Ulkomaat

Trump myönsi harkitsevansa Grönlannin ostoa – Tanskan pääministeri: "Grönlanti kuuluu Grönlannille"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvaili sunnuntaina Grönlannin ostoa "strategisesti mielenkiintoiseksi asiaksi". KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 19.8.2019 10:02
Ilkka Timonen, Reuters

Tanskan pääministerin mukaan Grönlanti ei ole myytävänä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump myönsi sunnuntaina, että hän on viime aikoina keskustellut mahdollisuudesta, että Yhdysvallat voisi ostaa Grönlannin Tanskalta.

– Asia tuli esille ja... strategisesti se on mielenkiintoinen, Trump sanoi toimittajille New Jerseyssä ennen nousua Air Force One -lentokoneeseen.

Hänen mukaansa asia ei kuitenkaan ollut kiireellinen.

– Se ei ole ensimmäisenä listalla, voin sanoa sen.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi sunnuntaina, että Grönlanti ei ole myytävänä vieraillessaan tällä maailman suurimmalla saarella.

– Grönlanti ei ole myytävänä. Grönlanti ei ole tanskalainen. Grönlanti kuuluu Grönlannille. Toivon kovasti, että tätä ei ole tarkoitettu vakavasti, hän sanoi sanomalehti Sermitsiaqille vierailunsa aikana.

Trump vierailulle Tanskaan ensi kuussa

Trumpin on määrä vierailla Kööpenhaminassa ensi kuun alussa keskustellakseen arktisesta alueesta Frederiksenin ja Grönlannin pääministerin Kim Kielsenin kanssa. Tanskalle kuuluvalla alueella on laaja autonomia.

Valkoisen talon talousasioiden neuvonantaja Larry Kudlow vahvisti aiemmat mediaraportit, että Trump oli yksityisesti keskustellut ideasta ostaa Grönlanti.

– En halua ennakoida lopputulosta. Sanon vain että presidentti, joka tietää jotain kiinteistöjen ostamisesta, haluaa katsoa Grönlanti-kauppaa, Kudlow sanoi Fox Newsille.

Kudlow sanoi tilanteen olevan "kehittymässä" huomauttaen, että myös presidentti Harry Truman olisi halunnut ostaa Grönlannin.

– Tanska omistaa Grönlannin, Tanska on liittolainen, Grönlanti on strateginen paikka siellä ylhäällä. Ja siellä on paljon arvokkaita mineraaleja, hän jatkoi.

Tanska ja Yhdysvallat solmivat puolustussopimuksen vuonna 1951. Sopimus sallii Yhdysvaltain asevoimien pitää Pohjois-Grönlannissa Thulen sotilastukikohtaa.

Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen Jäämeren välissä sijaitseva Grönlanti on taloudellisesti riippuvainen Tanskasta. Se käsittelee itse omat sisäiset asiansa, mutta Kööpenhamina huolehtii sen ulko- ja puolustuspolitiikasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Nyt ei tarvita enää sotia maailmassa kun voi ostaa koko maan tai liittää EU liittoon niinkuin Suomen.
Sitten kun vielä sitoo maat EU maksuihin niin siinä on sotakorvauksia kansoille maksettavaksi.
Suomalaiset saavat kiittää päättäjiään näistä tyhmistä sopimuksista.
Miten me Suomalaiset olemme antaneet tehdä maallemme tämän kauheuden?
Itsenäinen Suomi joka taisteluin saatiin aikaan ,on nyt tässä karmeassa tilanteessa jossa kansa jaettu hyvinvoiviin ja heikosti pärjääviin .
Demokratia eli kansantahto on tuhottu ja samalla tuhottu Perustuslakiin oikeuttava äänestämisen tulos kun äänillä ei mitään merkitystä PS ja Kokoomus osalta Eduskuntavaaleissa.
On suorastaan kornia että Rinne puhuu maailmalla muiden maiden demokratiasta ja samalla tuhonnut itse sen Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Grönlanti kuuluu grönlannille."

Aika nationalistista. Grönlanti kuuluu kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä grönlandi voitaan myytä .annetaan jylland kaupan päälle.. eikä siitä tarvi maksaa ylihintaa..Ne saaatuneet pellot ei paljon maksa jyllannissaa ja kivikot grönlinnissa ja kylmyys ja sateet.eikä nekään ole mitään hyvää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Grönlanti on Pohjois-Amerikkaa, sen katsotaan kuuluvan pohjoismaihin. Jos Yhdysvallat ostaisi Grönlannin, se tulisi mukaan pohjoismaiseen yhteistyöhön. Ajatus miellyttäisi varmaan kaikkia niin sanotun pakkoruotsin vihaajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerästi otsikoitu, "Grönlanti kuuluu Grönlannille." Eikö oikea muoto ole Grönlanti kuuluu grönlantilaisille?
Mutta jos Tanskan pääministeri on tuota mieltä, niin eikö grönlantilaiset voi sitten itse myydä maataan Trumpille? Jokaisesta grönlantilaisesta tulisi miljonäärejä laakista. ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä haluaa ostaa Alaskan takaisin, osamaksulla tietysti ja sopivaan hintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan näillä ruplilla Trumppi ostaa Grönlannin.. tai ainakin kuvittelee, kun ei tunne rahanarvoa. Onhan Donalt käynyt venekaupoilla Suomessa nuorikkonsa kanssa silloin aikoinaan, eikä tullut kauppoja, mutta hauskan illan olivat ravintelissa viettäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteisen kiinteistökaupan periaatteen mukaan omistus siirtyy vasta kun kauppasumma on kokonaan maksettu. Yhdysvalloillahan ei ole muuta kuin hirvittävä määrä velkaa. Kuvitteleeko Trump että ostaisi Grönlannin velkapaperia vastaan. Joku roti sentään, suoraa ryöstöäkään kun ei taida uskaltaa kuten jokun tankkerin kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dollareilla on helppo ostaa, niitähän jenkit voi painaa mielin määrin. Mutta jos vaikka maan kultavarannot maksuksi, niin taitaisi ostohalut hiipua..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääköhän Trump edes missä Grönlanti on tai minkä kokoinen se on? Toki koko hommassa voi olla kyse vain perinteisestä mediahuomion siirtämisestä jostain ikävästä muualle, täysin tuulesta temmattuun aiheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä Trumpin toimista. Lehdistö on Mauno Koiviston kuvailema sopulilauma tässäkin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin. Niin uskon minäkin, että tahallaan aiheutetaan kohuja kiusallisten asioiden peittämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hullu on se, joka myy. Onneksi myyjä ei ole sillä tasolla, mutta ostajaehdokkaasta ei aina voi olla varma. Jos pressan viran voi Usassa ostaa, niin onneksi kaikki ei ole kaupan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alottais tonttikaupat Manhattanilta.Kuulemma kiinalaiset sen halusivat ostaa,mutta japanilaiset ei suostunu myymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin hän koskaan ollutkaan aivan terävimmästä päästä, vaan eivät ne häntä äänestäneetkään kovin välkkyjä voi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image