Ulkomaat

Trump vetää Venäjä-pakotteet takaisin – Valkoisessa talossa epäselvyyttä strategioista

Hallituslähteiden mukaan Trump ei ollut valmis toteuttamaan talouspakotteita, eikä kokenut niitä tarpeelliseksi. KUVA: Cristobal Herrera
Ulkomaat 17.4.2018 13:41
Siiri Welling

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jarrutteli maanantaina maan aiempaa ilmoitusta kohdistaa lisäpakotteita Venäjään. The Washington Post ja The New York Times -lehtien mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että pakotteita ei toistaiseksi ole tulossa.

Sunnuntaina Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley kertoi, että Yhdysvallat aikoo kohdistaa pakotteita venäläisiin yrityksiin, joilla on yhteyksiä Syyrian presidenttiin Bashar al-Assadiin. Venäjä tuomitsi pakotteet tuoreeltaan. Pakotteiden taustalla oli Syyriassa aiemmin tehty kemiallinen isku.

Haley kertoi sunnuntaina CBS:lle, että pakotteista kertoisi tarkemmin maanantaina Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin. Maanantaina valkoisesta talosta kiistettiin Haleyn sanomiset. Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders totesi, että valkoinen talo harkitsee ylimääräisiä pakotteita ja päätös niistä tehdään lähitulevaisuudessa. Puhuessaan myöhemmin toimittajien kanssa Sanders totesi, että presidentti on tehnyt selväksi aikovansa olla tiukka Venäjää kohtaan, mutta haluaa samaan aikaan säilyttää hyvät suhteet.

Lehtien haastattelemien sisäpiirilähteiden mukaan Valkoisessa talossa on ollut epäselvyyttä siitä, minkälainen strategia Trumpilla ylipäätään on Venäjää ja Syyriaa kohtaan. Lehtien mukaan tapaus on hyvä osoitus kismasta, joka vallitsee Trumpin ja hänen neuvonantajiensa välillä. Suurin syy sanojen takaisinvetämiseen tuntuu olevan se, että Trump ei ole ollut valmis pakotteisiin. Hän ei ole pitänyt niitä tarpeellisina, sillä Moskovasta Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian ilmaiskuihin on vastattu lähinnä mahtailulla tekojen sijaan.

Pakoteidean kerrotaan lisäksi ilmestyneen Trumpin pöydälle vasta maaliskuussa. Trump pyysi itselleen listaa toimenpidevaihtoehdoista, jos Syyriassa tai muualla tapahtuisi Yhdysvaltojen huomiota kaipaavia iskuja. Lista tehtiin, mutta sen ensimmäiset kohdat jouduttiin käyttämään Britannian myrkkyskandaaliin. Tukeakseen liittolaisiaan ja EU-maita Yhdysvallat karkotti 60 venäläisdiplomaattia Yhdysvalloista. Hallituslähteiden mukaan talouspakotteet ovat edelleen pöydällä, ja ne odottavat vain Venäjän seuraavaa siirtoa. Toistaiseksi Trump ei ole antanut lupaa niiden toteuttamiseen.

Haley ei ole kommentoinut pakoteasiaa julkisuudessa sunnuntain jälkeen. Lehtien mukaan suunnanmuutos on kolaus Haleyn uskottavuudelle. Haley on voinut saada käsityksen pakotteista kuitenkin suoraan Trumpilta itseltään, sillä hän tapaa tätä säännöllisesti ja käy läpi suunniteltuja lausuntojaan. Usein keskustelut jäävät kahdenkeskiseksi. Osa valkoisen talon viranomaisista on sitä mieltä, että Haley meni televisiohaastattelussa asioiden edelle ja teki virheen, joka "täytyy siivota pois". Monet kuitenkin epäilevät tätä, sillä Haley on kurinalainen ja tarkka julkisista esiintymisistään.

Molempien lehtien mukaan Yhdysvallat viestitti jo tuoreeltaan Haleyn kommenttien jälkeen venäläisille virkamiehille, ettei mitään pakotteita ole tulossa. Tämän vuoksi Venäjäkään ei reagoinut pakoteasiaan jyrkemmin.

MAINOS

Kommentoi

Pakotekierre johtaa lopulta sotaan. Viisas päätös puhaltaa peli poikki. Trump pelastaa maailman!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh Kremlistä on tullut sätkynukelle uudet ohjeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Tuskin tässä on kysymys yhtään mistään. Sekomaailman sekotouhuja yhtä kaikki ja tulevia ei arvaa kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy sanoa, että kovasti ihmetyttää Trumpin linja. Nyt kun olisi mitä mainioin tilasiuus näyttää Venäjälle, että Trump ei ole Putinin taskussa, niin päätöksentekoa viivästytetään ja jopa estetään. Ulkopolitiikka ei ole mitään pokeripeliä, eikä edes sitä kuuluisa grynderin nollasummapeliä, jota Trump harrasti hotellibisneksissään itärannikolla. USA:n kongressi tulee jatkossa kävelemään Trumpin yli isoilla kengillä. Kengännumero tulee olemaan taatusti suurempi kuin koripalloilijan unelmoiva 50.

