Ulkomaat

Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "ja­ka­mat­to­mas­ti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump (oik.) julkisti rauhansuunnitelmansa yhdessä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun (vas.) kanssa. KUVA: MICHAEL REYNOLDS / POOL
Ulkomaat 28.1.2020 21:36 | Päivitetty 28.1.2020 22:27
Daniel Wallenius

Palestiinan edustajat tyrmäsivät Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin rauhansuunnitelman. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että Israel olisi valmis neuvottelemaan välittömästi, jos Palestiina hyväksyy Trumpin suunnitelman.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti tiistai-iltana kauan odotetun rauhansuunnitelmansa Lähi-itään.

Trumpin 80-sivuisessa suunnitelmassa ehdotetaan Palestiinalle itsenäistä valtiota ja Israelin siirtokuntien tunnustamista Israelin miehittämällä alueella Länsirannalla.

Israelin siirtokunnat haukkaavat lähes kolmanneksen Länsirannan alueesta.

Jerusalem säilyisi suunnitelmassa "jakamattomana" Israelin pääkaupunkina, mutta Palestiinan pääkaupunki voitaisiin perustaa Itä-Jerusalemiin. Sinne Yhdysvallat avaisi myös suurlähetystön.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu seisoi Trumpin rinnalla suunnitelman julkistuksessa. Tilaisuuden jälkeen Netanjahu sanoi toimittajille, että palestiinalaisille kaavailtu pääkaupunki tulisi Abu Disin kaupunginosaan Jerusalemin ulkolaidoille.

Trump sanoi, että hänen suunnitelmansa kasvattaisi Palestiinan alueita yli kaksinkertaiseksi. Epäselväksi kuitenkin jäi, mihin alueisiin Trump kommentillaan viittasi.

Palestiinaan syntyisi Trumpin mukaan yli miljoona uutta työpaikkaa, jos maa hyväksyisi rauhansuunnitelman.

Trumpin esityksessä ehdotetaan perustettavaksi komiteaa, joka vastaisi rauhansuunnitelman toteuttamisesta.

Julkistustilaisuudessa Trump sanoi, että Yhdysvallat auttaa Palestiinaa lukuisilla tavoilla, jos suunnitelmaan suostutaan.

Palestiinalaiset tyrmäävät suunnitelman

Yhdysvalloissa vierailevat Netanjahu ja Israelin oppositiojohtaja Benny Gantz tutustuivat suunnitelmaan jo maanantaina.

Palestiinan edustajat eivät päässeet näkemään suunnitelmaa ennalta, eivätkä he olleet paikalla suunnitelman julkistuksessa.

Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön edustajat kommentoivat tuoreeltaan Trumpin suunnitelmaa aggressiiviseksi ja sen Jerusalemia koskevia kohtia "järjettömiksi".

Hamas ja toinen palestiinalaisjärjestö Fatah kertovat kokoontuvansa hätäkokoukseen.

Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas sanoi jo ennalta, etteivät palestiinalaiset hyväksy Trumpin suunnitelmaa, jota Palestiinan edustajat eivät päässeet kommentoimaan tai valmistelemaan.

Abbas kommentoi myös, ettei Yhdysvaltoja voi enää pitää rehellisenä välittäjänä Palestiinan ja Israelin välilä.

Netanjahu sanoi toivovansa, että palestiinalaiset hyväksyvät suunnitelman. Israel on hänen mukaansa valmis neuvottelemaan suunnitelmasta välittömästi.

– Israel tarjoaa palestiinalaisille rajattua suvereniteettia tietyillä ehdoilla, Netanjahu sanoi julkistustilaisuuden jälkeen toimittajille.

Juttua päivitetty 28.1.2020 kello 22.08.

MAINOS

Kommentoi

Jokaiselle lienee jo itsestään selvää että ei Amerikalla ole mitään tarkoitusta saada mitään rauhaa saada lähi-itään. Kuinka mones rauhan suunnitelma tämä on .... Hajoita ja hallitse sitä tämä vain on , USA vain haluaa hallita täysin alueen öljyvaroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image