Ulkomaat

Trump: Olisin voinut vetää Yhdysvallat Natosta, mutta ei ole nyt tarpeen - Trumpin mukaan muut maat lupasivat lisätä panostustaan

Yhdysvaltain presidenttin on vierailulla Euroopassa. KUVA: CHRISTIAN BRUNA / EPA
Ulkomaat 12.7.2018 12:33 | Päivitetty 12.7.2018 13:59
STT, Kaleva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän olisi voinut vetää maansa sotilasliitto Natosta. Tiedotustilaisuudessa parhaillaan puhuvan Trumpin mukaan se ei ole nyt tarpeen, kun muut jäsenmaat ovat luvanneet lisätä panostustaan.

Naton kokouksessa on Trumpin mukaan edistytty tänään suuresti. Meillä on nyt paljon vahvempi Nato kuin pari päivää sitten, presidentti sanoi.

Venäjältä Saksaan kulkevasta Nord Stream -kaasuputkesta on Trumpin mukaan keskusteltu paljon. Saa nähdä mitä sen suhteen tapahtuu, hän kommentoi. Trump kokee toimintansa olleen hyvin tehokasta, kun hän arvosteli ankarasti Saksaa sen riippuvuudesta venäläisestä energiasta.

Trump kovisteli muita

Trump on kovistellut Nato-maita voimakkaasti Naton huippukokouksessa, joka on parasta aikaa koolla Brysselissä. Arvostelu on kohdistunut siihen, että muut Nato-maat eivät Trumpin mukaan käytä tarpeeksi rahaa puolustukseen.

Eilen Trump tylytti poikkeuksellisen voimakkaasti Saksaa, joka on hänen mukaansa "Venäjän kontrolloima" energiariippuvuutensa takia. Trump arvosteli erityisesti Nord Stream ll -kaasuputkihanketta, joka kuljettaa maakaasua Venäjältä Keski-Eurooppaan.

Eilispäivän aikana Trump lähetti useita tviittejä, joissa hän vaati muita liittolaisia kasvattamaan puolustusbudjettejaan.

Nato-maiden tavoitteena on ollut nostaa jokaisen maan puolustusmenot kohti kahta prosenttia vuoteen 2024 mennessä. Tavoitteesta sovittiin Walesin huippukokouksessa neljä vuotta sitten.

Eilen Trump tviittasi, että kahden prosentin tavoite pitää saavuttaa välittömästi. Lisäksi hän ehdotti yllättäen uudeksi tavoitteeksi neljää prosenttia.

Naton tuoreiden tietojen mukaan arviolta kahdeksan maata 29:stä on pääsemässä tavoitteeseen tänä vuonna. Kaikki Nato-maat kasvattavat sotilasliiton mukaan puolustusmenojaan.

MAINOS

Kommentoi

Saksahan koko ajan huijaa, lypsää kaiken hyödyn natosta kuin myös euusta.Saksa on ainoa joka lamankin aikana piti muka euuta pystyssä eli saksan pankit ,kun on yhteisvaluutta sitten kiristetään laaditaan ehdot johon velka maat eivät voi kuin suostua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa kait tässä on eniten tulilinjalla. Saksa käyttää puolustukseen vähemmän kuin UK tai Ranska, vaikka sen talous on paljon isompi. Pikkumaiden vähäisellä puolustusmenojen nostolla ei ole isoa dollarimääräistä vaikutusta, mutta Saksan panostuksella olisi jo merkittävää vaikutusta kokonaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoin pelkään, että Trumpin tahtoon suostutaan ja miljardeja euroja käytetään USA:n aseteollisuuden tukemiseen ostamalla varastot täyteen tarpeettomia asetarvikkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakoot Trump rahansa ja juoskoot. Minä en ymmärrä, mikä pakko USA:n on euroopan puolustuksesta kantaa huolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi koska he sitä haluavat ja heillä itsellään kuten esim. Saksalla itsellään ei ole enää tarvittavaa puolustuskalustoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan lisävaatimuksena että kaikki ostot on tehtävä amerikkalaisilta sotavalmistajilta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On myös Suomen etu jos kaikki Nato maat pitävät kiinni sopimuksesta ja nostavat puolustusmenonsa 2 %:n tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mennessä ja ei vuonna 2024 ja miksi sillävälin meidän USA:n veronmaksajien pitäisi maksaa muut maat??!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tämmöiseen kiristyskerhoon ollaan suomea työntämässä... hohhoijaa!
Antaa hajota koko naton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaanko Suomea työntämässä Natoon? Ja jos ollaan, niin ketkä työntäjiin kuuluvat? Ja miten he tässä tehtävässään ovat toimineet?

Taisikin olla vain mielikuvitus laukalla päiväunien jälkeen... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin kiristyskerhoon? Yhdessä sovittuista asioista ei pidä kiinni kuin mm Viro, Romania ja Kreikka. Saksa on suuri vapaamatkustaja vanhentuneine puolustuskalustoineen. Samalla Merkel hajottaa EU:ta Venäjä-politiikallaan pyrkimys on myös tehdä kahdenvälisiä sopimuksia turvapaikanhakijoista eri jäsenmaiden kanssa. Samaan pyrkivät ulkovaltasuhteissaan niin Putin kuin Trump. Merkelin Eu on vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image