Ulkomaat

Trump twiittasi Xille: Hen­ki­lö­koh­tai­nen tapaaminen? – Lentoliikenne Hongkongissa palautuu, mutta mie­le­no­soi­tus­ten odotetaan laajenevan uudelleen

Ulkomaat 15.8.2019 7:41 | Päivitetty 15.8.2019 13:51
Reuters

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kehuu Kiinan johtajaa hyväksi mieheksi kovalla alalla. Vetoomuksia konfliktin ratkaisemiseksi on tullut myös Ranskasta ja Kanadasta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ehdottaa Kiinan presidentille Xi Jinpingille suoraa tapaamista Hongkongin tilanteen vuoksi.

Trumpin mukaan Xi pystyy halutessaan ratkaisemaan entisestään kärjistyneen tilanteen itsehallintoalueella.

– En epäile yhtään, että jos presidentti Xi (Jinping) haluaa ratkaista Hongkongin ongelman nopeasti ja inhimillisesti, hän voi tehdä sen. Henkilökohtainen tapaaminen? Trump tviittasi.

Trumpin mukaan Xi on "mahtava johtaja" ja "hyvä mies kovalla alalla".

Aiemmin Trump antoi ymmärtää, että ratkaisu Hongkongissa on edellytys myös Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasopimuksen syntymiselle.

Vetoomuksia myös Ranskasta ja Kanadasta

Keskiviikkona yhdysvaltalaisviranomaiset ilmaisivat huolensa havainnoista, joiden mukaan Kiina on kerännyt poliisi- ja sotilasvoimia Hongkongin rajalle. Maa kutsuu demokratiamielenosoituksia terrorismin kaltaiseksi toiminnaksi.

Myös muiden maiden johdosta on tullut lisää vetoomuksia konfliktin rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi. Muun muassa Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kehotti Hongkongin viranomaisia aloittamaan uudelleen keskustelut mielenosoittajien kanssa. Kanadan pääministeri Justin Trudeau vetosi Kiinaan, jotta se hoitaisi tilanteen "tahdikkaasti".

Heikentääkö väkivalta kannatusta?

Hongkongin lentokenttäviranomaiset kertoivat torstaina, että lentoliikenne palautuu, mutta tehostetut turvatoimet pysyvät voimassa.

Rauhanomaisena alkanut istumalakko yltyi aikaisemmin viikolla väkivaltaiseksi Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä, joka on matkustajamäärältään maailman kahdeksanneksi vilkkain. Viikon aikana noin tuhat lentoa on peruttu levottomuuksien takia.

Kaoottinen tunnelma jatkui lentokentällä vielä kaksi päivää sitten, jolloin mielenosoittajat kävivät kahden miehen kimppuun, joita he epäilivät hallituksen kannattajiksi.

Mielenosoittajat ovat esittäneet pahoitteluja tilanteen muuttumisesta lentoasemalla ajoittain väkivaltaiseksi. Joidenkin arvioiden mukaan väkivaltaisuus olisi heikentänyt myös mielenilmausten kannatusta.

Sunnuntaina saattaa odottaa suurmielenosoitus

Useita mielenosoituksia on suunniteltu eri puolille Hongkongia jälleen torstaista alkaen. Mielenosoittajien on odotettu kokoontuvan hallintorakennuksen ulkopuolelle myöhemmin torstaina.

Mielenosoittajat vaativat viranomaisia kuuntelemaan heidän esittämiään viittä vaatimusta, joihin lukeutuu muun muassa keskeytetyn luovutuslakialoitteen totaalinen kumoaminen. Lisäksi he vaativat, ettei mielenosoituksia enää kuvailla "mellakoinniksi", ja että pidätettyjä mielenosoittajia vastaan nostetut syytteet kumotaan.

Suunnitteilla on myös opettajien lakko sekä lemmikkien omistajien suunnittelema kokoontuminen protestina sille, että heidän lemmikkinsä joutuivat kyynelkaasun kohteiksi. Myös The Civil Human Rights Front -järjestö on suunnitellut mielenosoituksen sunnuntaille. Järjestön vastuulla olivat miljoonia ihmisiä kaduille keränneet mielenosoitukset kesäkuussa.

Juttua päivitetty 15.8.2019 kello 13.50. Juttuun lisätty tuoreita tietoja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tulispa juttuja ranskan keltaliiveistä, sielläkin on vastaava tilanne kuin kiinassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä sellainen pelle että ei mitään rajaa. Sekoaa nyt Kiinan sisäisiin juttuihin. Virtuoosi.
Yhdysvallat kärsii vuosikymmeniä jälkeenkin Trumpin henkilökohtaisista oikuista ja kostonhimosta. Toisaalta ihan hyvä. Oppivatpahan muokkaamaan presidentinvalintaan liittyvän prosessin paremmin nykyaikaan sopivaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuin Kekkonenkin aikanaan sen eteen että syntyy käsitys ettei ilman häntä pyöri mikään! Vaalit... Ja, populistinen media peesaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hongkongin tilanne nyt ei varsinaisesti presidentti Trumpille mitenkään kuulu, mutta voisi ottaa Xin kanssa sen yksityispalaverin päättääkseen sen kauppasotansa, joka on kovaa vauhtia ajamassa maailmaa uuteen lamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuushuopikkaat mitään maailmanlamaa aikaan saa markkinat on paljon suurempi tekijä kuin Trump ja Xi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun protestoijat pyysivät apua Trumpilta niin täytyyhän hänen ottaa kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on joka alan paras asiantuntija. Hoitaa tämänkin ongelman suitsait sukkelaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:56
Teknologiayritys QuietOn vaihtaa toimitusjohtajaansa – Rovion entinen toimitusjohtaja astuu oululaisyhtiön neuvonantajaksi
15:04
Omakotitalon Ylitorniolla palamaan sytyttänyt mies vangittiin – Poliisi: 24-vuotias syyllistynyt aiemminkin rikoksiin ex-puolisoaan kohtaan
15:00
Kaleva oikaisee
14:45
Oulun kaupunginkirjastolle työntekijä edistämään lasten luku- ja kielitaitoa – ammattiliitto Jyty avusti palkkauksessa
13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee täydensi kritiikkiään vielä yölläkin Whatsapp-viestillä
98
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
92
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
85
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
73
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
44
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
35
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
33
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Maan pohjoisosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Petteri Orpo sivalsi tiukan viestin Jussi Halla-aholle – vaati perussuomalaisten kurissa pitämistä ja ratkaisuja: ”Ei riitä ongelmien maalaaminen”

Ei persuilta saa koskaan mitään ratkaisukeskeistä ulos. Tyhjää räksyttämistä ja änkyröintiä. 'Hajoita ja hidasta' ideolo... Lue lisää...
cuokku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image