Ulkomaat

Trump kävi etelärajalla, hätätilan julistaminen muurin ra­hoit­ta­mi­sek­si yhä lähempänä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on valmis julistamaan kansallisen hätätilan saadakseen rahoituksen muurilleen. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 11.1.2019 8:35
Ilkka Timonen

Presidentin lakimiehet ovat kertoneet, että hänellä on täysi oikeus julistaa hätätila tässä tapauksessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut julistaa maahan kansallisen hätätilan saadakseen rahoitusta ilman kongressin hyväksyntää.

– Minulla on täydet oikeudet julistaa hätätila, Trump sanoi BBC:n mukaan toimittajille vieraillessaan Meksikon rajan tuntumassa Texasissa torstaina.

Presidentti on kieltäytynyt allekirjoittamasta lakeja, jotka mahdollistavat osan maan hallinnosta avaamisen ellei paketissa ole mukana 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen.

Budjettineuvottelut ovat kuitenkin umpikujassa, koska edustajainhuonetta kontrolloivat demokraatit ovat kieltäytyneet antamasta hänelle rahaa muuriin.

Republikaanijohtajat sanovat puolueensa pysyvän presidentin takana. Tosin jotkut republikaanipoliitikot ovat puhuneet hallinnon sulkemisen lopettamisesta.

Hallinto suljettuna jo 20 päivää

Trump vieraili torstaina McAllenin rajavartioasemalla Rio Granden laaksossa Texasissa. Kyseessä oli jo 20. päivä, jolloin neljäsosa hallinnosta oli suljettuna. Hänet vastaanottivat rajavartijat, jotka eivät tällä hetkellä saa palkkaa. Ilman palkkaa on tällä hetkellä noin 800 000 liittovaltion työntekijää.

Hätätilan julistaminen on kuitenkin laillisesti vaikeaa. Rahat tulisivat rahastoista, jotka kongressi on tarkoittanut muualle, mitä jotkut republikaanitkin vastustavat.

Päivää aiemmin demokraattijohtajat Nancy Pelosi ja Chuck Schumer olivat kieltäytyneet rahoittamasta muuria.

– Minusta Kiina on kunniallisempi kuin itkevät Chuck ja Nancy, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan rajalla.

Edustajainhuone hyväksyi torstaina kaksi lakiehdotusta liikenne-, asumis- ja maatalousministeriöiden toiminnan rahoittamiseksi. Valkoinen talo kertoi Trumpin torjuvan aloitteet vetollaan, mikäli ne tulisivat hänen pöydälleen.

Trump perui matkan Davosin talousfoorumiin

Trump on perunut matkansa Davosin talousfoorumiin Sveitsiin, jonka on tarkoitus alkaa 22. tammikuuta. Tämä viittaa siihen, että hallinnon sulkeminen jatkuu vielä pitkään.

– En ole koskaan ollut masentuneempi eteenpäin menosta kuin juuri nyt. En vain näe tietä eteenpäin, sanoi republikaanisenaattori Lindsey Graham, Trumpin tukija. Hänen mukaansa Trumpin pitäisi nyt julistaa hätätila.

Trump sanoi, että hänen juristinsa olivat kertoneet, että hänellä on valta julistaa hätätila saadakseen muurin rahoitetuksi.

– Minulla on täydellinen valta julistaa kansallinen hätätila, hän sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

– En ole vielä valmis tekemään sitä, mutta jos minun täytyy, niin teen sen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Meksikon muuri on suurin maapalloa vaivaava kriisi tällä hetkellä. Jos Trump ratkaisee tämän, on se nobelin rauhanpalkinnon arvoinen suoritus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kumpa meidän presidenttikin olisi yhtä huolissaan valtakunnan rajoista. Varsinkin länsirajasta. Passitarkastukset ja muu kulunvalvonta tulisi ottaa välittömästi käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA ja muun lännen rahat ovat menneet Kiinaan, kun on haluttu kannattaa globalisaatiota ja ostaa halvalla. Samalla on tehtaita lopetettu ja Kiinassa tehty niitä lisää .
Nyt on muutoksen aika , mutta koville ottaa esim Ranskassa , Englannissa, Ruotsissa, italiassa, On yhteisituumin vaadittava KIina revalvoimaan joka vuosi, ettei aliarvostetulla valuutalla haalita muun maailman rahoja sinne merkantilistisella politiikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
8
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
6
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
5
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image