Ulkomaat

Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "rat­kais­ta­va­na"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapasi keskiviikkona Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa näennäisen lämpimissä tunnelmissa. KUVA: ERIK S. LESSER / EPA
Ulkomaat 13.11.2019 22:11 | Päivitetty 14.11.2019 6:19
STT

Yhdysvallat ja Turkki ovat keskustelleet tapaamisessaan Syyrian tilanteesta ja Turkin aseostoista Venäjällä, kertoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump myöhään keskiviikkona Suomen aikaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vierailulla Yhdysvalloissa. Valtioiden päämiehet pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Washingtonissa, jossa huomio tuntui kuitenkin suuntautuvat Trumpin virkarikostutkinnan julkisiin kuulemisiin. Presidentti itse yritti ravistaa aihetta hartioiltaan kutsumalla virkarikostutkintaa noitavainoksi ja vitsiksi.

– Keskittyisin paljon mieluummin rauhaan Lähi-idässä, Trump sanoi.

Hän totesi, että Turkin päätös ostaa Venäjältä S-400-ohjuspuolustusjärjestelmä on "haaste" Turkin ja Yhdysvaltain välisille suhteille. Siihen etsitään kuitenkin yhä ratkaisua.

Trumpin mukaan asiasta keskusteltiin myös hänen ja Erdoganin tapaamisessa. Trump ei kuitenkaan kertonut, onko Turkki sitoutunut Yhdysvaltain toiveiden mukaisesti siihen, ettei se osta lisää aseita Venäjältä tai aktivoi ohjusjärjestelmää. Myöskään Syyrian tilanteen osalta ei kerrottu selkeistä edistysaskelista.

Sen sijaan Trump kiitteli Turkin panosta sotilasliitto Natossa ja taistelua "terrorismia vastaan".

– Turkki on, kuten kaikki tietävät, loistava Nato-liittolainen ja Yhdysvaltojen strateginen kumppani.

Hän myös lisäsi olevansa Erdoganin "suuri fani".

"Täysin häpeällistä"

Myös ennen vetäytymistä kahdenkeskisiin neuvotteluihin Trump ylisti Erdoganin olleen ystävänsä jo pitkään.

Kauniista sanoista huolimatta Turkin ja Yhdysvaltain suhteet ovat historiallisen jäiset. Maiden välejä ovat kiristäneet nimenomaan muun muassa Syyrian tilanne ja aseostot Venäjältä. Turkkia on hiertänyt Yhdysvaltain päätös tunnustaa armenialaisten kansanmurha.

Trumpin päätös kutsua Erdogan kylään kireässä tilanteessa ei ole ilahduttanut kaikkia Yhdysvaltain kongressin jäseniä.

– On täysin häpeällistä, että presidentti Trump on kutsunut presidentti Erdoganin Valkoiseen taloon sen jälkeen, kun Erdogan on hyökännyt liittolaisiamme Syyrian kurdeja vastaan, sanoi demokraattiedustaja Chris Van Hollen Washington Post -lehden mukaan.

Valkoisen talon tapaamisessa nähtiin keskiviikkopäivällä yllättävä käänne, kun Trump kutsui tapaamiseen mukaan joitakin republikaanisenaattoreita, jotka esittivät kriittisiä kysymyksiä Erdoganille koskien niin Turkin sotilasoperaatiota Pohjois-Syyrian kurdialueilla kuin aseiden ostoa Venäjältä.

Yhdysvaltojen johdon erimielisyyttä Turkin suhteen kuvaa hyvin se, että tapaamiseen osallistunut, Turkin hyökkäystä tiukasti arvostellut republikaanisenaattori Lindsay Graham kertoi toivovansa, että Yhdysvallat antaa Turkille oppitunnin "amerikkalaisesta sivilisaatiosta".

Samalla kun Graham yritti esittää kritiikkiä Turkille, kehui Erdoganin vieressä istunut Trump Turkkia muun muassa maan toimista Syyrian rajalla ja tulitauon pitämisestä.

MAINOS

Kommentoi

Oli kaikkeen puolen hyvin onnistunut tapaaminen te katteeliset haukkujat jatkaaka haukkumista päämiehet yrittävät ratkaisua aluen rauhan puolesta piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Trump on varsinainen fanittaja ;D Kunhan Ärdokan poistuu maasta, tulee tikarin terävää twiittiä perään.... perinteisesti. Maailma on todella suurissa ongelmissa,eikä uusi vuosi tuo muuta kuin katastrofin kun siirrytään 5G verkkoon,alkaa järjestelmät kaatumaan,niin on löyhästi rakennettu
infrastruktuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On Putinin fani, on Erdoganin fani, on Boris Johnsonin fani, on Kin Jong-unin fani, ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
102
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
86
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
73
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image