Ulkomaat

Trump väläytti opettajien aseistamista kou­luam­pu­mis­ten eh­käi­se­mi­sek­si

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että opettajien aseistaminen voisi olla yksi vaihtoehto. KUVA: SHAWN THEW / EPA
Ulkomaat 22.2.2018 1:08 | Päivitetty 22.2.2018 6:35
STT, Kaleva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että voisi harkita opettajien aseistamista uusien kouluampumisten ehkäisemiseksi.

Trump toi idean esille tavatessaan Marjory Stoneman Douglas -koulun oppilaita ja kouluampumisen uhrien omaisia Valkoisessa talossa. 17 ihmistä kuoli viime viikolla kouluampumisessa oppilaitoksessa. Teosta epäillään 19-vuotiasta koulun entistä oppilasta.

Trumpin mukaan osa opettajista voitaisiin kouluttaa käyttämään aseita pelotteeksi mahdollisille kouluampujille. Trumpin mukaan ase annettaisiin vain niille, jotka ovat "hyvin päteviä aseiden käsittelyssä".

– Minulla on niin monia ideoita, muilla on monia ideoita, ja me valitsemme tärkeimmät ideat ja teemme työtä toteuttaaksemme ne. Se ei jää puheeksi. On kestänyt liian kauan, Trump muun muassa sanoi.

Keskustelu maan aselaeista on käynyt entistä kiivaampana Yhdysvalloissa Floridan kouluampumisen jälkeen. Eilen Trump kertoi tukevansa itselataavien aseiden tulinopeutta lisäävien lisäosien kieltämistä. Trump sanoi allekirjoittaneensa muistion, joka määrää säädöksen valmistelun oikeusministeriössä.

"Luotan, että teet oikein"

Valkoisessa talossa järjestettyyn tapaamiseen osallistui muun muassa Julia Cordover, joka on yksi Marjory Stoneman Douglas -koulun oppilaista.

– Olin tarpeeksi onnekas pystyessäni palaamaan koulusta kotiin, toisin kuin jotkut muut luokaltani. On erittäin pelottavaa, että monilla ihmisillä ei ole tätä mahdollisuutta olla täällä, Cordover sanoi puheessaan presidentille.

– Mielestäni on paljon tehtävää... Olen luottavainen, että teet oikein, Cordover sanoi Trumpille.

Samuel Zeif menetti läheisen ystävänsä ampumisessa ja painotti, että on pysyttävä vahvana niiden puolesta, joilla ei ole enää ääntä.

– Ei anneta tämän enää toistua ikinä. Pyydän, Zeif sanoi Trumpille.

– En ymmärrä, miksi silti voin edelleen mennä kauppaan ja ostaa sota-aseen, Zeif jatkoi viitaten ystävänsä menettämiseen.

Tapaamisessa niin ikään mukana ollut Andrew Pollack menetti kouluampujan luoteihin 18-vuotiaan tyttärensä. Pollack sanoi Trumpille muun muassa, että Floridan koulun ampujan kaltaisten ihmisten on liian helppoa hankkia aseita.

– Petimme maana lapsemme. Tällaista ei pitäisi tapahtua, Pollack sanoi.

Poliisi alkaa kantaa kiväärejä kouluissa Floridassa

Piirikunnassa, jossa Marjory Stoneman Douglasin koulu sijaitsee, poliisi alkaa kantaa kiväärejä koulujen alueilla, kertoo paikallispoliisi. Browardin piirikunnan sheriffi Scott Israel sanoi tiedotustilaisuudessa, että pätevät ja koulutetut poliisit voivat vastedes kantaa kiväärejä koulujen alueella. Kiväärejä saa säilyttää koulun alueella vain lukituissa poliisiautoissa.

Israelin mukaan alueen kouluviranomaiset tukevat ajatusta aseistetuista poliiseista koulualueilla.

Asiasta uutisoi muun muassa NBC.

