Ulkomaat

Trump moitti leh­ti­haas­tat­te­lus­sa brexitiä ja maalaili Boris Johnsonista "loistavaa pää­mi­nis­te­riä"

Donald Trump (toinen vas.) ja hänen puolisonsa Melania Trump (vas.) saapuivat torstaina Lontooseen, jossa he tapasivat Britannian pääministerin Theresa Mayn ja hänen puolisonsa Philip Mayn. KUVA: WILL OLIVER / EPA
Ulkomaat 13.7.2018 2:24 | Päivitetty 13.7.2018 12:44
STT, Kaleva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Britannian nykyinen brexit-suunnitelma estää toteutuessaan mahdollisen Britannian ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppasopimuksen. Asiaa The Sun -lehdelle kommentoinut Trump sanoo, että jos brexit toteutuisi nykyisen suunnitelman mukaisesti, Yhdysvallat neuvottelisi käytännössä Euroopan unionin kanssa Britannian sijasta.

The Sun julkaisi Trumpin yksinoikeudella antaman haastattelun varhain tänään Suomen aikaa.

Trump saapui eilen iltapäivällä Britanniaan suoraan Brysselissä pidetystä Naton huippukokouksesta. Trumpin ohjelmaan kuuluu tänään muun muassa tapaaminen Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa sekä audienssi kuningatar Elisabetin kanssa Windsorin linnassa

"Lahjakas heppu"

Britannian brexit-suunnitelman kritisoimisen lisäksi Trump myös kehui haastattelun aikana Britannian entistä ulkoministeriä Boris Johnsonia, josta Trumpin mukaan tulisi loistava pääministeri.

– Pidän hänestä paljon, Trump sanoi kehuen Johnsonia myös "lahjakkaaksi hepuksi".

– Kunnioitan Borista suuresti. Hän selvästi pitää minusta ja sanoo erittäin hyviä asioita minusta, Trump sanoi.

Johnson erosi alkuviikosta ulkoministerin virastaan vastalauseena Britannian brexit-suunnitelmalle.

Johnsonin lisäksi Trump ylisti haastattelussa myös kuningatar Elisabetia, joka on Trumpin mukaan "upea nainen".

– Odotan innolla hänen tapaamistaan. Minusta hän edustaa maataan todella hyvin.

– Hän on monta vuotta edustanut maataan, eikä hän oikeastaan koskaan ole tehnyt virhettä, Trump jatkoi lisäten vielä vaimonsa Melania Trumpin olevan kuningattaren suuri ihailija.

Elisabet on hallinnut Britanniaa vuodesta 1952.

Trump ei tunne olevansa tervetullut

Trump sanoi haastattelussa, ettei koe olevansa tervetullut Lontooseen. Hän sanoi aikovansa pitkälti pysyä poissa pääkaupungista välttääkseen suunnitellut protestit. Trump syytti protesteista poliitikkoja ja mainitsi nimeltä erikseen Lontoon pormestarin Sadiq Khanin. Trump kertoi myös olevansa tietoinen niin sanotusta Trump-vauvasta eli useita metrejä korkeasta Trump-ilmapallosta, jolla on valkoiset vaipat.

– Rakastin ennen Lontoota. En ole käynyt siellä pitkään aikaan. Koska he saavat minut tuntemaan, etten ole tervetullut, miksi viettäisin siellä aikaa, presidentti jatkoi.

Valkoisen talon mukaan Trump kunnioittaa Mayta erittäin paljon

Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan presidentti Trump pitää erittäin paljon Britannian pääministeristä. Sandersin mukaan Trump myös kunnioittaa Mayta erittäin paljon.

Asiasta uutisoivan CNN:n mukaan Sanders kommentoi asiaa tiedotteessa sen jälkeen, kun The Sun -lehti julkaisi Trump-haastattelunsa.

– Kuten hän (Trump) sanoi haastattelussa The Sunille, hän (May) on erittäin hyvä ihminen, Sanders sanoi lisäten, ettei Trump sanonut mitään pahaa Maysta.

Brittikansanedustajat lyttäsivät

Trumpin puheet saivat Britanniassa aikaan voimakkaita reaktioita. Lontoon pormestari Khan torjui Trumpin häneen kohdistaman kritiikin.

