Ulkomaat

Trump vapautetaan tänään vir­ka­ri­ko­soi­keu­den­käyn­nis­sä – ex-pre­si­dent­tieh­do­kas Mitt Romney aikoo livetä re­pub­li­kaa­nien riveistä ja äänestää tuomion puolesta

Senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitchell McConnell saapui keskiviikkona virkarikosoikeudenkäynnin päättävään istuntoon. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 5.2.2020 20:14 | Päivitetty 5.2.2020 21:55
Lea Peuhkuri, Reuters

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin odotetaan päättyvän tänään keskiviikkona Suomen aikaa klo 23.

Republikaanienemmistöisen senaatin on määrä äänestää tuolloin, tuomitaanko Trump virkarikossyytteistä. Trumpin odotetaan vapautuvan syytteistä.

Republikaaneilla on 53 paikkaa senaatin 100 paikasta. Heistä yksi, senaattori Mitt Romney kertoi keskiviikkona äänestävänsä Trumpin tuomitsemisen puolesta.

Asiasta kertoi amerikkalaislehti The New York Times.

– Uskon, että yritys pyrkiä vaikuttamaan vaaleihin pysyäkseen vallassa on mahdollisimman törkeä hyökkäys perustuslakia vastaan, Romney kertoi lehdelle.

– Ja siitä syystä se on törkeä rikos. Minulla ei ole valan vannoneena muuta vaihtoehtoa kuin ilmaista tämä johtopäätös.

Republikaanisenaattori Mitt Romney järjesti päivän yllätyksen keskiviikkona: hän aikoo äänestää presidentti Donald Trumpin puolesta muista republikaaneista poiketen. KUVA: ERIK S. LESSER

Romney oli republikaanien presidenttiehdokas vuoden 2012 vaaleissa. Tuolloin demokraattien ehdokas Barack Obama äänestettiin toiselle kaudelleen.

Romney kannatti demokraattien pyrkimystä tuoda uusia todistajia ja todisteita virkarikosoikeudenkäyntiin.

Republikaanit kuitenkin estivät tämän.

Historiallinen kolmas virkarikosoikeudenkäynti

Presidentin kaatamiseen vaadittaisiin senaatissa kahden kolmasosan enemmistö. Romneyn lipemisen jälkeen 52 senaattoria sadasta haluaa vapauttaa Trumpin.

Trumpia syytetään virkarikosoikeudenkäynnissä vallan väärinkäytöstä ja kongressin harhauttamisesta. Syytteet liittyvät Trumpin keskusteluun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, jonka Trump halusi alkavan tutkia entistä varapresidenttiä Joe Bideniä ja tämän poikaa Hunter Bideniä. Trump kieltää tehneensä väärin.

Viime päivinä osa republikaanisenaattoreista on arvostellut Trumpin käyttäytymistä, mutta heidän mukaansa sellainen ei kuitenkaan oikeuta potkujen antamista presidentille.

– Nyt on aika maallemme tulla yhteen ja parantaa haavat, jotka erottavat meitä, sanoi republikaanisenaattori John Cornyn Reutersin mukaan.

Kyseessä on kolmas virkarikosoikeudenkäynti Yhdysvaltain historiassa. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone nosti syytteet joulukuussa, ja oikeudenkäynti alkoi senaatissa 16. tammikuuta.

Trump, 73, kampanjoi päästäkseen toiselle presidenttikaudelleen. Vaalit pidetään 3. marraskuuta.

Päivitetty klo 21.40 tiedoilla Mitt Romneyn äänestyspäätöksestä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Yhdysvaltain oikeudenkäynnit siis käydään poliittisin perustein.

Vetää hiljaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Mitt Romney ainoa suoraselkäinen republikaani vai
löytyykö joku muukin? USA on oikeusvaltion irvikuva.
Senaattorit ovat vannoneet valan, jossa lupasivat toimia
puolueettomasti, mutta nyt valtaosa republikaaneista
aikoo rikkoa valansa. Siitä ei taida edes joutua minkäänlaiseen
vastuuseen. Mitt Romney ei valaansa aio rikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä mormoni vihasi Trumppia jo alusta lähtien. Millä perusteella Trump olisi pitänyt tuomita, näyttöjä ei ollut.
Täällä nimenomaan demokratia toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoisen härsi yritys demokraateilta yrittää syöstä istuva presidentti virasta kun eivät kykene häntä voittamaan vaaliuurnilla. Trumpin suosio nousi jälleen maanantaina uuteen ennätykseensä olen nyt jo peräti 53%. Vertailun vuoksi mainittakoon, että vastaavaan aikaan Obaman kannatus ei koskaan noussut oli 40% ja hän voitti toiselle kaudelle helposti.

Maanantaina näimme myös uudet lukemat Afrikan-Amerikkalaisten Trump-kannatuksesta ja sekin on massiivinen uusi ennätys 42%. Muistetaan, että republikaanit saavat yleensä noin 5% siivun Afrikan-Amerikkalaisten äänistä. Vuoden 2016 vaaleissa Trump sai 15% eli siinä meni heti ennätykset uusiksi ja kuten tiedossa on, niin Trump otti murskavoison ja ei se vahingossa tullut, kun kaikki enäätykset rikkoontuivat. Ja nyt vuonna 2020 on tulossa tuntuvasti edellistäkin kovempi voitto.

