Ulkomaat

Trump teki diilin Pohjois-Korean diktaattorin kanssa – seurauksena ydinsota saattaa ollakin lähempänä eikä kauempana

Matti Posio.
Ulkomaat 12.6.2018 14:32
Matti Posio
Matti Posio.

Monen yllätykseksi historiallinen tapaaminen Singaporessa toteutui. Onko maailma nyt parempi paikka, on lopulta uskon asia, kirjoittaa Matti Posio.

Onko ydinsodan uhka entistä lähempänä vai kauempana Donald Trumpin tehtyä diilin Pohjois-Korean diktaattorin kanssa? Vastaus on toistaiseksi uskon asia.

Trump haluaa nyt luottaa Kim Jong-unin hyvään tahtoon. Hänelle majesteetillinen tapaaminen ja televisiossa upealta näyttänyt kohtaaminen Kimin kanssa oli onnistuminen itsessään.

Trump olisi varmasti julistanut tapaamisen kaikkien aikojen parhaaksi millä tuloksella hyvänsä. Nyt hän sai nuoren diktaattorin allekirjoituksen omansa vierelle asiakirjaan, joka oikeasti muuttaa kansainvälistä politiikkaa. Se oli historiaan menevä teko ja mahtava show. Eipä ihme, että presidentti halusi kansainvälisen median edessä "tavallaan onnitella kaikkia".

Pohjois-Korean ydinasepeliä vuosia seuranneiden mukaan Trumpin ja Kimin sopimus ei sisällä mitään muuta kuin uudelleen lämmitettynä samat vanhat lupaukset, jotka eristäytynyt kommunistidiktatuuri on pettänyt useiden Yhdysvaltain presidenttien aikana.

Trump oli Singaporen tapaamisesta niin vaikuttunut, että leimasi lehdistön edessä maansa ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset "kalliiksi sotapeleiksi" ja turhaksi Pohjois-Korean "provosoimiseksi". Lausunto varmasti sai sotilasasiantuntijat pyörittelemään silmiään muuallakin kuin Etelä-Koreassa.

Entä jos Kim ja Trump pettyvät toisiinsa?

Trumpin politiikka on arvaamatonta ja ristiriitaista. Sellaisena hän sen haluaa pitää.

Aikoinaan republikaanit moittivat Barack Obamaa typeryydestä ja heikkoudesta, kun tämä neuvotteli Kuubassa tai solmi ydinrajoitussopimuksen Iranin kanssa. Iran-sopimusta Trump on etunenässä nimittänyt surkeimmaksi koskaan ja sanonut, ettei sitä olisi pitänyt tehdä.

Nyt Trump on solminut Pohjois-Korean kanssa samantapaisen sopimuksen, joka on kuitenkin löyhemmin muotoiltu kuin Iran-sopimus. Pohjois-Korea on paljon Irania sulkeutuneempi maa. Siellä ydinaseiden tuhoamista on huomattavasti Irania vaikeampi valvoa.

Yhdysvalloilta Kimin nostaminen tasaveroiseksi kumppaniksi maailmannäyttämöllä oli hyvin riskialtis ratkaisu.

Näyttää vääjäämättömältä, että sovitun sanamuodoista tulee tulkintaerimielisyyksiä. Silloin Pohjois-Korea voi vedota ydinaseisiinsa ja nostattaa vielä raivoaan Trumpista paljastuneella kaksinaamaisuudella. Onhan maassa aina opetettu, ettei ole luottamista länsimaalaisiin ja japanilaisiin.

Millaisia muotoja saa puolestaan Trumpin raivo, jos Kim ei ryhdykään oitis ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla? Sitä kiistaa on enää vaikea hoitaa Twitterissä. Siinä on vihollisten ja liittolaisten suuri ero.

Nopea käänne vihapuheista veljeilyyn

Pohjois-Korean diktaattori teki takinkäännön maailmanennätyksen tasajalkaa Trumpin kanssa. Alle vuosi sitten Yhdysvalloissa pelättiin Kimin ydiniskuja amerikkalaiseen Guamin tukikohtaan, jotka sijaitsevat kantaman päässä Pohjois-Koreasta. Syyskuussa 2017 Pohjois-Korea pullisteli tehneensä ydinkokeen. Vain puolisen vuotta sitten Kim oli Trumpille pieni rakettimies ja Trump Kimille seniili mielipuoli.

