Ulkomaat

Trump pyysi diplomaatteja neu­vot­te­le­maan tulitauosta Syyrian kurdien ja Turkin välillä

Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan keskiviikkona iltapäivällä. KUVA: STR / EPA
Ulkomaat 11.10.2019 8:14
STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyytänyt yhdysvaltalaisdiplomaatteja toimimaan välittäjinä neuvotteluissa Turkin ja Syyrian kurdiryhmien välillä. Asiasta kertoo Yhdysvaltain hallinnon nimettömänä pysyttelevä lähde uutistoimisto AFP:lle.

Lähteen mukaan presidentti on pyytänyt virkamiehiään etsimään keinoja, joiden avulla saavutettaisiin tulitauko Turkin ja Syyrian kurdien välille.

Trump esitti ajatuksen aiemmin jo Twitterissä, jossa hän pohti, että välittäjän rooli voisi olla yksi kolmesta vaihtoehdosta, jolla Yhdysvallat vastaa Turkin toimiin. Muita vaihtoehtoja Trumpin mukaan olisivat talouspakotteet tai Turkin hyökkäykseen vastaaminen sotilaallisin keinoin.

Turkki aloitti sotilasoperaation Syyrian pohjoisosiin keskiviikkona sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli vetänyt joukkonsa pois alueelta. Turkin käynnistämä hyökkäys ja Syyrian kurdijoukkojen vastaiskut olivat torstaina verisiä. Kuolonuhreista raportoitiin molemmin puolin Turkin ja Syyrian rajaa.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan yli 60  000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäyksen alta.

Trumpin sietorajaa ei ole ylitetty

AFP:n virkamieslähteen mukaan Turkki ei ole toimillaan vielä ylittänyt rajaa, jossa Trump puuttuisi tilanteeseen kovilla keinoilla, esimerkiksi talouspakotteilla. Tällainen raja kulkee lähteen mukaan sotarikoksissa, kuten etnisessä puhdistuksessa tai siviileihin kohdistuvissa iskuissa.

–  Tätä tarkkailemme tällä hetkellä. Emme ole saaneet tällaisista toimista toistaiseksi näyttöä, hallinnon lähde kertoi.

Trump on perustellut joukkojen vetämistä Syyrian kurdialueelta sillä, että Yhdysvaltojen on irtauduttava "loputtomista sodista". Yhdysvallat oli aiemmin tehnyt alueella yhteistyötä kurdijoukkojen kanssa taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Yhteistyö on hiertänyt Turkkia, jonka mielestä kurdien järjestö YPG on sille turvallisuusuhka. YPG:lla on yhteyksiä Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestö PKK:hon, jonka muun muassa EU ja Turkki ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

Alueelta poistuminen ja kurdien tukemisen lopettaminen on nostattanut soraääniä myös lähes poikkeuksetta Trumpia tukevassa republikaanileirissä.

YK:n pääsihteeri ilmaisi huolensa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmaisi syvän huolensa viime päivien tapahtumista.

–  Tällä hetkellä meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta tilanne ei kärjisty enempää. Totta kai olen huolissani, Guterres sanoi lehdistötilaisuudessa Kööpenhaminassa.

Turkin ja Syyrian kurdien tilannetta käsitteli myös myöhään torstaina Suomen aikaa koolla ollut YK:n turvallisuusneuvosto. Viiden Euroopan maan esitys, joka vaati Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä, kuitenkin torpattiin neuvostossa.

Esitystä vastusti ainakin Venäjä, joka kehotti tarkastelemaan kokonaisvaltaisesti Syyrian sodan tilannetta, ei vain Turkin toimia.

–  (Esityksessä) pitäisi mainita laiton sotilaallinen läsnäolo maassa, Venäjän YK-lähettiläs sanoi viitaten Yhdysvaltoihin, Ranskaan ja Britanniaan.

Myös Yhdysvallat tarjosi neuvostolle toista päätöslauselmaehdotusta, jossa puhutaan diplomaattisesta ratkaisusta, mutta ei yhtä jyrkkäsanaisesti vedota hyökkäyksen lopettamiseksi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Kelly Craft painotti neuvoston kokouksen jälkeen, ettei Yhdysvallat ole toimillaan tukenut Turkin hyökkäystä.

–  Turkilla on nyt täysi vastuu kurdiväestön ja uskonnollisten vähemmistöjen, kuten kristittyjen suojelusta, Craft sanoi ja lisäsi, että Turkin on pidettävä myös äärijärjestö Isis kurissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lähi Itä on todella erikoinen alue, sillä siellä on sodittu tuhansia vuosia. Siitä voi saada tietoa, jos lukee vaikka Vanhaa Testamenttia, jossa kerrotaan sodista alueen asukkaitten välillä. Siellä täytyy olla jotain erikoista ainetta esim. juomavedessä, kun sotiminen ja keskinäinen riitely vain jatkuu. Hammurabi ja myöhemmin roomalaiset taisivat olla ainoita, joka koittivat saada aikaan jotain rotia tähän riitelyyn, vaan tappelu senkun kiihtyy, vaikkei kukaan edes koskaan voita. Kannattaisi tutkia, jos vaikka 'jarrutableteista' olisi jotain apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkki itse on ollut tuhansia vuosia uhka naapuri mailleen!. Ja alkaa olla uhka jo kaukaisemmille muillekin.
Erdogan pyrkii painostamaan muuallakin monin toimin - äänestykset esim.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kukaan ei enää matkusta lomamatkalle Turkkiin. Kun turismi ja sen tuomat tulot laitetaan kokonaan boikottiin, niin saattaa Erdogankin alkaa laulamaan uutta virttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähänlaista diiliä nyt ehdotetaan; jos Turkki ei suostu tulitaukoon, sen tulee tutkia Joe Bidenin taustoja ja se saa kaupantekijäisiksi 400 miljoonaa sotilasapua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tästä laittomasta hyökkäyksestä toisen valtion alueelle ei ole Turkille mitään vakavia seurauksia niin tämähän on kuin aikainen joululahja Putinille. Naapurimaihin saa hyökätä ja länsi/Nato ei tee yhtään mitään! Joten ainoa järkevä toimi länsimailta olisi nyt sodanjulistus Turkille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu katsoo tumput suorina kun ei ole mitään, heinäseipäillä ja kattilan kansillako ajattelit Turkkia painostaa? Jos kerran merimetsot voi lamauttaa Suomen puolustusvoimat niin miten Suomella on mahdollisuuksia osallistua mihinkään sotilaalliseen toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään sodanjulistuksia, vaan tehokas taloussaarto.

Turkin talous on niin heikossa hapessa, että romahdus tulee aika nopeasti. Silloin Erdoganille tulee lähtö Putinin suojelukseen Venäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei onnistu ainakaan Suomelta taloussaarto, hallitus vain hymisee ja koneet täynnä lomalle Turkkiin meneviä, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on jo aika kauan tiedetty Turkin suunnitelmat Syyrian puolen turvavyöhykkeen luomisesta eli käytännössä etnisestä puhdistussodasta. Miksi näitä neuvotteluja ei käyty kuluneiden kuukausien aikana?

On selvää että USAhan ei voi enää luottaa missään asiassa. Niin ja Nato-kortti poistui juuri pakasta lopullisesti... tai ainakin niin kauaksi aikaan kun Turkki on Natossa tai USAn suurvaltapolitiikkaan ei oikeasti saada muutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image