Ulkomaat

Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yh­dys­val­loil­le

Presidentti Donald Trumpin oli tarkoitus tavata Kööpenhaminassa Tanskan pääministeri Mette Frederiksen (oik.) ja Grönlannin pääministeri Kim Kielsen. KUVA: MADS CLAUS RASMUSSEN
Ulkomaat 21.8.2019 8:29
Ilkka Timonen, Reuters

Trumpin mukaan Tanskan pääministeri Mette Frederiksen säästi paljon aikaa ja vaivaa olemalla näin suora.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui tiistaina syykuun alkuun suunnitellun matkansa Tanskaan sen jälkeen kun Tanskan pääministeri oli kieltäytynyt myymästä Grönlantia Yhdysvalloille.

"Tanska on hyvin erityinen maa missä on loistavia ihmisiä, mutta perustuen pääministeri Mette Frederiksenin kommentteihin, että häntä ei kiinnostaa myydä Grönlantia, perun kahden viikon päähän suunnitellun tapaamisemme myöhäisempään aikaan", Trump kirjoitti Twitterissä.

Hänen mukaansa Frederiksen säästi paljon aikaa ja vaivaa olemalla näin suora. Trump kiitti pääministeriä ja toivoi tapaamisen toteutuvan tulevaisuudessa.

Valkoisen talon virkailijan mukaan Trump perui vierailunsa Nato-kumppani Tanskaan, vierailu oli tarkoitus järjestää 2–3. syyskuuta. Trumpin oli ollut määrä keskustella arktisen alueen asioista Frederiksenin ja Grönlannin pääministerin Kim Kielsenin kanssa Kööpenhaminassa.

Trump vierailee Puolassa 31. elokuuta.

"Ajatus myydä Grönlanti on absurdi"

Frederiksen sanoi sunnuntaina, että ajatus Grönlannin myymisestä Yhdysvalloille on "absurdi". Tätä ennen Trumpin talousasioiden neuvonantaja oli paljastanut Yhdysvaltain kiinnostuksen ostaa maailman suurin saari.

– Grönlanti ei ole myytävänä. Grönlanti ei ole tanskalainen. Grönlanti kuuluu Grönlannille. Toivon kovasti, että tätä ei ole tarkoitettu vakavasti, Frederiksen kertoi sanomalehti Sermitsiaqille vieraillessaan Grönlannissa.

Trump myönsi toimittajille sunnuntaina, että hän oli hiljattain keskustellut Grönlannin ostamisen mahdollisuudesta. Hän kuitenkin sanoi, että asia ei ollut kiireellinen.

Tanska ja Yhdysvallat tekivät puolustussopimuksen vuonna 1951. Sopimuksessa annettiin Yhdysvalloille oikeus perustaa Thulen sotilastukikohta Pohjois-Grönlantiin.

Trumpin aikomus ostaa Grönlanti on otettu vastaan epäuskolla ja huumorilla. Edellinen Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen tviittasi viime viikolla: "Kyseessä täytyy olla aprillipila".

Maanantaina Trump tviittasi edelleen kuvan, jossa kultainen Trump-torni oli sijoitettu grönlantilaisen yhteisön keskelle kirjoittaen: "Lupaan että en tee tätä Grönlannissa".

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Jos Trumppi ostaisikin sensijan Meksikon niin ratkaisisi yhdellä kertaa siirtolaisongelman ja pääsisi koko rajamuurin rakentamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti Trump otti nokkiinsa siitä, että Tanskan pääministeri sanoi Trumpin puhetta absurdiksi. Olihan se kieltämättä vahvasti sanottu pääministerin suusta.

Esitys todellakin oli absurdi, mutta pitäisi valtion johdossa osata olla hieman diplomaattisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karttapalloa silmäillessä asian absurdius ei äkkispäätään paista silmään, ainakaan ilman mitään värilaseja katsellessa, mutta ehkä Grönlanti epäabsurdisti kuuluu sitten Tanskalle, kuten Kuriilit Venäjälle tai Japanille, Intia Englannille, Krim ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostopuhe oli absurdia.