On vaikeuksia hahmottaa USA:n ulkopolitiikkaa ja päämääriä, jos niitä on yleensä ollenkaan. Peräti 30 prosenttia ulkoministeriön alaisista viroista on jätetty täyttämättä säästösyistä nin kuin virallinen selitys kuuluu. Robert Muellerin oikeudelliset tutkimukset etenevät. Onko todellakin niin, että tarvitaan FBI:n entistä pääjohtajaa Herbert Hooveria nousemaan haudastaan, jotta asiat etenesivät? Hän piti hallussaan pikkutakkkinsa taskussa kaikkia poliitikkoja 50- ja 60-luvuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä olis uskonut, että Venäjän osittain ihmeellisetkin uudet vastapakottesuunnitelmat olisivat vaikuttaneet näin Trumpiin. Ilmeisesti maametallit sitten ovat todella harvinaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se on Vladimir soitellu pyhänä kaverille ja sanonut, että kyllä ne pakotteet nyt jo riittää...
Hyvä, että on päästy yhteisymmärrykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kummallinen tilanne kun USAn presidentti tekee kaikkensa suojellakseen Venäjää, perinteistä USAn vihollista. USAn vaalien hakkeroinnista hän rankaisi Venäjää kutsumalla heidät valkoiseen taloon, tavaten heidät ilman lehdistöä tai avustajia paikalla. On myös varmasti ihan vain sattumaa että hyvin pian sen jälkeen valkoisen talon länsisiipi remontoitiin kokonaan uusiksi eikä siihen liittynyt venäläisten vakoilijamestareiden vierailu USAn tärkeimmässä rakennuksessa. Venäläisten vakoilijoiden potkiminen ulos maasta oli myös pelkkää teatteria, 60 määrättiin poistumaan mutta 60 saa tulla saman tien tilalle. Huhujen mukaan Trump raivostui kun kuuli että USAta pidetään edelläkävijänä venäläisten rankaisemisessa 60n vakoojan poistamisella, niin syvällä hän on venäläisten taskussa. Mutta mitäpä voisi odottaa entiseltä reality-ohjelman juontajalta jota Venäjä väitetysti kiristää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Trumpin toimikauden on väitetty, että venäjällä olisi jotain arkaluontoista tietoa herran touhuista ns. reissun päällä. Jotenkin huuli pyöreänä olen seurannut väittelyä ja osin pitänyt sitä suuria sanoja pienempänä asiana, noin niin kuin asiapohjalta. Nyt kuitenkin panee miettimään, että näin äkillinen takin kääntö taas on vähintäänkin outo. Onko sittenkin maailman suurimman talous- ja sotilasmahdin johtaja jonkinlaisissa pihdeissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kyllä ihme, etteivät aikuiset ihmiset, ja vielä suurvaltojen päämiehet, pysty neuvottelemaan ja sopimaan asioista. Uskonnot ovat asia erikseen, niitä ei helpolla muuteta ja saada järkitasolle. Terroristeista kyllä pääsee eroon jos niin haluavat. Mutta keskinäiset suhteet, niistä kyllä pystyy sopimaan jos halua on. Elikkä, kun halua ei ole niin hiekkalaatikko leikit jatkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen samaa. Miksi Putin ei kertonut Trumpille, että hän on hyväksynyt myrkkyjen käytön Englannissa ja Syyriassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voishan sinne Venäjälle kylvää niitä demokratia pommeja niin kauan että tunnustavat kaikki maailmassa tapahtuneet rikkeet,oli niitä tehneet tai eivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläisillä on keinoja painostaa Trumpia henkilökohtaisesti, siiinä yksi syy miksi mielipiteet ja toiminta Venäjään liittyen on näin poukkoilevaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:28
Suomen "seitsemäs pelaaja" puuttuu Milanon MM-peleistä - suomalaisfaneista suurin osa kotiin, metelistä huolehtivat Italian fanit
14:25
Uutuuskirja: Venäläinen miljardööri lahjoitti Kiira Korvelle 300 000 euron auton
14:20
Vaalan seurakunnassa sopuvaalit – Muhoksella listamäärä kasvoi Tervareitti
14:15
Laulaja Tomi Metsäketo: Töistäni 90 prosenttia peruuntui halventavan nettikirjoittelun takia - kaikki syytetyt kiistävät loukanneensa Metsäkedon kunniaa Helsingin käräjillä käytävässä oikeudenkäynnissä
14:10
Helsingin huipputapaaminen käänsi venäläisten näkemystä USA:sta myönteisemmäksi
13:50
Tanskalainen kannabisfirma aikoo listautua pörssiin
13:38
Mikkelin opiskelijapuukotuksesta tuomio murhasta alentuneesti syyntakeisena - 12 vuotta vankeutta
34
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
28
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
17
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
12
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
7
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image