Ulkomaat

Trump kävi etelärajalla, hätätilan julistaminen muurin ra­hoit­ta­mi­sek­si yhä lähempänä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on valmis julistamaan kansallisen hätätilan saadakseen rahoituksen muurilleen. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 11.1.2019 8:35
Ilkka Timonen

Presidentin lakimiehet ovat kertoneet, että hänellä on täysi oikeus julistaa hätätila tässä tapauksessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut julistaa maahan kansallisen hätätilan saadakseen rahoitusta ilman kongressin hyväksyntää.

– Minulla on täydet oikeudet julistaa hätätila, Trump sanoi BBC:n mukaan toimittajille vieraillessaan Meksikon rajan tuntumassa Texasissa torstaina.

Presidentti on kieltäytynyt allekirjoittamasta lakeja, jotka mahdollistavat osan maan hallinnosta avaamisen ellei paketissa ole mukana 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen.

Budjettineuvottelut ovat kuitenkin umpikujassa, koska edustajainhuonetta kontrolloivat demokraatit ovat kieltäytyneet antamasta hänelle rahaa muuriin.

Republikaanijohtajat sanovat puolueensa pysyvän presidentin takana. Tosin jotkut republikaanipoliitikot ovat puhuneet hallinnon sulkemisen lopettamisesta.

Hallinto suljettuna jo 20 päivää

Trump vieraili torstaina McAllenin rajavartioasemalla Rio Granden laaksossa Texasissa. Kyseessä oli jo 20. päivä, jolloin neljäsosa hallinnosta oli suljettuna. Hänet vastaanottivat rajavartijat, jotka eivät tällä hetkellä saa palkkaa. Ilman palkkaa on tällä hetkellä noin 800 000 liittovaltion työntekijää.

Hätätilan julistaminen on kuitenkin laillisesti vaikeaa. Rahat tulisivat rahastoista, jotka kongressi on tarkoittanut muualle, mitä jotkut republikaanitkin vastustavat.

Päivää aiemmin demokraattijohtajat Nancy Pelosi ja Chuck Schumer olivat kieltäytyneet rahoittamasta muuria.

– Minusta Kiina on kunniallisempi kuin itkevät Chuck ja Nancy, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan rajalla.

Edustajainhuone hyväksyi torstaina kaksi lakiehdotusta liikenne-, asumis- ja maatalousministeriöiden toiminnan rahoittamiseksi. Valkoinen talo kertoi Trumpin torjuvan aloitteet vetollaan, mikäli ne tulisivat hänen pöydälleen.

Trump perui matkan Davosin talousfoorumiin

Trump on perunut matkansa Davosin talousfoorumiin Sveitsiin, jonka on tarkoitus alkaa 22. tammikuuta. Tämä viittaa siihen, että hallinnon sulkeminen jatkuu vielä pitkään.

– En ole koskaan ollut masentuneempi eteenpäin menosta kuin juuri nyt. En vain näe tietä eteenpäin, sanoi republikaanisenaattori Lindsey Graham, Trumpin tukija. Hänen mukaansa Trumpin pitäisi nyt julistaa hätätila.

Trump sanoi, että hänen juristinsa olivat kertoneet, että hänellä on valta julistaa hätätila saadakseen muurin rahoitetuksi.

– Minulla on täydellinen valta julistaa kansallinen hätätila, hän sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

– En ole vielä valmis tekemään sitä, mutta jos minun täytyy, niin teen sen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Meksikon muuri on suurin maapalloa vaivaava kriisi tällä hetkellä. Jos Trump ratkaisee tämän, on se nobelin rauhanpalkinnon arvoinen suoritus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kumpa meidän presidenttikin olisi yhtä huolissaan valtakunnan rajoista. Varsinkin länsirajasta. Passitarkastukset ja muu kulunvalvonta tulisi ottaa välittömästi käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA ja muun lännen rahat ovat menneet Kiinaan, kun on haluttu kannattaa globalisaatiota ja ostaa halvalla. Samalla on tehtaita lopetettu ja Kiinassa tehty niitä lisää .
Nyt on muutoksen aika , mutta koville ottaa esim Ranskassa , Englannissa, Ruotsissa, italiassa, On yhteisituumin vaadittava KIina revalvoimaan joka vuosi, ettei aliarvostetulla valuutalla haalita muun maailman rahoja sinne merkantilistisella politiikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Oulussa voi taas hakea erikoisluokille – Myllytullin kuvataideluokalla pääsee mukaan isoihin projekteihin ja kokeilemaan uusia tekniikoita
21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
201
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image