Niin muuttuu mieli. Tiistaiaamu Singaporessa oli kuin katkelma operetista Hymyn maa.

Kuten valpas lukija muistutti, vielä 11. maaliskuuta 2018 kirjoitin itsekin kolumnissani Trumpin mielialajohtajuudesta: "Mitä hän muka puhuisi Pohjois-Korean alistajan kanssa? Satanen vetoa, ettei tapaamista tule, mutta mitä siitä. Mielialajohtaja ei välitä todellisista tuloksista."

Käsi ylös sen merkiksi, että olin väärässä. Tapaaminen tuli.

Lainauksen viimeisestä lauseesta on tosin vielä aikaista sanoa. Ainakin Trump totesi tiistaina, että toteutus on tärkeintä ja pallo on saatava maalilinjan taakse.

Trump horjuttaa länttä pala palalta

Jostakin syystä Trump on riidoissa perinteisten läntisten liittolaistensa kanssa ja rankaisee näitä tullimaksuilla. Jostakin syystä hän haluaisi Venäjän takaisin G7-kokouksien kahdeksanneksi osallistujaksi. Jostakin syystä Kiina on hänelle tärkeä ja sen tukema Pohjois-Korea luotettava, vaikka EU:ta hajottavalle brexitille Trump on hurrannut.

Ainoastaan yhdestä näkökulmasta Trumpin toiminta on johdonmukaista. Hän pyrkii pala palalta hajottamaan lännen: amerikkalaisten ja eurooppalaisten liberaalien demokratioiden vahvan ja vuosikymmeniä kestäneen yhteisön, joka rakensi nykyisen maailmanjärjestyksen ja mahdollisti yhdentyneen Euroopan nousun toisen maailmansodan raunioista.

Yhdysvalloissa mainituksi "joksikin syyksi" on veikkailtu, että Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla olisi jotakin, millä hän kiristää Trumpia.