CNN:llä Trumpin ideaan opettajien aseistamisesta kantaa ottanut Israel sanoi, ettei opettajia pitäisi aseistaa. Hänen mukaansa opettajien pitäisi opettaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Ameerikan kouluihin voi laittaa metallinpaljastimen ulko-oville ja aseistettu vartija suojelukoulutetun koiran kanssa sisääntuloaulaan seuraamaan kaikkia kulkijoita, ja hänelle suojapaikkana luodinkestävä vartijankoppi. Myös teknisiä laitteita esim. valo- ja äänikranaatteja voisi antaa opettajien ja koulun vartijan käyttöön, ne lamaannuttavat tehokkaasti kaikenlaisen toiminnan muutamiksi minuuteiksi. Kouluihin voi rakentaa osastoja, jotka voidaan nopeasti eristää toisistaan sähkömoottoreilla suljettavilla luodinkestävillä ovilla ja verkoilla jne, eli kohtuullisen hintaisia teknisiä ratkaisuja kyllä on jo olemassa. Mahdollisuuksia on, ne eivät tietenkään Yhdysvalloissa poista ongelman perussyytä eli siellä on hillittömästi halpoja aseita ja yhtä paljon pöpipäitä joista jokaisella vapaalla miehellä on perustuslaillinen oikeus ostaa ja kantaa asetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se olisi sama aseistaa joka iikka,kun tuolle tielle lähdetään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja opettajako ei voi mennä sekaisin? Minkälaista jälkeä saa aikaan, kun lukitsee luokan tai koulun sisältäpäin, tietäen varotoimet ja alkaa tipauttelemaan?
Enpä uskaltais laittaa lastani aseistettuun luokkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluampujistakin löytyy "hyvin päteviä aseen käsittelyssä". Opettajille aseet, seuraako siitä, että nämä "pätevät aseiden aseiden käsittelijät" alkaa kytätä toisiaan, että kuka ehtii vetää ensin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ameriikka on kovin erilainen paikka kuin sosialistinen Suomi. Täällä valtion pitää antaa ihmisille rahaa ja tuoda vaikka ruoka kotiin. Siellä lähtökohtainen ajattelu on erilaista: pitää yrittää itse ja sitä kunnioitetaan. Opiskele itse, hommaa ammatti itse, tienaa itse, hoida terveydenhoitosi itse ja puolusta itseäsi. Täällä jo monella alkaa olla selkäranka kerällä housuissa ja yhteiskunnan on syy hehe..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin ehdotus on - surullista kyllä - paras mahdollinen vaihtoehto nuorten suojaamiseen. Jenkkilässä on aseita niin paljon, että aseen päätymistä joukkomurhaajan käsiin on mahdotonta täysin estää lakipykäliä viilaamalla. Lieköhän edes mahdollista rajoittaa aseiden hankkimista liittovaltiotasolla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikaa aseita , liian helposti saatavilla.
Trumpin ratkaisu : Lisätään aseita ja jaetaan kaikille ilmaiseksi aseita.
Lopputulos= +

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo länkkäreissä aseeton mies oli nynny, puolustuskyvytön vellihousu. Tämä asenne näyttää edelleen olevan vallalla. Aseiden saatavuutta puolustellaan edelleen juuri sillä, että ihmisillä on oikeus suojella itseään ja perhettään. Rikollisuus Amerikassa on aivan eri luokkaa kuin meillä. Silti aseet eivät kuulu kouluun, vaan aseiden saannin rajoittaminen ja rankka asennemuutos on oikea tie. Aseistetut vartijat kuitenkin ovat paikallaan turvallisuuden takaamiseksi. Aseita vain ammattilaisille, poliisille ja turvahenkilöstölle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luojalle kiitos Yhdysvaltojen perustuslaista ja sen toisesta pykälästä joka on kestänyt jopa hurjatkin globalistien hyökkäykset kansan aseista riisumiseksi. Yhdysvaltojen perustajaisät kirjoittivat yhden ainoan syyn sille miksi kansalla on oltava perustuslain turvaama oikeus aseisiin. Syy on se, että aseistettu kansa tulee pysymään aina itsenäisenä, koska mikään hallinto ei rohkene edes yrittää sellaisen kansan tyrannisontia joka on aseistettu. Ja nyt nähdään kuinka täydellisesti perustuslaki toimii, sillä edes Trump ei yritä kansan aseista riisuntaa ja tyrannisointia ja tästä koko maailma kiittää Yhdysvaltojen perustuslakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep: ei tule ulkopuolelta tyrannia.
Oma tyranni on enämpi kiva...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ideana mutta niiden täytyisi pystyä käyttämään asetta myös tilanteissa. Aika moni opettaja ei sovellu moiseen, luulen. Mutta. Ihan vasemmiston kumoamaton fakta on se ettei väkivalta koskaan lopu antautumalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA on sen verran omituinen kansakunta, että Trumpin kaltaiselle riittää kannatusta myös seuraavalle presidenttikaudelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta ehdotusta kannattaisi kehitellä. Presidentiltäkin pois kaikki henkivartijat ja annettakoon hänelle 22 kaliberin sinetöity pistooli taskuun, jolla voisi turvata itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kaikki yleiset paikat omaavat vartijat täällä USA:ssa oli se sitten urheilutapahtumat, elokuva-ja musiikki ympäristö, hallituksen kaikki rakennukset jne.
Siis on aika saada aseelliset vartijat myös kouluihimme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Apple, Microsoft tai Facebook voi lahjoittaa kaikille koululaisille luotiliivit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kätevää. Kouluampujan ei tarvitse jatkossa tuoda omia aseitaan. Kun sellaisen saa opettajalta. Ja jos kesken koulupäivän iskee ajatus siitä että joku pitää ampua niin ei tarvitse lähteä hakemaan asetta kotoa asti.

Katsotaan vaan niin jos opettajat aseistetaan niin ei mene kauaan kun joku suorittaa kouluampumisen opettajalta anastetulla aseella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämättömiä ehdotuksia. Aseongelmaan puututaan vain lisäämällä aseita. Noiden itselataavien aseiden tulinopeutta lisäävien lisäosien kieltäminen kuulostaa kärpäsen ulosteelta lehmän ulosteen seassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseongelma? Minusta tässä isoin ongelma on, että siellä on ihmisiä, jotka haluaa toisia kanssaihmisiä murhata. Jos jollakulla on tahtoa, niin ei häntä voi estää ihmisiä tappamasta, kun keinoja on niin monia. Kuten nuo viimeisten vuosien rekkaiskut osoittaa ei aseet välttämättä tehokkain keino ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttäis olevan kehitysmaa vielä tuo Amerikka.On siellä kova työ,että saavat asiat kuntoon.Eikai nyt aseita opettajille sentään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

59
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
30
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
19
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
16
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image