Ulkomaat

Trump valitsi Tillersonin ul­ko­mi­nis­te­rik­seen, öljymiehen läheiset yhteydet Putiniin aiheuttavat huolta

Rex Tillerson, 64, on johtanut ExxonMobilia vuodesta 2006 lähtien. KUVA: MICHAEL REYNOLDS / EPA
Ulkomaat 13.12.2016 3:13 | Päivitetty 13.12.2016 15:04
STT, Kaleva

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on valinnut öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtajan Rex Tillersonin ulkoministerikseen.

Tillerson, 64, on johtanut ExxonMobilia vuodesta 2006 lähtien. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta politiikasta, eikä hän ole toiminut diplomaattina.

Tillerson tuntee Venäjän presidentin Vladimir Putinin pitkältä ajalta. Vuonna 2011 hän neuvotteli yli kolmen miljardin dollarin arvoisen energiayhteistyösopimuksen ExxonMobilin ja venäläisen Rosneft-yhtiön välillä. Seuraavana vuonna Tillerson sai Putinilta venäläisen kunniamerkin.

Ukrainan tapahtumien takia Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet ovat kuitenkin hyydyttäneet ExxonMobilin ja Rosneftin yhteistyön. Tillerson onkin avoimesti vastustanut Venäjä-pakotteita.

– Me aina kannustamme näitä päätöksiä tekeviä ihmisiä huomioimaan ne erittäin suuret vahingot, joita heidän asettamansa pakotteet aiheuttavat, Tillerson sanoi ExxonMobilin yhtiökokouksessa vuonna 2014.

Tillersonin yhteydet Putiniin ovat herättäneet monissa amerikkalaisissa huolta ja kirpeääkin arvostelua. Muun muassa republikaanien veteraanipoliitikko John McCain on pitänyt

Tillersonin läheisiä suhteita Putiniin huolestuttavina.

– Vladimir Putin on roisto, tyranni ja murhaaja, ja jos joku väittää muuta, hän on valehtelija, McCain sanoi taannoin.

Uskollinen Exxonille

Texasilaissyntyinen Tillerson on tehnyt koko vuonna 1975 alkaneen työuransa Exxonin palveluksessa. Ympäristöaktivistien mielestä Tillersonin valinta ulkoministeriksi ja samalla Yhdysvaltain edustajaksi globaaleissa ilmastoneuvotteluissa on turmiollista koko planeetalle.

– Me emme voi antaa Trumpin valita maailman suurinta öljy-yhtiötä vastaamaan ilmastopolitiikastamme. Tillerson saattaa olla Putinin ystävä, mutta hän ei ole tämän planeetan ystävä, ympäristöjärjestö 350.org lausui kannanotossaan.

Tillerson omistaa ExxonMobilin osakkeita noin 150 miljoonan dollarin arvosta. Tämä saattaa johtaa ristiriitatilanteisiin, sillä ulkoministerin päätökset voivat vaikuttaa öljy-yhtiön osakekurssiin. Jos esimerkiksi Venäjän vastaisista talouspakotteista luovuttaisiin, ExxonMobilin osakekurssi lähtisi todennäköisesti nousuun.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitäkö tulee? Venäjän ja USA:n välinen etupiirisopimus siitä tulee. Arvaappas, kummalle puolelle Suomi tässä "jaossa" sijoitetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image