Ulkomaat

Trump kutsui de­mok­raat­ti­joh­ta­jan neuvonpitoon – bud­jet­ti­kiis­ta uhkaa sulkea liittovaltion hallinnon

Presidentti Donald Trump yritti purkaa pommia kutsumalla demokraattien senaattiryhmän johtajan Chuck Schumerin neuvotteluihin. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 19.1.2018 22:12
STT

Yhdysvaltojen liittovaltion hallinnon sulkeminen näytti perjantaina yhä todennäköisemmältä, koska sitkeän budjettikiistan ratkaisemisessa ei edistytty.

Edustajainhuoneen aiemmin hyväksymä väliaikaisratkaisu pitäisi hallinnon pyörät pyörimässä helmikuun puoliväliin, mutta senaatin ei uskottu hyväksyvän sitä. Republikaanit eivät saa budjettiratkaisua hyväksyttyä yksin, vaan tarvitsevat senaatissa ainakin kymmenkunta demokraattiääntä.

Presidentti Donald Trump yritti purkaa pommia kutsumalla demokraattien senaattiryhmän johtajan Chuck Schumerin neuvotteluihin. Schumer sanoi tapaamisen jälkeen, että keskustelussa tapahtui edistystä, mutta ratkaisua ei vielä syntynyt.

Hallinto sulkeutuu puoliltaöin lauantain vastaisena yönä, jos ratkaisua ei synny siihen mennessä.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800  000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto haluaa lakkauttaa sen.

Demokraatit ovat sitoneet ohjelman kohtalon budjettisopuun. Demokraatit vaativat Daca-ohjelman jatkon lisäksi myönnytyksiä myös muissa asioissa, esimerkiksi lisärahoitusta Puerto Ricon hurrikaanituhojen korjaamiseen, kirjoittaa New York Times.

Riskiin valmistaudutaan, vakuuttaa Valkoinen talo

Valkoisen talon hallinto- ja budjettiviraston johtaja Mick Mulvaney sanoi Politico-lehden mukaan, että hallinnon sulkemisen vaara on entistä suurempi.

–  Arvioisin, että riski on nyt noin 50–60 prosenttia. Mutta me valmistaudumme kuin se olisi jo varmaa, Mulvaney sanoi.

Trumpin oli alun perin määrä matkustaa loma-sunnolleen Floridaan perjantaina, mutta Valkoisen talon mukaan hän jää Washingtoniin kunnes kiistaan saadaan ratkaisu.

Liittovaltion hallinto on suljettu neljä kertaa vuoden 1990 jälkeen. Viimeksi näin kävi vuonna 2013, jolloin liittovaltio lomautti yli 800  000 ihmistä ilman palkkaa. Keskeiset toiminnot, kuten puolustusvoimat, poliisi, Valkoinen talo ja kongressi jatkavat toimintaansa, mutta vähennetyllä henkilöstöllä.

Neuvottelut jumittuivat sen jälkeen, kun presidentti Trumpin kerrottiin kutsuneen Haitia ja Afrikan maita "persläpimaiksi".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Demokraateilla tuhannen-taalan-paikka antaa Trumpistanin hallinnon sulkeua ja pakottaa reppanat korjaamaan linjaa USA:n eduksi.
Vai antaako mennä samaa syöksykierrettä nopeutettuun loppuun ja Trumpin potkuihin.
Ensimmäinen saanee Trumpin tekemään entiskin suurempia virheitä ja laittomuuksia siten tuhoten oman uransa rippeetkin, joita paljon ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi Oulun päättäjien konsultoida jenkkejä siinä ,että aivan turhaan viivästyttävät rahoitusta museoiden ym. aukipitämiseksi ,kun voi toimia kuin Oulussa ,museot ,lukiot ,jne. pysyvästi kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jenkit saavat rahansa toisilta ,eli USA:n velka on suurimmaksi osaksi kotimaista velkaa , vähän niinkuin yksityis-henkilö siisrtää rahaa tskusta toiseen . Ei samanlainen ongelma kuin ulkomainen velka ,joka pitää maksaa ulos omasta kansantaloudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki leikkiraha pumpataan valtavalla velanotolla, se kun luo aina uutta rahaa pankkien taseisiin - mitä enemmän otetaan velkaa sitä enemmän rahaa - on liikkeellä. Yksinkertaistettuna. Tuon tyhjästä luodun rahan eteen ei ole kenenkään tarvinnut koskaan tehdä mitään työtä päivääkään eikä myyda mitään - se kirjaimellisesti tulee taivaasta ja kasvaa puissa sen kuin ottaa.
Tuolla rahalla ostetaan maat ja taivaat heiltä joiden on ansaittava rahansa tekemällä töitä, joista ei edes makseta oikeaa palkkaa.
Näin toimii uusliberalismi, jota Sipilän hallituskin toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image