Ulkomaat

Trump varoittaa Turkkia hyökkäyksestä ja pitää sitä "huonona ideana" – uhkasi aiemmin tuhota Turkin talouden

Donald Trumpia on arvosteltu hänen päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Koillis-Syyriasta. Arkistokuva. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 9.10.2019 22:17
Hannu Toivonen

Turkki aloitti tänään hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Trumpin määräyksestä yhdysvaltalaisjoukot poistuivat tiistaina Koillis-Syyriasta. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut Turkkia sen hyökkäyksestä Syyriaan.

– Yhdysvallat ei tue tätä hyökkäystä ja on tehnyt Turkille selväksi, että tämä operaatio on huono idea, Trump sanoi Valkoisen talon tiedotteessa Reutersin mukaan.

Trump muistuttaa tiedotteessa, että Turkki on sitoutunut suojelemaan siviilejä ja varmistumaan, ettei humanitaarista kriisiä synny.

– Me pidämme huolta siitä, että he pitävät kiinni tästä sitoumuksesta, Trump lisäsi.

Yhdysvallat veti Trumpin määräyksestä tiistaina joukkonsa pois Koillis-Syyriasta. Yhdysvaltojen läsnäolo alueella on todennäköisesti estänyt tähän asti Turkin hyökkäyksen Syyriaan.

Trumpia on kritisoitu ankarasti päätöksestä vetää joukot pois. Muun muassa Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriö olivat päätöstä vastaan.

Arvostelun jälkeen Trump totesi Twitterissä, että hän "tuhoaa Turkin talouden", jos Turkki menee liian pitkälle. Trump myös puolusti joukkojen vetämistä maanantaina sanomalla, että kurdijoukot ovat saaneet Yhdysvalloilta "valtavasti rahaa ja varusteita". Hän myös muistutti, että kurdit ovat taistelleet Turkkia vastaan vuosikymmeniä.

Senaattori Lindsay Graham sanoi BBC mukaan, että hän pyrkii siihen, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan joutuu maksamaan kovan hinnan hyökkäyksestä.

– Rukouksia kurdiliittolaisille, jotka Trumpin hallinto on häpeämättömästi hylännyt, Graham sanoi.

Yhdysvallat on aiemmin tukenut Syyriassa olevia kurdijoukkoja. Kurdijoukot olivat muun muassa tärkeässä osassa taistelussa Isisiä vastaan Syyriassa. 

Donald Trumpia on arvosteltu hänen päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Koillis-Syyriasta. Arkistokuva.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trump. Ensin vetää omat joukot pois. Kurdeja tarvitsi vain tähän saakka omiin tarpeisiin. Nyt sitten jättää kaikki oman onnensa armoille. On siinä meillä esimerkillinen pressa. Toivottavasti tämmöstä ei ole Suomessa koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilta aikamoista hurskastelua, kun valmisteli hyökkäyksen houkuttelemalla maavarustusten purkuun iskun kohteena olevat ja sitten hyökkäyksen esteenä olleet joukkonsa siirti alta pois. Hyökkäys myös toteutetaan suurelta osin johtavan natomaan toimittamalla kalustolla.
Vaarana on kehittyä arvaamattoman laaja sota, jopa laajin mahdollinen. Vaikka en olekaan mikään asiantuntija sodankäynnistä, niin eipä ole vaikea arvata, että varsin pian sota muuttuu sissisodaksi ja myöskin siirtyy osin turkin alueelle. Pitkittyy myös, kuten itäukrainan sotakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän uutisointi tässä asiassa jo riitä,televisiossakin monilta kanavilta monta tuntia jauhetaan. Tapelkoot keskenään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä käy ikävä kyllä samoin, kuin mihin on aiemminkin totuttu. Paljon puhetta ja tuomitsemista, muttei mitään konkreettista.
Turkki sai luvan aloittaa hyökkäyksensä, eikä sitä nyt enää lopeta ennen kuin tavoite on saavutettu. Sitten kaikki ovatkin taas tyytyväisiä ja koettelumus on ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea tätä on uskoa todeksi että taas uusi sota. En ole naiivi, mutta haluan uskoa kehitykseen. Ihmisillä on niin lyhyt muisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kiista eikä jätä spekulaatiolle tilaa. Eli jos rakennat armeijan niin ole valmis käyttämään sitä siihen tarkoitukseen kuin ne on olemassa. Toinen vaihtoehto on rakentaa yhteiskuntien välistä rinnakkaiseloa vastapuolen intressit huomioiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinhän se Neuvostoliittokin sai Yhdysvalloilta valtavasti rahaa ja varusteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:29
Kahden rekan nostotyöt haittaavat liikennettä Siikalatvalla – Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaista väylistä Pohjois-Pohjanmaalla
6:07
Lumitaakka uhkaa taas sähkönjakelua Kainuussa – pelkona vuoden 2018 lumikriisin toistuminen, jolloin hätiin tuli myös puolustusvoimat
6:00
Kerrasta koukkuun ja kohti korkeuksia – Iin lukiolaisella Tuukka Simosella on kaikki edellytykset nousta kiipeilyssä maailman huipulle Tilaajille
6:00
Vuorovaikutuksen puute vaivaa Oulun vedenhankinnassa Lukijalta
6:00
Vasemmistoliitto äänestää varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä – Ydinvoimasta ja päihdepolitiikasta tulee vääntöä puoluekokouksessa
6:00
Näillä kymmenellä tavalla ilmastokriisi uhkaa tänään syntyvän lapsen terveyttä – kansainväliseltä tutkijaryhmältä hyytävä raportti Tilaajille
6:00
"Suomessa pitää voida ilmaista omaa uskontoa" – Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan sananvapaus on vaarassa kaventua Euroopassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

258 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image