Ulkomaat

Trumpin entinen neuvonantaja paljasti uusia tietoja – John Boltonin todistus voisi iskeä Trumpin puolustuksen ytimeen

Yhdysvaltojen entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton esittää kirjassaan paljastuksia, jotka horjuttavat presidentti Donald Trumpin puolustuksen väitteitä. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 27.1.2020 13:48
Ida Kannisto

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi entiselle neuvonantajalleen haluavansa jatkaa lähes 400 miljoonan dollarin sotilasavun jäädyttämistä Ukrainalta, kunnes ukrainalaisen viranomaiset suostuvat auttamaan Trumpin vaatimissa tutkinnoissa.

Näin väittää Yhdysvaltain entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kirjansa käsikirjoitusluonnoksessa. Asiasta kertoi The New York Times sunnuntaina.

Boltonin mukaan Trump asetti Ukrainan sotilasavun suoraan riippuvaiseksi tutkinnasta, jonka hän halusi ukrainalaisten viranomaisten aloittavan poliittisesta vastustajastaan Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista.

Kirjassa kuvatut asiat horjuttavat presidentin puolustuksen keskeisiä kulmakiviä. Puolustus on vedonnut siihen, että päätös sotilasavun jäädyttämisestä oli itsenäinen, eikä sillä ollut mitään tekemistä Trumpin Ukrainalle esittämien vaatimusten kanssa.

Bolton jätti tehtävänsä turvallisuusneuvonantajana viime syyskuussa hänen ja Trumpin erimielisyyksien takia. Trumpin mukaan hän irtisanoi Boltonin, kun taas Bolton on kertonut irtisanoutuneensa, kertoo uutistoimisto Reuters.

The New York Times ei siteeraa kirjaa suoraan, vaan sen tiedot perustuvat useilta tahoilta kuultuihin kuvauksiin kirjan sisällöstä. Lehden mukaan kirja käsittelee Boltonin aikaa Valkoisessa talossa. Kirjassa kuvaillut asiat ovat ensikäden tietoa, sillä teos perustuu tapaamisiin, joissa Bolton on ollut läsnä ja keskusteluihin, joita hän on käynyt presidentti Trumpin kanssa.

Bolton on lähettänyt käsikirjoitusta viime viikkojen aikana läheisille kumppaneilleen ja Valkoiseen taloon tarkastettavaksi.

Puhelinkeskustelu keskiössä

Yhdysvaltojen senaatissa on parhaillaan käynnissä virkarikosoikeudenkäynti, jossa käsitellään presidentti Trumpiin kohdistuvia virkasyytteitä. Oikeudenkäynti käynnistyi viime viikolla.

Demokraatit käynnistivät virkarikostutkinnan syyskuussa. Tutkinnan keskiössä on Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välinen puhelinkeskustelu, jonka he kävivät viime heinäkuussa.

Trumpia syytetään virka-asemansa väärinkäytöstä ja kongressin työn vaikeuttamisesta. Puhelinkeskustelun aikana Trump vaati Ukrainaa aloittamaan tutkinnan Yhdysvaltojen entisestä varapresidentistä Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista. Lisäksi Trump vaati Ukrainaa antamaan julkisen ilmoituksen tutkinnan aloittamisesta.

Trumpin väitetään painostaneen Ukrainaa sotilasavun turvin. Trumpin tarjoama vastalahja on ollut eräs tutkinna ydinseikoista.

Joe Biden on gallupien perusteella demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas marraskuun vaaleissa. Hänen poikansa Hunter kuului ukrainalaisen energiayhtiön hallitukseen samaan aikaan, kun hänen isänsä toimi Yhdysvaltain varapresidenttinä.

Lauantaina virkarikosoikeudenkäynnissä pääsi ääneen Trumpin puolustus.

Avauspuheenvuorossaan puolustus esitti, että Trump oli perustellusti huolissaan korruptiosta Ukrainassa sekä siitä, tarjosivatko muut maat Ukrainalle riittävästi apua itä-Ukrainassa käytävässä sodassa Venäjää ja sen tukemia asejoukkoja vastaan, kertoo muun muassa The New York Times. Trumpin asianajajien mukaan nämä seikat selittivät presidentin vastahakoisuutta vapauttaa avustusta.

Puolustus sanoi myös, ettei demokraateilla ole suoria todisteita väitetystä vastalahjasta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump reagoi entisen neuvonantajansa paljastuksiin tviittaamalla, että Bolton pyrkii vain lisäämään tulevan kirjansa myyntiä.

Demokraatit vaativat Boltonia senaattiin

Demokraatit ja republikaanit ovat erimielisiä siitä, pitäisikö senaattiin tuoda vielä uusia todistajia. Nyt demokraatit vaativat, että Bolton on tuoreiden tietojen perusteella kutsuttava todistajaksi virkarikosoikeudenkäyntiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Demokraattien on saatava puolelleen ainakin neljä republikaania, mikäli he haluavat kutsua todistajia oikeuden käsittelyyn. Bolton on sanonut olevansa halukas todistamaan, mikäli senaatti kutsuu hänet todistajaksi.