– Ajatus siitä, että rikokset voidaan laittaa Afrikasta tulevien siirtolaisten syyksi on pöyristyttävä, Khan sanoi BBC:lle.

Konservatiivien kansanedustaja Sarah Wollaston kritisoi presidentin retoriikkaa.

– Jos sopimuksen hintana on allekirjoittaa Trumpin maailmankatsomus, se ei ole sen arvoista, Wollaston sanoi BBC:n mukaan.

Työväenpuolueen kansanedustajan Phil Wilsonin mielestä Trumpin kommentit osoittavat Mayn brexit-suunnitelman heikkouden.

– Hän oli laittanut kaikki toiveensa kauppasopimuksen saamiseen Donald Trumpin kanssa, mutta sen sijaan Yhdysvaltain presidentti on nimenomaan tukenut ja vahvistanut niitä, jotka kannattavat tuhoisaa brexitiä ilman sopimusta.

Myös Yhdysvaltain EU-suurlähettiläänä Barack Obaman presidenttikaudella toiminut Anthony Gardner lyttäsi Trumpin puheet.

– On ennenkuulumatonta hyökätä liittolaista vastaan vierailun aikana. Hän on hallitsematon ja häpeäksi meille. Hän on yhden miehen tuhokone, Gardner tviittasi.

MAINOS

Kommentoi

On sen verran rankka nolaus Maylle, että se on joko tai.

Luultavasti britit yhdistyvät Mayn taakse Trumpia vastaan ja Johnson valtakunnannolauksen.
Toisinkin voi käydä: May luhistuu ja Johnson kaappaa vallan. Suurta valtaa hän ei saa, koska leima otsassa vaikeuttaa kansan yhdistymistä, jolloin seurauksena on entistä pahempi kaaos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaakauppaa ei maa voi käydä kahden sellaisen talousalueen kanssa, jotka eivät käy keskenään vapaakauppaa. Muutenhan tämä maa muodostaisi vapaakauppakäytävän - kaupan madonreiän - näiden kahden talousalueen välille. Trump on tässä periaatetasolla ihan oikeassa. Tässä kysymyksessä näkyy Brexitin perustavanlaatuinen perusongelma. Tilanne ei ole sekä-että vaan joko-tai. Ongelma näkyy myös Pohjois-Irlannin kohdalla.

Samanlaiseen ongelmaan Ukraina törmäsi kun kaupan vapauttamista tarjosi sekä EU että Venäjä. Valintatilanne ei liene ollut Ukrainalle vaikeakaan kun sillä oli pitkäaikainen kokemus neuvostotalouden riistettynä ja köyhänä periferiana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump voi olla tuolta osin periaatteessa oikeassa, mutta itse haastattelu on kyllä enemmän kuin märkä rätti Mayn kasvoille. Luin alkuperäisen jutun - on ihan ilmaiseksi luettavissa - ja se on todella raskas hyökkäys Mayta, Mayn hallitusta, Lontoota, Lontoon pormestaria, brittejä ja Euroopan Unionia vastaan.

Trump ei edes peittele - eikä ole ennenkään peitellyt - haluaan hajottaa EU. Hän antaa oppimestarimaisia neuvoja Maylle ja valittaa kuinka tämä ei häntä tottele. Trump kauhistelee Britannian rikoslukuja: Lontoossa kyllä tapahtuu paljon puukotuksia, mutta kuinka monta terroritekoa Lontoossa on tänä vuonna tapahtunut? Ei tule mieleen. Ampumisissa melkein mikä tahansa Yhdysvaltain pikkukaupunki hakkaa Lontoon mennen tullen.

Trump myös sekaantuu Britannian hallituskuvioihin tukemalla avoimesti Johnsonia. Mikä maa ja hallitus sallisi, että vieraan valtion päämies puuttuisi hallituksen kokoonpanoon. Edes Brezhnev ei puuttunut Suomen hallituksen kokoonpanoon ja ministerivalintoihin noin avoimesti, vaan hoiti asiat vihjauksin tai ei-julkisin viestein.

Joka tapauksessa britit ovat erittäin pahassa itseaiheutetussa sekasotkussa, josta on vaikea löytää kunniakasta ulospääsyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

155
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
84
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
71
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
51
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
48
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
35
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
33
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image