Ulkomaat

Trump varoittaa Turkkia hyökkäyksestä ja pitää sitä "huonona ideana" – uhkasi aiemmin tuhota Turkin talouden

Donald Trumpia on arvosteltu hänen päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Koillis-Syyriasta. Arkistokuva. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 9.10.2019 22:17
Hannu Toivonen

Turkki aloitti tänään hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Trumpin määräyksestä yhdysvaltalaisjoukot poistuivat tiistaina Koillis-Syyriasta. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut Turkkia sen hyökkäyksestä Syyriaan.

– Yhdysvallat ei tue tätä hyökkäystä ja on tehnyt Turkille selväksi, että tämä operaatio on huono idea, Trump sanoi Valkoisen talon tiedotteessa Reutersin mukaan.

Trump muistuttaa tiedotteessa, että Turkki on sitoutunut suojelemaan siviilejä ja varmistumaan, ettei humanitaarista kriisiä synny.

– Me pidämme huolta siitä, että he pitävät kiinni tästä sitoumuksesta, Trump lisäsi.

Yhdysvallat veti Trumpin määräyksestä tiistaina joukkonsa pois Koillis-Syyriasta. Yhdysvaltojen läsnäolo alueella on todennäköisesti estänyt tähän asti Turkin hyökkäyksen Syyriaan.

Trumpia on kritisoitu ankarasti päätöksestä vetää joukot pois. Muun muassa Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriö olivat päätöstä vastaan.

Arvostelun jälkeen Trump totesi Twitterissä, että hän "tuhoaa Turkin talouden", jos Turkki menee liian pitkälle. Trump myös puolusti joukkojen vetämistä maanantaina sanomalla, että kurdijoukot ovat saaneet Yhdysvalloilta "valtavasti rahaa ja varusteita". Hän myös muistutti, että kurdit ovat taistelleet Turkkia vastaan vuosikymmeniä.

Senaattori Lindsay Graham sanoi BBC mukaan, että hän pyrkii siihen, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan joutuu maksamaan kovan hinnan hyökkäyksestä.

– Rukouksia kurdiliittolaisille, jotka Trumpin hallinto on häpeämättömästi hylännyt, Graham sanoi.

Yhdysvallat on aiemmin tukenut Syyriassa olevia kurdijoukkoja. Kurdijoukot olivat muun muassa tärkeässä osassa taistelussa Isisiä vastaan Syyriassa. 

Donald Trumpia on arvosteltu hänen päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Koillis-Syyriasta. Arkistokuva.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trump. Ensin vetää omat joukot pois. Kurdeja tarvitsi vain tähän saakka omiin tarpeisiin. Nyt sitten jättää kaikki oman onnensa armoille. On siinä meillä esimerkillinen pressa. Toivottavasti tämmöstä ei ole Suomessa koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilta aikamoista hurskastelua, kun valmisteli hyökkäyksen houkuttelemalla maavarustusten purkuun iskun kohteena olevat ja sitten hyökkäyksen esteenä olleet joukkonsa siirti alta pois. Hyökkäys myös toteutetaan suurelta osin johtavan natomaan toimittamalla kalustolla.
Vaarana on kehittyä arvaamattoman laaja sota, jopa laajin mahdollinen. Vaikka en olekaan mikään asiantuntija sodankäynnistä, niin eipä ole vaikea arvata, että varsin pian sota muuttuu sissisodaksi ja myöskin siirtyy osin turkin alueelle. Pitkittyy myös, kuten itäukrainan sotakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän uutisointi tässä asiassa jo riitä,televisiossakin monilta kanavilta monta tuntia jauhetaan. Tapelkoot keskenään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä käy ikävä kyllä samoin, kuin mihin on aiemminkin totuttu. Paljon puhetta ja tuomitsemista, muttei mitään konkreettista.
Turkki sai luvan aloittaa hyökkäyksensä, eikä sitä nyt enää lopeta ennen kuin tavoite on saavutettu. Sitten kaikki ovatkin taas tyytyväisiä ja koettelumus on ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea tätä on uskoa todeksi että taas uusi sota. En ole naiivi, mutta haluan uskoa kehitykseen. Ihmisillä on niin lyhyt muisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kiista eikä jätä spekulaatiolle tilaa. Eli jos rakennat armeijan niin ole valmis käyttämään sitä siihen tarkoitukseen kuin ne on olemassa. Toinen vaihtoehto on rakentaa yhteiskuntien välistä rinnakkaiseloa vastapuolen intressit huomioiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinhän se Neuvostoliittokin sai Yhdysvalloilta valtavasti rahaa ja varusteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
40
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
36
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tietääkö kukaan tappiota tehnyttä sijoittajaa?

Jokainen pitempään sijoittanut on kokenut takaiskuja. Keskimäärin tuotto on kuitenkin positiivinen. Kannattaa ryhtyä muk... Lue lisää...
50€/kk riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image