Ulkomaat

Trump päätti siirtää lähetystön Jerusalemiin, harkitsee tunnustavansa sen Israelin pää­kau­pun­gik­si

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump . KUVA: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA
Ulkomaat 5.12.2017 18:21 | Päivitetty 5.12.2017 21:51
STT

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump saattaa antaa kohta tiedotteen, jossa hän tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja ilmoittaa päättäneensä siirtää Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystön kaupunkiin. Asiasta kertovat yhdysvaltalaiset virkamiehet uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump sanoi hieman aiemmin puhelimessa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille ja Jordanian kuningas Abdullah II:lle, että hän aikoo siirtää Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Palestiinalaishallinto ja Jordanian kuningashuone kertoivat asiasta tiedotteessa.

Abbas vastasi sanomalla, että päätös vaarantaisi Lähi-idän rauhanprosessin, turvallisuuden ja vakauden. Kuningas Abdullah varoitti Trumpia tekemästä päätöksiä, jotka estäisivät luomasta palestiinalaisvaltion, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalemissa.

Palestiinalaisjärjestö Hamas sanoo, että Yhdysvallat ylittää "kaikki punaiset linjat", jos se siirtää Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemiin. Lähetystön siirto pahentaisi järjestön mukaan Lähi-idän konfliktia vaarallisella tavalla ja antaisi Israelille mahdollisuuden ajaa muslimit ulos Jerusalemista.

Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz kutsuu suunnitelmaa vaaralliseksi ja sanoo, että siirto provosoisi muslimeja.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan presidentti Donald Trumpin päätösten odotetaan kirvoittavan laajamittaisia mielenosoituksia Jerusalemiin ja Länsirannalle. Ministeriö kertoi, että ihmisiä on kutsuttu laajalti osoittamaan mieltään keskiviikosta alkaen.

Ulkoministeriö on kieltänyt valtion virkamiehiä matkustamasta Jerusalemin vanhaankaupunkiin tai Länsirannalle muuten kuin välttämättömissä työasioissa.

EU:lta viime hetken vetoomus

Trumpin suunnitelmat lähetystön siirtämisestä ovat herättäneet laajaa vastustusta. Kriitikkojen mukaan päätös suututtaisi muslimit ja vaarantaisi rauhanpyrkimykset Lähi-idässä.

EU-maat vetosivat tiistaina Yhdysvaltoihin, jotta maa ei horjuttaisi Palestiinan ja Israelin herkkää rauhanprosessia. USA:n ulkoministeri Rex Tillerson ja EU-maiden ulkoministerit tapasivat tiistaina Brysselissä.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini vetosi Yhdysvaltoihin, jotta maa antaisi Jerusalemin aseman hahmottua neuvotteluiden kautta.

Kriisin keskeinen kysymys

Jerusalemin asema on keskeinen osa Israelin ja palestiinalaisten kriisiä, sillä kumpikin pitää Jerusalemia pääkaupunkinaan. Aiemmat rauhansuunnitelmat ovat kariutuneet keskusteluun siitä, pitäisikö kaupunki jakaa ja miten se jaettaisiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti tänään Trumpia lausumalla, että muslimeille Jerusalemin asema on "punainen linja". Erdoganin mukaan Trumpin päätös voisi johtaa siihen, että Turkki katkaisee välit Israeliin. Myös Arabiliiton mukaan seuraukset olisivat kielteiset paitsi palestiinalaisille myös laajemmin arabeille ja muslimeille.

Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan siirtää Yhdysvaltojen Israelin-lähetystön Jerusalemiin ja tunnustaa kaupungin Israelin pääkaupungiksi.

Trump on aiemmin sanonut myös haluavansa käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin neuvonantajan mukaan Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi tuhoaisi pyrkimyksen.

MAINOS

Kommentoi

Jerusalem on Israelin ikiaikainen pääkaupunki. Tämän hyväksyminen mahdollistaa rauhanneuvottelut. Miksi alueelle pitäisi muodostaa uusi valtio, Palestiina kun siellä on jo ympärillä lukuisia lslamilaisia valtioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksikö nykyään vihanpitoo kutsutaan? On ne kyllä törkeitä mutta mediahan niille äänen oikeastaan antaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ultimaattinen siirto Trumpilta. Ja älkää olko huolissanne, sillä tällä siirrolla Trump saa Israelin hyväksymään Palestiinalaisten muut vaatimukset ja olemme todellakin askeleen lähempänä rauhaa ja jopa maailman rauhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

132
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
84
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
84
Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä
60
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
35
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
32
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
26
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image