Ulkomaat

Trump kävi etelärajalla, hätätilan julistaminen muurin ra­hoit­ta­mi­sek­si yhä lähempänä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on valmis julistamaan kansallisen hätätilan saadakseen rahoituksen muurilleen. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 11.1.2019 8:35
Ilkka Timonen

Presidentin lakimiehet ovat kertoneet, että hänellä on täysi oikeus julistaa hätätila tässä tapauksessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut julistaa maahan kansallisen hätätilan saadakseen rahoitusta ilman kongressin hyväksyntää.

– Minulla on täydet oikeudet julistaa hätätila, Trump sanoi BBC:n mukaan toimittajille vieraillessaan Meksikon rajan tuntumassa Texasissa torstaina.

Presidentti on kieltäytynyt allekirjoittamasta lakeja, jotka mahdollistavat osan maan hallinnosta avaamisen ellei paketissa ole mukana 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen.

Budjettineuvottelut ovat kuitenkin umpikujassa, koska edustajainhuonetta kontrolloivat demokraatit ovat kieltäytyneet antamasta hänelle rahaa muuriin.

Republikaanijohtajat sanovat puolueensa pysyvän presidentin takana. Tosin jotkut republikaanipoliitikot ovat puhuneet hallinnon sulkemisen lopettamisesta.

Hallinto suljettuna jo 20 päivää

Trump vieraili torstaina McAllenin rajavartioasemalla Rio Granden laaksossa Texasissa. Kyseessä oli jo 20. päivä, jolloin neljäsosa hallinnosta oli suljettuna. Hänet vastaanottivat rajavartijat, jotka eivät tällä hetkellä saa palkkaa. Ilman palkkaa on tällä hetkellä noin 800 000 liittovaltion työntekijää.

Hätätilan julistaminen on kuitenkin laillisesti vaikeaa. Rahat tulisivat rahastoista, jotka kongressi on tarkoittanut muualle, mitä jotkut republikaanitkin vastustavat.

Päivää aiemmin demokraattijohtajat Nancy Pelosi ja Chuck Schumer olivat kieltäytyneet rahoittamasta muuria.

– Minusta Kiina on kunniallisempi kuin itkevät Chuck ja Nancy, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan rajalla.

Edustajainhuone hyväksyi torstaina kaksi lakiehdotusta liikenne-, asumis- ja maatalousministeriöiden toiminnan rahoittamiseksi. Valkoinen talo kertoi Trumpin torjuvan aloitteet vetollaan, mikäli ne tulisivat hänen pöydälleen.

Trump perui matkan Davosin talousfoorumiin

Trump on perunut matkansa Davosin talousfoorumiin Sveitsiin, jonka on tarkoitus alkaa 22. tammikuuta. Tämä viittaa siihen, että hallinnon sulkeminen jatkuu vielä pitkään.

– En ole koskaan ollut masentuneempi eteenpäin menosta kuin juuri nyt. En vain näe tietä eteenpäin, sanoi republikaanisenaattori Lindsey Graham, Trumpin tukija. Hänen mukaansa Trumpin pitäisi nyt julistaa hätätila.

Trump sanoi, että hänen juristinsa olivat kertoneet, että hänellä on valta julistaa hätätila saadakseen muurin rahoitetuksi.

– Minulla on täydellinen valta julistaa kansallinen hätätila, hän sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

– En ole vielä valmis tekemään sitä, mutta jos minun täytyy, niin teen sen.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Meksikon muuri on suurin maapalloa vaivaava kriisi tällä hetkellä. Jos Trump ratkaisee tämän, on se nobelin rauhanpalkinnon arvoinen suoritus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kumpa meidän presidenttikin olisi yhtä huolissaan valtakunnan rajoista. Varsinkin länsirajasta. Passitarkastukset ja muu kulunvalvonta tulisi ottaa välittömästi käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA ja muun lännen rahat ovat menneet Kiinaan, kun on haluttu kannattaa globalisaatiota ja ostaa halvalla. Samalla on tehtaita lopetettu ja Kiinassa tehty niitä lisää .
Nyt on muutoksen aika , mutta koville ottaa esim Ranskassa , Englannissa, Ruotsissa, italiassa, On yhteisituumin vaadittava KIina revalvoimaan joka vuosi, ettei aliarvostetulla valuutalla haalita muun maailman rahoja sinne merkantilistisella politiikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:19
Uhkaako Jussi Jokistakin pelikielto? Liigan kurinpito käsittelee maanantain ottelun jalkapyyhkäisyn – katso tilanne
14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
103
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
63
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
46
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
15
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella
15
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Tulonsiirrot käyhältä rikkaalle ovat mahdottoimia, senhän toki älyät. Lue lisää...
A T

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image