Oikea kauppamies ei ala hieromaan kauppaa ensimmäiseksi julkisuuden kautta. Mitenhän Trump on aikoinaan rikastunut, vai onko sittenkin kyseessä vain periminen...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisella sektorilla julkinen avaus voi olla avoimmuuden kannalta ihan asiaa, jotta tarjous ei "unohdu", vaan päätyy grönlantilaistenkin korviin. Heillä voi olla asiasta myös oma mielipide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku tosi fiksu selittää, kun en itse en aivan täysin ymmärrä? Minkä vuoksi tavattoman hyvät ja äärimmäisen fiksut ihmiset ovat niin tuohduksissaan siitä, että joku esittää suoran kaupallisen kysymyksen maa-alueeseen liittyen ja peruuttaa pyytämänsä tapaamisen, jonka oli selvästikin suunnitellut liittyvän kaupallisen kysymyksen agendaan ja jossa maa-alueeseen liittyvä dialogi olisi ollut tarkoitus käynnistää? Itse en ajaisi Jeerasta Tampereelle, jos siellä haluaisin ostaa sieltä auton, mutta myyjä ei haluaisi myydä.

Ennen sanottiin, että "kysyvä ei tieltä eksy", enkä itsekään tiedä mistä joku onkii sellaisen absoluuttisen luonnonvakion, että onko edesmenneen papan Tojota Korolla, kysyjän metsäpalstan vieressä oleva metsäpalsta tai vaikka jokin muu maa-alue kaupan vai ei. Asutetun maa-alueen tapauksessa kyseessä voisi olla jopa win-win-win, mikäli ostaja ja myyjä ovat tyytyväisiä ja asukkaat kokevat kuuluvansa enemmän ostajamaan yhteyteen ja haluavat sen hallintoon ja lieneepä tuollaisia transaktioita tehty aiemminkin.

Itse en fiksujen tavoin osaa ymmärtää, että haluaisiko Grönlanti yksimielisesti haluaisi kuulua Tanskan, Ahvenanmaa Suomen ja Karjala äiti-Venäjän hallintoon. Kongossa varmaan ikävöidään Belgian kuningas Leopoldia vieläkin, kun Belgia sen potkaisi pois, ainakin sen perusteella, että monilla kongolaisilla on kova halu kotiin Beltiaan.

Onko tässä tapauksessa vastaus siis Trump? Amerikkaanhan ei kukaan halua liittyä, tai sinne asumaan, tai käymään, vaan kaikki fiksut sieltä karkaavat, kun Trump on niin sillee kauhee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se lapsellinen. Kiukuttelee kuin pikku lapsi hiekkalaatikolla kun.toinen ei annav lapiota. Laittaakohan nyt vielä pakotteita Tanskalle kun ei suostu myymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Trump pystyy alittamaan riman kerta toisensa jälkeen. Sitä luulee jo nähneensä kaiken, mutta ei. Trumpin täytyy olla henkisesti viisivuotiaan tasolla tai alempana. Miten niin kehittymätön kanssa pystyy kommunikoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko paras selitys jokin vanhuuteen liittyvä verenkiertohäiriö...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, aikuisilla ja muilla vanhuksilla veri virtaa genitaalien lisäksi myös aivoihin. Se on tietysti hämmentävää, kun monet asiat muuttuvat paljon monimutkaisemmiksi.

Veren virtausta tosin patoaa välillä joidenkin elätti-intellektuellien pohjaton ylimielinen typeryys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan Trumpi sukupuussa simpansseja.?? Muistelen täysikasvuisen simpanssin yltävän noin viisivuotiaan tasolle !!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilla lienee ollut öljy-yhtiöiden kanssa ajatus tehdä Grönlannista "vihreä jälleen", mutta tapaa pidetään vääränä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi vain siirtää kansa ensin Grönlantiin, sitten Trump saa suomen vaikka ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump oli kuullut että Grönlannin jäätiköt sulavat. Ajatteli ostaa kun vielä halvalla saisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä että tuollainen uhmaikään jäänyt ihminen voi olla suurvallan johtajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on ameriikassa uraani kriisi räjähtämässä syliin sillä Kanadan suurin louhos on lopettamassa uraanin louhimisen. Sen takia ne on kiinnostunut grönlannista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa iässä, tuossa virassa ja käyttäytyy kuin alakoululainen kakara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rahat riittäisi, minä haluaisin ostaa Falklandin saaret, Sahalinin saaren, Kamtshatkan niemimaan ja Kuriilit, Etelämantereen ym. strategisilla paikoilla olevia alueita joilla asuu hyvin vähän ihmisiä. Vaan enpä löydä niistä myynti-ilmoitusta, vaikka olen kuinka etsinyt :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
94
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
93
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image