Ulkomaat

Trump yrittää estää kohukirjan julkaisun: Asianajajan mukaan kirja sisältää vääriä tai pe­rus­teet­to­mia väitteitä

Kohukirja antaa Trumpista kuvan pelkurina ja täysin kykenemättömänä virkaansa. KUVA: Chris Kleponis / POOL / EPA
Ulkomaat 4.1.2018 23:08 | Päivitetty 4.1.2018 23:30
STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyrkii estämään kohukirjan julkaisun ensi viikolla. Kirjassa esitetään Trumpista ja hänen lähipiiristään rajuja väitteitä. Siinä annetaan kuva Trumpista pelkurina, epävakaana ja täysin kykenemättömänä virkaansa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista ja hänen lähipiiristään kertova kohuttu kirja on tulossa myyntiin jo perjantaina aamulla Yhdysvaltain aikaa. Asiasta kertoo uutiskanava CNN:lle kustantamon edustaja.

Trumpin asianajaja lähetti kirjan kirjoittajalle ja kustantajalle kirjeen, jossa vaaditaan pidättäytymään kirjan tai sen osien julkaisusta. Kirjeen mukaan kirja sisältää vääriä tai perusteettomia väitteitä Trumpista.

Kirjeessä myös vihjataan oikeustoimista, mutta CNN:n mukaan oikeusjuttu on kuitenkin epätodennäköinen.

Kirjan kirjoittaja, toimittaja Michael Wolff ja kirjan kustantaja eivät kumpikaan kommentoineet kirjettä torstai-iltaan mennessä.

Vaatimus tuli päivä sen jälkeen, kun Trumpin asianajaja syytti presidentin entistä strategiapäällikköä Steve Bannonia vaitiolosopimuksen rikkomisesta. Bannonia on haastateltu laajasti kirjaan, jossa hän ennakkoon julkaistujen otteiden mukaan muun muassa syyttää Trumpin poikaa "maanpetoksellisesta" tapaamisesta venäläisten kanssa.

Trump: Bannon on menettänyt järkensä

Yhdysvaltalaisten medioiden mukaan Trumpin asianajaja kirjoitti Bannonille kirjeen, jossa tätä vaaditaan lopettamaan salaisten tietojen vuotaminen. CNN:n mukaan kirjeessä sanotaan, että oikeustoimet seuraisivat pikaisesti.

Presidentti Trump on julistanut Bannonin menettäneen järkensä. Bannon puolestaan sanoi keskiviikkona radio-ohjelmassaan, että "presidentti on hieno mies". Bannon ilmoitti tukevansa tätä milloin vain.

Washington Postin mukaan Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kuvaili Trumpin olleen kirjasta raivoissaan ja tyrmistynyt.

Kirjassa väitetään, että Trump ei uskonut voittavansa presidentinvaaleja ja että hän aluksi kauhistui valinnastaan. Useat kirjaan haastatellut kutsuvat Trumpia idiootiksi tai tyhmäksi kuin saapas.

Wolff haastatteli Fire and Fury -kirjaansa varten Trumpia sekä yli 200:aa presidentin lähipiiriläistä. Kun lainaukset kirjasta tulivat julki, se pomppasi heti verkkokirjakauppa Amazonin suosituimmaksi.

Kiista saattaa auttaa demokraatteja vaaleissa

Bannonin ja Trumpin rajulla törmäyksellä voi olla merkittäviä poliittisia seurauksia ensi syksyn välivaaleissa, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa näyttävä välirikko hajottaa Trumpia presidentinvaaleissa tukeneen alt-rightina tunnetun oikeiston rivejä.

–  Momentum olisi tärkeä säilyttää, mutta liikkeen koossa pitäminen on vaikeampaa tämän jälkeen, Aaltola arvioi.

Trumpilaisen liikkeen rakoilu lisää entisestään republikaanien huolia tappioista kongressin välivaalien lähestyessä. Demokraattien etumatka on ollut mielipidekyselyissä jo entuudestaan liki 20 prosenttiyksikköä. Presidentinvaaleissa juuri Bannon oli tärkeä tekijä Trumpin kannatuksen mobilisoinnissa, Aaltola muistuttaa.

–  Ei se enää täysi ihme olisi, että demokraatit saisivat edustajainhuoneen haltuunsa, vaikka sitä onkin pidetty aiemmin mahdottomana, Aaltola pohtii.

–  Jos demokraatit voittaisivat niin rajusti, että saisivat jollain ihmeen kaupalla koko kongressin (edustajainhuoneen ja senaatin) haltuunsa, niin Trumpin presidenttikauden kesto voi olla vaakalaudalla, Aaltola viittaa mahdolliseen virkasyyteprosessiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mr. Trump on yksi seuratuin ja pidetty presidentti jo virkakautensa alusta. Mikään pressa ei ole saanut noin paljon julkisuutta kuin Donald.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mr presidentiltäkin lipsuu tasaiseen tahtiin itse keksittyjä väittämiä totuuksina. Mutta riittäähän se että itse uskoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkyjulkaisu Breitbartin päätoimittajan höpinät voi jättää omaan arvoonsa, vaikka Trump pelle onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image