Ulkomaat

Trump varoittaa Turkkia hyökkäyksestä ja pitää sitä "huonona ideana" – uhkasi aiemmin tuhota Turkin talouden

Donald Trumpia on arvosteltu hänen päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Koillis-Syyriasta. Arkistokuva. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 9.10.2019 22:17
Hannu Toivonen

Turkki aloitti tänään hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Trumpin määräyksestä yhdysvaltalaisjoukot poistuivat tiistaina Koillis-Syyriasta. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut Turkkia sen hyökkäyksestä Syyriaan.

– Yhdysvallat ei tue tätä hyökkäystä ja on tehnyt Turkille selväksi, että tämä operaatio on huono idea, Trump sanoi Valkoisen talon tiedotteessa Reutersin mukaan.

Trump muistuttaa tiedotteessa, että Turkki on sitoutunut suojelemaan siviilejä ja varmistumaan, ettei humanitaarista kriisiä synny.

– Me pidämme huolta siitä, että he pitävät kiinni tästä sitoumuksesta, Trump lisäsi.

Yhdysvallat veti Trumpin määräyksestä tiistaina joukkonsa pois Koillis-Syyriasta. Yhdysvaltojen läsnäolo alueella on todennäköisesti estänyt tähän asti Turkin hyökkäyksen Syyriaan.

Trumpia on kritisoitu ankarasti päätöksestä vetää joukot pois. Muun muassa Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriö olivat päätöstä vastaan.

Arvostelun jälkeen Trump totesi Twitterissä, että hän "tuhoaa Turkin talouden", jos Turkki menee liian pitkälle. Trump myös puolusti joukkojen vetämistä maanantaina sanomalla, että kurdijoukot ovat saaneet Yhdysvalloilta "valtavasti rahaa ja varusteita". Hän myös muistutti, että kurdit ovat taistelleet Turkkia vastaan vuosikymmeniä.

Senaattori Lindsay Graham sanoi BBC mukaan, että hän pyrkii siihen, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan joutuu maksamaan kovan hinnan hyökkäyksestä.

– Rukouksia kurdiliittolaisille, jotka Trumpin hallinto on häpeämättömästi hylännyt, Graham sanoi.

Yhdysvallat on aiemmin tukenut Syyriassa olevia kurdijoukkoja. Kurdijoukot olivat muun muassa tärkeässä osassa taistelussa Isisiä vastaan Syyriassa. 

Donald Trumpia on arvosteltu hänen päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Koillis-Syyriasta. Arkistokuva.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trump. Ensin vetää omat joukot pois. Kurdeja tarvitsi vain tähän saakka omiin tarpeisiin. Nyt sitten jättää kaikki oman onnensa armoille. On siinä meillä esimerkillinen pressa. Toivottavasti tämmöstä ei ole Suomessa koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilta aikamoista hurskastelua, kun valmisteli hyökkäyksen houkuttelemalla maavarustusten purkuun iskun kohteena olevat ja sitten hyökkäyksen esteenä olleet joukkonsa siirti alta pois. Hyökkäys myös toteutetaan suurelta osin johtavan natomaan toimittamalla kalustolla.
Vaarana on kehittyä arvaamattoman laaja sota, jopa laajin mahdollinen. Vaikka en olekaan mikään asiantuntija sodankäynnistä, niin eipä ole vaikea arvata, että varsin pian sota muuttuu sissisodaksi ja myöskin siirtyy osin turkin alueelle. Pitkittyy myös, kuten itäukrainan sotakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän uutisointi tässä asiassa jo riitä,televisiossakin monilta kanavilta monta tuntia jauhetaan. Tapelkoot keskenään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä käy ikävä kyllä samoin, kuin mihin on aiemminkin totuttu. Paljon puhetta ja tuomitsemista, muttei mitään konkreettista.
Turkki sai luvan aloittaa hyökkäyksensä, eikä sitä nyt enää lopeta ennen kuin tavoite on saavutettu. Sitten kaikki ovatkin taas tyytyväisiä ja koettelumus on ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea tätä on uskoa todeksi että taas uusi sota. En ole naiivi, mutta haluan uskoa kehitykseen. Ihmisillä on niin lyhyt muisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kiista eikä jätä spekulaatiolle tilaa. Eli jos rakennat armeijan niin ole valmis käyttämään sitä siihen tarkoitukseen kuin ne on olemassa. Toinen vaihtoehto on rakentaa yhteiskuntien välistä rinnakkaiseloa vastapuolen intressit huomioiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinhän se Neuvostoliittokin sai Yhdysvalloilta valtavasti rahaa ja varusteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
95
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
43
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
18
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
18
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image