Ulkomaat

Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öl­jy­hyök­käyk­sis­tä tiedetään

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut lauantaina Saudi-Arabian öljyntuotantoon tehtyjä iskuja aktiivisesti Twitterissä. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 16.9.2019 8:30
Vanessa Valkama

Öljyn hinta on noussut yli 15 prosenttia. Yhdysvallat syyttää iskuista Irania, joka kiistää osallisuutensa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kirjoittaa Twitterissä, että maa on valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin öljy-hyökkäyksiin.

– Saudi-Arabian öljyntuotantoa vastaan hyökättiin. On syytä uskoa, että tiedämme syyllisen. Olemme valmiita vastaamaan riippuen tarkistuksesta, mutta odotamme kunnes kuulemme kuningaskunnalta (Saudi-Arabia), kenen he uskovat aiheuttaneen tämän hyökkäyksen, ja millä ehdoilla tulemme jatkamaan, Trump sanoo.

Lauantaina kahta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitosta vastaan hyökättiin lennokeilla. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on syyttänyt öljyhyökkäyksistä Irania, mutta maa on kiistänyt syytökset.

Iskuista ovat ottaneet vastuun Jemenin huthi-kapinalliset, mutta moni taho on epäillyt väitettä.

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain hallinnon teoria on nyt se, että iskut eivät tulleet Jemenistä, eli huthit eivät olleet osallisia tai eivät toteuttaneet lennokki-iskuja yksin.

Öljyn hinta noussut voimakkaasti

Uutistoimisto Reuters kertoo, että öljyn hinta on noussut yli 15 prosenttia. Taso on korkein lähes neljään kuukauteen.

Markkinoiden avautuessa Brentin tynnyrihinta nousi korkeimmillaan yli 72 prosenttia, eli melkein 72 dollariin tynnyriltä.

Trump on kertonut, että hän antaa luvan laskea öljyä markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista. Tämä on hieman tasoittanut öljyn hinnan nousua.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejämaa. Reutersin mukaan hyökkäykset valtion omistaman Saudi Aramcon tuotantolaitoksiin Abqaiqissa ja Khuraisissa ovat vähentäneet tuotantoa 5,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä. Yhtiötä lähellä oleva taho on kertonut Reutersille, että täyteen öljykapasiteettiin palaaminen kestää ennemmin viikkoja kuin päiviä.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa tutkitaan lauantain iskuja ja mietitään mahdollisia vastatoimia. Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat tulehtuneet entisestään, kun kesäkuussa Iran pudotti yhdysvaltalaisen lennokin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Trumpilla jää taas hommat puheiden asteelle, siitä naiset ei tykkää yhtään. Tosiaan viikko sitten meilläkin SEO nosti bensan hintaa viisi senttiä, tarkoittaa että SUPOLLa on täytynyt olla varma vinkki iskusta = vinkkimies Iranin vallankumouskaartin pääesikunnassa? Mutta mitä kismaa Supolla ja CIA:lla on kun kuumaa vinkkitietoa ei lähetetty tiedoksi Valkoiseen Taloon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sylttytehdas löytyy tässäkin kun seuraa rahaa ja katsoo kuka hyötyy.
Saudien 9/11 näytelmä - ''mainilan laukaukset'' tekosyy aloittaa sota Irania vastaan.
Sarjassa seuraava ko alueen rusikoitavien maiden ja valtioiden ( Afganistan, Irak, Syyria, ... ) ketjussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita dronevehkeitä pitäisi suomenkin hankkia. Näköjään pystyvät tarkkoihin iskuihin ilman että puolustusjärjestelmät huomaavat mitään. Varmasti halvempia kuin suomen hävittäjäostokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahalta näyttää, kun kaikkialla poliittinen johto on huolissaan omasta vallastaan. Ja ihan omien tekojensa seurauksista. Kun sotaa jota nyt tarvitaan ihmisten vähentämiseksi ja infrojen tuhoamiseksi jotta se työllistäisi kaikkia aloja. Liian pitkä rauhan aika on kasvattanut ihmiskuntaa ja kun pallo on rajallinen niin ihmismäärän rajoittamaton kasvu on tuhoamassa elinkelpoisuuden. Erilaiset luonnon tekemät tuhotkin ovat kiihtyneet. Ja kehitykseen näyttäisi kuuluvan erilaiset tuhot jotka aikaisemminkin ovat tuhonneet elämää pallollamme. Kun vielä ihmiset tekevät ydinaseilla oman osansa niin ei tulevaisuus näytä hyvältä. Ehkä viihde on näyttänyt seuraukset joissa ihmiskunta joutuu elämään, kun tarkastellaan mitä on saatu aikaan vallan ja tahan voimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Saudi-Arabiaan sijoitetut amerikkalaiset Patriot-ohjukset estävät ilmahyökkäykset...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tapaus on kaikilta osin varsin sekavan oloinen, jo se mikä näistä osapuolista on ns. tuhotyön tekijä on pelkästään arvailujen varassa. Mutta, kun ynnää parin viikon aikana maailmalla liikkuneita kannanottoja, en olisi yllättynyt, vaikka tekijä olisi lähi liittolainen ja tavoite saavutettaisiin ns. keittiön kautta. Eli yhteistuumin liittolaiset päättävät syylliseksi tahon, jolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä mutta on taho, joka heitä tällä hetkellä eniten kaihertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttihän tuo Brent-laatu jo Oulussakin nousseen! Suomenkin tulisi ostaa hävittäjien sijasta Droneja, näin köyhemmätkin valtiot voi harrastaa "rakettihyökkäyksiä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

John Boltonin ero/erottaminen ei sitten vienytkään kohti pehmeämpää linjaa Iranin suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys: Mikä on Trumpille helpoin tapa varmistaa uudelleenvalintansa?
Vastaus: Aloittaa sota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että nousee ja saisi nousta vieläkin paljon. Ehkä se vähentäisi turhaa polttoaineiden kulutusta ja sitä kautta saastuttaminen vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USAn talous tarvitsee taas sodan. Velkarahaelvytys on tullut jo tiensä päähän ja sotateollinen kompleksi vaatii lisätilauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA hakee kovasti syytä hyökätä Iraniin. Kannattaisi miettiä muutama kerta vielä, sillä laskun tulee maksamaan Eurooppa kun myös sieltä alkaa virrata maahanmuuttajia. Tosin Trump ei taida olla kiinnostunut Euroopan maiden hyvinvoinnista, kunhan vain itsellä menee hyvin ja öljyvarat on varmistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjähän tuosta pitää syylliseksi saada, keinolla millä tahansa. Kestosyyllinen kun on kaikkeen pahaan. Todosyeita ei tarvita, epäily riittää syyllisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iranin pappisvalta on pahoissa vaikeuksissa kansan kapinoidessa köyhyyttä ja diktatuuria vastaan. Siksi pitäisi saada aikaiseksi "pyhä sota".

Iran on yrittänyt provosoida länsimaita Iranin vastaiseen sotaan. Edellinen kerta oli hyökkäykset öljytankkereita vastaan Hormuzin salmessa. Nyt ei todellakaan pidä lähteä sotimaan, vaan kiristää pakotteita. Iranin kansa nousee pian kapinaan maan pappisjohtoa vastaan. Nuoriso siellä kaipaa vapautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan, pakotteet kaikille jenkkien ulkopuolisille valtiolle! Sielläpä kiehuvat omissa liemissään, kuten jo nyt tulokset näyttää! Eiköhän tuo jenkkien kohellus ole tulosta sisäsiittoisuudesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on "siionismin korkea veisu". Johdetaan Tel Avivista, ja kuoro laulaa jenkeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image