Myös demokraatit (eli vasemmisto) näkevät nämä samat tulokset ja ovat toki tienneet jo kauan, että heillä ei ole mitään mahdollisuuksia. Tyhjän päiväinen virkarikossyyte on heidän viimeinen oljenkorsi joka tulee feilaamaan eeppisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka sana. Ja juuri julistavat TV:ssä että aloittavat uudet tutkimukset joita ovat harrastelleet heti Trumpin virkaan astumisen myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastoja saa monesta paikasta ja maksamalla niitä saa jopa teettää. Tulokset on sen mukaisia. Muistetaan että tilastot ja Asiantuntijat olivat ihan kebabilla kertoessaan faktoina ettei Trumpilla ole mahdollisuuksia päästä edes ehdokkaaksi.

Kyllä Trumpin tekemisillä olisi pitänyt enemmän olla loikkaajia reppureitten rivistä. Oli vain kaksi. Ja nuo kaksi olivat sellaisia joilla ei ollut mitään menetettävää; Collins ei asetu uudelleen ehdokkaaksi ja Romneykin vasta 2024 vaaleissa senaattiin. Muilta reppureilta on peloteltu vetelät housuihin, syksyllä turha odottaa puolueelta tukea syksyn vaaleissa. Eli oma poliittinen ura senaattorina päättyy jos kannattaa Trumpin viraltapanoa.

Ei Trump voita reilusti, jos ollenkaan. Demareilla ei ole kampanja edes alkanut kun ei tiedetä kuka on lopullinen ehdokas. Trump aloitti uudelleenvalintakampanjan samana päivänä kuin astui virkaansa ja rahaa on palanut valtavasti.
Toivottavasti Demariehdokas voittaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ajoitus lyödä rahoiksi. Vielä saa ulkomaalaisilta vedonvälittäjiltä 1,75 kertoimeksi Trumpin jatkokaudelle! Laskenut jo reilusti kahden kuukauden aikana. Marraskuussa sai vielä 2,40.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän kampanja Trumpin uudelleen valinnaksi on näköjään alkanut. Pietarista kajahtelee silkkaa valhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavoitteleeko Romney piikkipaikkaa republikaanien esivaaleissa vai mikäköhän lie päätöksensä perimmäinen syy? Virkarikossyytteiden etenemiseenhän tällä ei nimittäin ole merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän on vihannut Trumppia alusta lähtien. Romney kuului tähän republikaanien eliittiin Bushien kera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessakin järjestetään vastaavia pelleoikeudenkäyntejä, kun meiltä puuttuu perustuslakituomioistuin. Nyt poliitikot muka keskenään päättävät siitä, että syytetäänkö toista poliitikkoa vai ei.
Mutta kyllä tuo USA on todellinen pellekansa ja heillä on aivan heille sopiva pellepresidentti. Ja tuollaista järjestelmää vielä Suomessakin ihannoidaan joidenkin toimesta. Hoh hoijaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump selviää presidenttiaikana syytteistä kuiville, mutta samalla kellonlyömällä, kuin presidenttiys loppuu, tulee niskaan syyteryöppy, josta ei selviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistutan, että tuolla valtiolla on hallussaan ydinaseita, ja tuolla henkilöllä niiden laukaisukoodit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historiallinen siksi, ettei koskaan ennen USA:n historiassa ole aloitettu presidentin virkarikosoikeudentutkintaa ja -oikeudenkäyntiä täysin yhden puolueen eli demokraattien keksimillä huuhaa-syytöksillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Oikeudenkäynti on historiallinen mm. siksi, että koskaan ennen senaatin hallitseva puolue ei ole ollut näin avoimen vihamielinen perustuslaillista oikeusprosessia ja demokratiaa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Oikeudenkäynti on historiallinen mm, siksi että kerrankin oikeus voittaa. Trumpetti on kunnon ihiminen, ettäs tiiät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksikään republikaani ei äänestänyt virkarikossyytteiden puolesta, joka tarkoittaa tämän olleen täysin demokraattien ajama näytös koska he vihaavat Trumpia. USA:n perustuslain laatijat eivät tarkoittaneet virkarikossyytteitä käytettävän väärin tällä tavalla ja kaikki muut virkarikosoikeudenkäynnit ennen tätä ovatkin lähteneet kummankin puolueen halusta. Siksi tämä on historiallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoluekuri (perustuu taloudelliseen riippuvuuteen hallinnossa = korruptio) republikaaneilla on vahva, mutta olihan heidänkin joukossaan muutama oikeustajuinen ja rehellinen senaattori. Demokraatit eivät vihaa Trumpia henkilönä, vaan presidentti-instituution edustajana, joka käyttää valtaa häikäilemättömästi itsekkäitä pyrkimyksiään vahvistaen. Kyse on demokraattien ja oikeudenmukaisten ihmisten halusta kitkeä yhteiskuntaa hajottavat vääryydet ja erottaa väärintekijä perustuslain suomin keinoin. Tämänhän trollikin ymmärtää, mutta ei voi myöntää maksumiehen valvoessa rajan takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt olet väärässä mitään väärinkäytöksiä ei ole löydetty ja demokraattien viha on silmin nähtävää Trumppia kohtaan. Me kansalaiset olemme hyvin tyytyväisiä Trumpiin ja hänen tekemisiinsä. Eikö olisi parempi perehtyä oman maasi presidenttiin ja hallitukseen sillä sitä vasta parannuksia tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

21:39
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin syytä varovaisuuteen
21:00
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
20:48
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
20:15
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
20:07
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
19:47
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
19:32
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii
83
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
62
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
35
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
24
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
14
Koronavirukseen kuoli Ranskassa yli 1 100 ihmistä vuorokauden aikana – Espanjassa kuollut runsaasti ihmisiä virukseen vanhainkodeissa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image