Voi myös olla, että Trump aidosti ajattelee kuin toimii, ja toimii, kuten ajattelee. Maailma voi parantua Pohjois-Koreassa ja olla syvissä vaikeuksissa lähes kaikilla muilla kolkilla.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja ja pitkäaikainen maailmanpolitiikan tarkkailija.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Trump ymmärsi jo Kiinan vierailulla,että toisen maan johtajaa ei aleta opettamaan ensimmäisenä ihmisoikeusasioissa. Obama teki aina näin ja se koettiin ylimielisyytenä. Niinpä missään ei päästy eteenpäin.Nyt on oikea järjestys. Ensin sotahommat sitten talous kuntoon. Ihmisoikeudet tulevat kyllä kuntoon kun rajat alkavat avautumaan kansainvälisen kaupan myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi sanoa ehkä ydinsodaksi, jos Kim haluaa ottaa pommit niskaan ja tuhota itsensä. Kimin ohjukset ei ehdi tuhoa saada aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikko nyt aluksi. "Ydinsota voi olla lähempänä" muutenkin hyvin negatiivisella asenteella kirjoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump allekirjoittaa vuosisadan rauhansopimuksen, aseita ja eskalaatiota vähennetään ja toimittaja ei keksi kuin negatiivista marinaa. Trump on jo osoittanut olevansa paras presidentti vuosikymmeniin, ehkä jopa vuosisatoihin. Toiset puhuu, Trump toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosisadan rauhansopimuksen? Oletko seurannut uutisointia lainkaan saati lukenut tätä juttua? Näitä sopimuksia on on kirjoitettu pilvinpimein eivätkä ne ole johtaneet yhtään mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump nosti ihmisarvoja polkevan diktaattorin aivan turhaan parrasvaloihin. Jos ei ole korean luottaminen länsimaihin ja Japaniin niin eipä historian valossa kannata luottaa diktaattoriin saatikka kommunistiseen sellaiseen. Kirjoittajalla varsin hyviä huomioita, joita olen itsekkin pohtinut. Miksi tämä sopimus olisi yhtään vakaampi kuin jokin aikaisempi? Siksikö, että Trump on paras, kaunein ja osaa kaiken paremmin kuin kukaan muu? Lähinnä naurattaa tuon pellen touhu, hän pitää itseään samanlaisen puolijumalana kuin uusi "ystävä" Kim. Saahan se norsukin näkyvää jälkeä aikaan porsliinikaupassa mutta kuka siivoaa sotkut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräät uutisoisivat mielummin vaikka USA:n ja Pohjois-Korean välisen ydinsodan kuin sen, että maat ovat päässet rauhanprosessin alkuun. Trumpin aloitteesta ja johdolla! Siinä katastrofivaihtoehdossakin pääpaino olisi siviiliuhrien sijaan Trumpin kelvottomuus suurvaltajohtajaksi ja vaikuttajaksi ylipäänsä. Tilanteesta poimittuja maneereja ja lausahduksia unohtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa on seitsämän miljardia ihmistä ja maailman rauha on muka näiden kahden pellen varassa. Ei hyvää päivää. En ihmettele että G7 maiden johtajat näyttivät vähintäänkin kiusaantuneilta Trumpin seurassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se kismittää kun ei voi lypsää ilmaista rahaa USA:lta enää kauppahyödyksi kun meillä on presidentti joka toppasi hanan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Tiedä siitä ilmaisesta rahasta USA:lta. Tehtyjen päätösten perusteella voisi kuvitella, että jotkut henkilöt ja puolueet ovat sitä Suomessakin saaneet, mutta se on tuskin ollut kaikesta Suomen hyvästä tahdosta huolimatta vastikkeetonta. Itse olen tässä odotellut aikaisempien hävittäjäkauppojen yhteydessä sovittujen vastakauppojen toteutumista ennen uusien kauppojen lukkoon lyömistä. Miten niiden sitten lopulta kävikään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itkeätkö vai nauraa näistä Posion kommenteista, ei näytä ”asiantuntija” olevan ajantasalla ollenkaan ja tekee omia valheellisia päätöksiään tilanteista. Lisäksi hyökkää hyvin nekatiivisella vasemmisto liberaali asenteellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas aika ufo tämä kirjoitus. Aivan kuin toimittaja olisi kirjoittanut jostain toisesta todellisuudesta. Onkohan tämä se sama toimittaja joka aikaisemmin iloitsi ja pilkkasi Trumpia kun hän yllättäen perui Singaporen tapaamisen? Mielestäni Kalevan tulisi pidättäytyä todellisuudessa ja katsoa perään kenen kirjoituksia laadukkaan lehden maineessa olevalle alustalle päästetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä liberaalimediaa jota syöttää uutiskanava CNN joka ei vieläkään voi uskoa että Hillary hävisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletin aamulla mahtava uutis päivä,toisi kävi sama minkä lehden luki sodan uhka vain voimistuu sopimus joutaa siihen minin serla.Usan edellinen pomo pani kiinalaiset tennissukat jalkaan niin ydisodan uhka siirty.Minusta tuntuu että uutisointi on asenteellista,Putin varmaan tapaa Trumpin seuraavaksi siitäkään ei mitään hyvää ole tulossa.Ehkä meidän eu kokee paino arvonsa romahtaneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mene kauan kun Donald twiittaa "Kuinka Kim nöyrtyi polvilleen Trumpin edessä" näinhän se on ruukannut mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi sitä gloorian suitsutusta jos Obamasta olisi ollut tähän. Monelle toimittajalle ja kultturelli ellille näyttää olevan kova paikka kun Trump onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Donald Trump on USA:n presidenttinä täysin arvaamaton ja ennustamaton käytöksessään. Juuri äsken oli Ilta-Sanomissa juttu, jonka mukaan Trump kirjaimellisesti repii lukemansa asiakirjat. Trumpin avustajat vieläpä liimaavat niitä takaisin yhteen. Tälläinen käytös ei voi olla mitenkään uskottavaa. Trump on mielestään tehnyt taas hyvän Diilin. Voi olla, että hän pettyy pahasti, koska Pohjois-Koreaan ei ole mitään luottamista. Pohjois-Koreaa hallitsee käytännössä sen armeija, joka on puolestaan riippuvainen Kimin suosiosta. Kriisin paheneminen Korean niemimaalla ei ole suinkaan poissuljettu, vaan hakee uusia muotoja tulevaisuudessa. Isoin virhe on jättää peloitevaikutuksiltaan pois sotilasharjoitusten käyminen Etelä-Koreassa. MAD-teoria on edelleen kuitenkin voimassa, koska se on taannut aina näihin päiviin asti sen, että sota ei puhkea yllättäen. Sodan kynnys laskee tätä kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
22
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image