Julkisuuteen vuotanut käsikirjoitus tarjoaa vihiä siitä, mitä Boltonin todistukselta voisi olla odotettavissa. The New York Timesin mukaan kirja käsittelee myös muita vyyhtiin liittyviä seikkoja.

Kirjassa Bolton esimerkiksi kertoo, että ulkoministeri Mike Pompeo henkilökohtaisesti myönsi hänelle viime keväänä, ettei Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin väitteille Yhdysvaltojen entisestä Ukrainan-suurlähettiläästä Marie Yovanovitchista ollut mitään perusteita.

Sen sijaan Pompeo arveli Giulianin halunneen Yovanovitchin pois tehtävästä siksi, että tämän korruption vastaiset toimet saattoivat vaikuttaa Giulianin asiakkaisiin.

Valkoinen talo vastustaa Boltonin osallistumista oikeudenkäyntiin. Valkoinen talo kielsi jo virkarikostukinnan aikana Trumpin hallinnon keskeisiä virkailijoita tekemästä yhteistyötä tutkinnan kanssa.

Bolton taas on ilmaissut huolensa siitä, että mikäli hänen tietonsa Trumpin Ukraina-toimista tulevat julki vasta oikeudenkäynnin jälkeen, häntä saatetaan syyttää raskauttavan materiaalin pidättämisestä tarkoituksenaan vauhdittaa kirjansa myyntiä, kertoo The New York Times.

Trump on toistuvasti kiistänyt tehneensä mitään väärää. Kirjan käsikirjoituksen levittyä mediassa Trump tviittasi, ettei koskaan kertonut Boltonille, että sotilasapu olisi kytköksissä tutkintaan.

Hänen mukaansa Boltonin lausuntojen tarkoituksena on vain "myydä kirjaa".

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Yhdysvalloissa "raha" on tehnyt poliittiset päätökset. Amerikkalaiset kaikissa yhteiskunnallisissa tuloluokissa ovat vaienneet. Nyt muutamat puhuvat. Tuleeko nyt muutos ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Valkoinen talo kielsi jo virkarikostukinnan aikana Trumpin hallinnon keskeisiä virkailijoita tekemästä yhteistyötä tutkinnan kanssa. ''

Koko hjallinto on rikollinen. Potkut on hyvä aloittaa Trumpista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma on nyt viimeistään herännyt Trumpin itseriittoisuuteen. Presidentinvaaleihin on vajaa vuosi, mutta maailmankaupan elpymiseen menee presidentinvaalien jälkeen seuraavat viisi vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Republikaanien on helppo leimata kirja kostoksi kuten Comeyn kirjaakin on väitetty. Comeyn mitäänsanomaton kirja oli myyntimenestys. Mutta niin Boltoninkin kirja tulisi olemaan ilman tätä paljastustakin, John on ollut asioiden keskiössä. En usko että kyse on kostosta Trumpille ja kirjan myynnin markkinointi, kirjaahan ei ole vielä olemassakaan jota myytäisiin.

Sana vastaan sana. Trump voittaa senaatissa mutta vaalit on varsinainen tuomioistuin, Trumpin suurin vaaliansio on hyvin pyörivä talous ja se on ollut keskeinen valtti aiemminkin. Jos työttömyys kasvaa ja bensan hinta nousee niin presidentti vaihtuu. Ulkomainen velka on ennätyslukemissa mutta se ei ole niin tärkeää, se on valtion murheita eikä yksityisen äänestäjän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesitkö, että kokonaisia kerrostaloja markkinoidaan ja myydään ennen rakentamista? Miksei siis kirjaa? Kyllähän potkut katkeroittavat eläkeläismiestä. Trump jatkaa. Sen faktan kanssa on viisasta tottua elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailta valtion ottama velkasumman lisääntyminen on selkeä osoitus siitä, että Trumpin hallinnon harjoittama politiikka on suosinut tiettyjä ryhmittymiä muiden kustannuksella, esim. suurituloisten veronkevennykset. Valtion ennätyksellisen isoksi kasvanut velkasumma pitää maksaa takaisin korkojen kanssa, mistä muualta otetaan rahat velkojen takaisinmaksuun kuin isotuloisien palkkatulo- ja pääomatuloverotusastetta korottamalla. Muiden maailman valtioiden maakohtainen kutistuva kansantalous on Trump'in harjoittaman politiikan suora seuraus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli selvillä sillä tämän kirjan luonnos piti lähettää faktojen tarkastamiseksi ennenkuin julkaistaan ja se on todettu virheelliseksi jo ennen julkaisemista. Bolton koittaa myydä kirjaansa on ottanut agentikseen ja kirjan vuotamiseen samat lähteet kuin Comey.
Bolton sai potkut kun halusi aloittaa sotia eikä tullut toimeen Trumpin muun henkilökunnan kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nälvi kun et tiedä asiasta. Muistivirheitä tulee varmasti etenkin Valkoisen Talon itsenäisesti ajattelevalle herrasmiehelle, joka on tehnyt työtään kovassa painostuksessa. Potkut tai Ei niin kuitenkin totta on että Valkoisen Talon oven on moni sulkenut lähtiessään työpaikaltaan viimeisen kerran työsuhteen kestettyä vain lyhyen aikaa. TRUMP PELKÄÄ PALJASTUVANSA. Mitä paljastuu ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image