänyt kyseiset yhteydet.

Jackson kuitenkin vapautti Manafortin epäilyistä, että hän olisi valehdellut kahdesta muusta aiheesta liittyen Kilimnikiin ja yhteyksiin Trumpin hallinnossa.

Voi joutua vankilaan kymmeneksi vuodeksi

Tuore tuomio tarkoittaa, että Manafort voisi saada aiempaa kovemman rangaistuksen tai että häntä vastaan nostettaisiin syytteet uudestaan.

BBC:n mukaan viime vuonna Robert Mueller sanoi, että Manafort valehteli useasti sen jälkeen, kun hän oli tehnyt sopimuksen Muellerin toimiston kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Manafort voisi joutua vankilaan kymmeneksi vuodeksi.

Entinen liittovaltion syyttäjä Michael Zeldin arvioi Reutersille, että Manafort saattoi valita valehtelemisen, koska hän toivoi saavansa armahduksen presidentiltä.

– Syy, miksi hän valehteli, on suuri mysteeri, jollei hän yritä peitellä jotain merkittävää. Jollei hän saa armahdusta, hän viettää loppuelämänsä vankilassa, Zeldin sanoi Reutersille.

Manafortin asianajajat ovat kertoneet, että Manafort kärsii masennuksesta, ahdistuksesta ja kihdistä odottaessaan tuomiota vankilassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Se on eri laki tuolla jenkeissä, kuin Suomessa. Täällähän epäilty saa valehdella oikeudessa kaikille niin paljon, kuin haluaa. Tarttis tehdä jotakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on ollut tämä venäjä-salaliitto jo kovin epätoivoisella reitillä kuukausia. Muellerin on huhuttu antavan raporttinsa maaliskuussa ja oikeusministeriöstä on jo kantautunut huhuja sieltäkin, että se aiotaan julkistaa koko roska. Muellerin raportti tulee puhdistamaan Trumpin nimen täydellisesti eikä siinä edes kaikki, sillä todellisten rikollisten nimet raportissa mainitaan ja yksikään niistä ei ole Trumpin tiimistä. Siinä tulee menemään valtamediaan uskovien hiihtolomalaisten sukset ristiin ja rommikaakaot rinnuksille kun maaliskuussa uutiset avaamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Trumpilla ole mitään hätää, jos ei ole tehnyt mitään väärää, Mueller on oikeudenmukainen tutkija. Miksi siis Trump hätäilee ja trumpistit jankkaavat valtamediasta entiseen malliin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"yksikään niistä ei ole Trumpin tiimistä"
Jo ennen kuin Muellerin iso raportti on edes julkaistu on viisi Trumpin alaista jo passitettu vankilaan tai tullaan passittamaan vankilaan eri rikoksista.
- George Papadopoulos, Trumpin ulkomaanpolitiikan neuvonantaja - valehteli FBI:lle yhteyksistään Venäläisiin Trumpin kampajan aikana.
- Rick Gates, Manafortin alainen, mm. väärensi verotulonsa, tekaisi valeyrityksiä peittääkseen ulkomaisten rahoittajien lähteet, valehteli pankeille saadakseen lainoja.
- Michael Flynn, kansallinen turvallisuusneuvonantaja, valehteli FBI:lle, tuomiota on viivästetty koska hänellä on väitettävästi lisää tietoa Venäjä-yhteyksistä.
- Michael Cohen, Trumpin lakimies, rikkoi kampanjarahoituslakeja, veropetos ja pankkipetos, valehteli senaatille yhteyksistään rakentaa Trump Tower Moskovaan.
- Paul Manafort, Trumpin kampanjapäällikkö, viisi veropetosta, kaksi pankkipetosta, ulkomaisen pankkitilin ilmoittamatta jättäminen, FBI:lle valehtelu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millasta kaakaota siellä Sotshissa on? Hienoja urheilupaikkoja kuulemma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten vaan on jaettu vankilatuomioita syyttömille. Mahtaa trump istua loppuelämänsä vankilassa, siellä saa katsella sitten piirrettyjä rauhassa, Kiva paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:05
Nyt on suurin riski ajaa hirvikolari – Oulu oli hirvivahinkojen määrässä sijalla 20
13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
40
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
26
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
20
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
13
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image