Ulkomaat

Trump saa nimeään kantavan juu­ta­lais­siir­to­kun­nan kiistellyille Golanin kukkuloille – Netanjahu: "Trump on Israelin suuri ystävä"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu paljasti nimilaatan Beruchimissa Golanin kukkuloilla. Netanjahun hallitus hyväksyi sunnuntain uuden siirtokunnan, jonka nimeksi tulee Trump Heights eli Trumpin kukkulat. KUVA: ATEF SAFADI
Ulkomaat 17.6.2019 14:30
Seppo Ylönen, Reuters

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu palkitsee ystäviään. Netanjahun hallitus päätti sunnuntaina perustaa Donald Trumpin nimeä kantavan juutalaissiirtokunnan Golanin kukkuloille.

Trumpin kukkulat -nimisen siirtokunnan on määrä lujittaa Yhdysvaltain ja Israelin nykyhallitusten läheisiä välejä.

– Trump on Israelin suuri ystävä, Netanjahu tiivisti paljastaessaan siirtokunnan kaksikielisen nimilaatan.

Siirtokunta on määrä rakentaa Beruchimiin, jossa nyt on vain kourallinen ikääntyneitä asukkaita, jotka ovat lähtöisin entisestä Neuvostoliitosta.

Ensimmäiset asukkaat tulivat Beruchimin vuonna 1991. Hallituksen mukaan siirtokuntaan rakennetaan 400 asuntoa. Ensimmäisten sadan rakentaminen alkaisi jo tänä vuonna.

Trumpilta lahjoja Israelille

Hallituksen sunnuntain erityisistunto pidettiin samaisessa Beruchimissä, josta on 12 kilometriä Israelin ja Syyrian aselepolinjaan.

Israel valtasi Golanin kukkulat Syyrialta niin sanotussa kuuden päivän sodassa vuonna 1967 ja liitti ne myöhemmin alueeseensa.

Yhdysvaltain presidentti Trump tunnusti maaliskuussa Israelin omistusoikeuden Golanin kukkuloihin ensimmäisenä merkittävänä valtiona. Netanjahu onnistui myymään idean Trumpille sillä perusteella, että Syyrian sisällissodan varjolla Iranin tukemat militantit olivat kaivautuneet hyvin lähelle Golania.

Jo aikaisemmin Trump oli tehnyt toisen arabeja raivostuttaneen päätöksen siirtämällä maansa suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Mainitussa kuuden päivän sodassa Israel oli vallannut Itä-Jerusalemin Jordanialta.

Hyvin tyytyväinen Netanjahu oli myös siihen, että Yhdysvallat vetäytyi Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta.

Mustia pilviä Netanjahun yllä

Trump kiitteli siirtokunnan nimeämistä Twitter-viestissään. Trump sanoi sen olevan suuri kunnia.

Trump-siirtokunnan rakentaminen saattaa kuitenkin viivästyä, sillä Netanjahun poliittinen tulevaisuus on epäselvä. Siirtokunnalle ei ole korvamerkittyä rahaa, eikä sen tarkkaa paikkaakaan ole vielä päätetty.

Netanjahun johtama oikeistolainen Likud-puolue voitti huhtikuun parlamenttivaalit, mutta Netanjahun ei onnistunut muodostaa enemmistöhallitusta. Umpikuja ratkaistiin määräämällä uudet parlamenttivaalit, jotka pidetään 17. syyskuuta.

Netanjahun toinen huolenaihe on oikeuslaitos. Häntä vastaan on vireillä kolme erillistä korruptiosyytettä, joiden ensimmäinen käsittely on heti syyskuun vaalien jälkeen.

MAINOS

Kommentoi

Tämmöinen nimeäminen kerää kyllä Trumpille lisää vihamiehiä. Ehkä se on tarkoituskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on Israelin ystävä (onhan vävykin sionisti), mutta myös Israelin juoksupoika, mistä syystä moni jenkki kiristelee hampaitaan; häntä heiluttaa koiraa.

Ns. Israelin ystävien kanssa ei tästä aiheesta kannata keskustella: Israelin valtio (!) tekee aina oikein ja vastaukset löytyvät sopivasti valikoiden Raamatusta, jonka joka tanakin (ns.vanha testamentti) sana on prikulleen totta. Kaiken huipuksi pitävät itseään kristittyinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on mukava uutinen. Donald Trump teki oikein, kun tunnusti, että Golannin kukkulat kuuluvat Israelille. Näin se on: Ne ovat olleet jo pitkään osa Israelin valtiota. Israelilla on täysi oikeus käyttää aluetta niin, kuin se parhaaksi nähdään. "Trumpin kukkulat" on hyvä nimi ja huomaavainen tunnustus hänen esimerkillisestä toiminnasta Israelin hyväksi. Tästä toiset saisivat ottaa mallia. Toivon, että pian koittaisi aika, että Israelista löytyisi jokin vastaavanlainen suomalaisen poliitikon nimeä kantava siirtokunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäpä ettei.Jerusalem Israelin pääkaupunki.Sen on mahdollistanut Jordanian kanssa tehty rauhansopimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen kertoo ihan kaiken tarpeellisen Israelista. Siinä on yksi viimeisen päälle kaksinaismoralistinen valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image