Ulkomaat

Trump sättii tviiteissään useammin kuin ylistää – tänään jatkuva vir­ka­ri­kos­tut­kin­ta kiihdyttänyt presidentin Twitterin käyttöä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittaa usein Valkoisessa talossa aamuvarhain tai iltahämärissä. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 15.11.2019 7:30
Lea Peuhkuri

Markkinatutkimuslaitos Yougov antaa joukon amerikkalaisia arvostella presidentti Donald Trumpin tviitit. Amerikkalaisiin uppoavat eniten kansakuntaa yhdistävät viestit. Usein Trumpin tviitit mielletään negatiivisiksi.

– Lukekaa litterointi. Se on TÄYDELLINEN!

Tämä oli yksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin monista tviiteistä viime maanantaina. Litteroinnilla Trump viittaa keskustelumuistioon, joka on tehty virkarikostutkinnan kohteeksi joutuneesta puhelusta Ukrainan presidentin kanssa.

Trump toistaa näinä päivinä lukekaa litterointi -viestiä usein suosikkivälineessään eli Twitterissä. Tutkintaan liittyvät julkiset kuulemiset jatkuvat tänään perjantaina.

Maanantaina Trump lähetti 17 tviittiä. Se on enemmän kuin hänen presidenttikautensa alussa, jolloin hän tviittasi keskimäärin yhdeksän kertaa päivässä.

Sen jälkeen, kun virkarikostutkinta julistettiin alkaneeksi syyskuussa, Trumpin aktiivisuus Twitterissä on noussut selvästi. Hän on painanut tviittaa-painiketta jopa 40 kertaa päivässä. Usein hän moittii virkarikostutkintaa jollain tavalla.

Markkinatutkimuksia tekevä kansainvälinen Yougov antaa joukon amerikkalaisia arvostella Trumpin tviitit.

Viisiportaisella asteikolla voi antaa arvosanaksi joko kauhea, huono, ok, hyvä tai upea. Tuhannessa arvostelijassa on sekä demokraatteja ja republikaaneja kannattavia että ilman puoluekantaa olevia.

Jutun alussa mainittu tviitti keräsi Yougovin tviitti-indeksillä -31 pistettä. Se oli siis amerikkalaisten mielestä kovin negatiivinen viesti. Tosin useimmiten Trumpin tviiteille tulee miinusmerkkinen keskiarvo.

Viimeisen kuukauden aikana huonoimmat pisteet sai 16. lokakuuta lähetetty tviitti:

– Meidän ennätyksellinen taloutemme ROMAHTAISI, niin kuin vuonna 1929, jos jokin näistä pelleistä tulisi presidentiksi!

Trumpin haukku sai tviitti-indeksillä -53. Vastaajista 41 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli kauhea. Vain 25 prosenttia piti sitä upeana tai edes hyvänä.

Lähes yhtä negatiivisen tuloksen sai edustajainhuoneen puheenjohtajaa Nancy Pelosia haukkuva tviitti 1. marraskuuta. Trump kommentoi siinä Fox Newsin toimittajan Laura Ingrahamin tviittiä, jossa yhdistetään demokraattihallinto ja kodittomuuden lisääntyminen San Franciscossa:

– Nancy Pelosin koti. En voi uskoa, että hänen äänestäjänsä voivat olla tyytyväisiä siihen, mitä hän ja mitään tekemättömät demokraatit tekevät! San Francisco on todella mennyt alaspäin. Niin surullista!

Kyseinen tviitti sai indeksissä -42. Enemmistö republikaaneja kannattavista vastaajista, 63 prosenttia, tosin piti sitä upeana tai vähintään hyvänä.

Trump haukkuu usein jotakuta tai jotakin tviiteissään. Amerikkalaislehti The New York Timesin mukaan yli puolet hänen tviiteistään sisältää hyökkäyksiä.

Presidenttikautensa ensimmäisen sättimisen Trump tviittasi jo kolmantena päivänä, jolloin hänen virkaanastumistaan vastustettiin kerääntymällä naisten marsseihin eri puolilla Yhdysvaltoja.

Trump muistaa myös ylistää, eniten kuitenkin itseään. The New York Times analysoi Trumpin tviitit presidenttikauden alusta viime lokakuuhun. Trump antoi kiitosta itselleen 2 026 tviitissä, kun tviittejä oli yhteensä yli 11 000.

Niiden määrä on vain vähän vähemmän kuin tviitit, joissa Trump hyökkäsi häntä ja hänen henkilökuntaansa kohdistuvia tutkintoja vastaan.

Veteraaneja kunnioittavasta tviitistä pidettiin

Amerikkalaiset pitävät Trumpin tviiteistä eniten silloin, kun on kyse kansaa yhdistävistä asioista, kuten urheilujoukkueen menestymisestä tai hyvistä talousuutisista.

Viime maanantaina Yhdysvalloissa vietettiin veteraanipäivää, jota Trump muisti muutamalla tviitillä ja videolla.

– Tänään kokoonnumme yhteen tervehtimään Yhdysvaltain puolustusvoimien veteraaneja. He ovat mahtavimmat soturit koskaan maailmassa. Veteraanimme vaaransivat kaikkensa meidän edestämme. Nyt on meidän velvollisuus palvella ja suojella HEITÄ elämämme jokaisena päivänä.

Tviitti sai ennätykselliset 52 pistettä. Enemmistö republikaaneja kannattavista, 70 prosenttia, piti sitä upeana. Demokraatteja kannattavista kuitenkin jopa 33 prosenttia antoi tviitille arvosanaksi kauhean tai huonon.

Kaikkein neutraaleimpiin tviitteihin lukeutuu marraskuun alun tviitti, jossa Trump kehottaa äänestämään Tate Reevesiä Mississippin kuvernööriksi. Se sai Yougovin indeksissä 0 pistettä.

Oli Trumpin tviittailun ansiota tai ei, Tate Reeves äänestettiin kuvernööriksi.

Twitteristä tuli osa presidentin hallintoa

The New York Times kirjoittaa, että Trump sai tviittailullaan äänestäjänsä liikkeelle vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Presidenttikautenaan Trump puolestaan on tehnyt Twitteristä käytännössä osan hallintoaan.

Hänen kerrotaan käyttävän tviittailuaan jopa uhkailu- ja nöyryytyskeinona neuvotteluissa tai yhteentörmäyksissä henkilökuntansa kanssa. Joskus kokouksen suunta muuttuu kesken kaiken ja hallinnon jäsenet yhtyvät tviittien muotoiluun.

Tviiteillä Trump on muun muassa julistanut Kiinalle miljardien tuontitullit ja tehnyt suunnanmuutoksen Yhdysvaltain ulkopolitiikassa tunnustamalla Israelin oikeuden Golanin kukkuloihin.

Joskus presidentinhallinto joutuu tviitin jälkeen hätäkokouksiin, kuten kävi lokakuussa 2018: Trump uhkasi sulkea Meksikon rajan.

Monet tviitit eivät ole muutenkaan harmittomia. Useissa tviiteissä Trump nostaa esiin salaliittoteorioita tai yrittää rapauttaa uskoa demokraattisiin instituutioihin. Sellaisia oli yli 1 700 lähes kolmen vuoden ajalla.

Kuudentena päivänään presidenttinä Trump tviittasi virheellisen väitteen, jonka mukaan miljoonat ihmiset äänestivät laittomasti vuoden 2016 vaaleissa ja jonka vuoksi hän sai vähemmän ääniä kuin kilpakumppaninsa Hillary Clinton.

Yleisin aika Trumpin tviitti-työskentelylle on varhain aamulla tai illalla. Ne ovat myös aikoja, jolloin hän ei juuri ole neuvonantajiensa seurassa.

MAINOS

Kommentoi

Mielestäni Rinteen pitäisi twiitata enemmän - siellä olisi vastaavaa potentiaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image