Ulkomaat

Trump irtisanoi ul­ko­mi­nis­te­rin­sä ja päätti ero­tust­viit­tin­sä sanoihin: "Onnittelut kaikille!" – taustalla Venäjä-kommentit?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tuoreimpia henkilöstövaihdoksiaan tiistaina lehdistölle Valkoisessa talossa.
Ulkomaat 13.3.2018 16:29
Markku Uhari

Ulkoministerin tehtävästä irtisanottu Rex Tillerson kommentoi Venäjää kovasanaisesti vielä maanantaina. Twitter-käyttäjät spekuloivat välittömästi, olivatko kommentit potkujen taustalla.

– Onnittelut kaikille!

Näin päätti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiistaina tviittinsä, jossa hän ilmoitti valintansa uudeksi ulkoministeriksi ja tiedustelupalvelu CIA:n päälliköksi.

Samaisessa viestissä kuitenkin ilmoitettiin myös ulkoministerinä toimineen Rex Tillersonin potkuista. Toki Trump kiitti Tillersonia myös tämän palveluksista.

Rex Tillerson on viimeisin Trumpin kabinetin jäsen, jolle on näytetty ovea. Vaihtuvuus on Trumpin alaisuudessa ollut suurta, ja Twitter-käyttäjät ottivatkin Trumpin tuoreimman henkilöstöuutisen vastaan kaksijakoisesti.

– Trump lupasi pienemmän hallinnon mutta koskaan ei muonavahvuudessa ole käynyt näin paljon väkeä, kirjoitti esimerkiksi media-alalla vaikuttanut Jussi Lähde.

Myös Saksan apulaisoikeusministeri Michael Roth otti Twitterissä vahvasti kantaa Tillersonin potkuihin.

– Rex Tillersonin irtisanominen ei tee mistään parempaa, Roth tviittasi.

Venäjä-kommentit taustalla?

Rex Tillersonin erotuspäätös tuli päivä sen jälkeen, kun ulkoministeri oli julkisesti tuominnut Venäjän liittyen Britanniassa sattuneeseen myrkytystapaukseen.

Tillerson moitti ulkoministeriön tiedotteessa Venäjää kovasanaisemmin kuin Valkoinen talo omassa ulkotulossaan, huomauttaa CNN-uutissivusto.

Tillersonin Venäjä-kommentointi herättikin laajasti Twitter-käyttäjien keskuudessa epäilyt siitä, olivatko kommentit viimeinen niitti Trumpille. Tillerson on ollut aiemminkin presidentin hampaissa.

– Nyt, kun Tillerson on antanut tosiasioihin perustuvia lausuntoja, Trump antoi hänelle potkut. Hämmästyttävää, tviittasi amerikkalainen toimittaja Victoria Brownworth.

Uutistoimisto Reuters kertoi kuitenkin tiistaina, että Trump olisi valmis tuomitsemaan Venäjän tai sen, joka on Britannian Salisburyn iskun takana, jos hän on brittien kanssa samaa mieltä myrkytystutkinnan tuloksista.

Trump on ilmoittanut, että Tillersonin seuraajaksi astuu CIA:n pääjohtajana toiminut Mike Pompeo.

– Olemme aina olleet samalla aaltopituudella, Trump kommentoi CNN:n mukaan Pompeo'ta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rexillä oli ulkomailla kierrellessään niin kiirus, ettei presidenttiäkään ehtinyt sanoa kuin ääliöksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trum on vielä siinä pisteessä missä jakeli ohjelmassaan potkuja telkkarissa. On jäänyt tuo vaihe päälle aika pahasti. Milloin antas itelleen potkut niin alkas asiat taas rullaamaan oikein. Jospa sais Obama tulla takas mutta nykynen varapressakin kyllä osaa hommansa kun vaan nimitetään kohta virkaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Trump olisi mun esimies, en lukisi Twiittejä, vaan saisi sanoa asiansa muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen niin onnellinen että Trump on presidentti. Kehtaan myös väittää, että minun onnellisuus Trumpin suhteen perustuu taatusti eriin motiiviin kuin muilla. Minä olen sattumoisin salaliittoihin uskoja eli JFK, 9/11 ja niin edelleen. Uskon että kyseessä on salaliitto tavalla tai toisella.

Koskaan aikaisemmin ei ole valtamedia oma-aloitteisesti puhunut tai jopa itse keksinyt uusi salaliittoteorioita kuin nyt Trumpin aikana. Siellä se lukee tässä uutisessa, että Trumpin tviitti tarkoittaisikin jotain muuta kuin mitä siellä lukee. Trump siis pelaisi usealla pelilaudalla samaan aikaan ja solmisi jopa salaliittoja ja olisi ikään kuin "master mind" kaiken takana. Olen niin onnellinen kun salaliitoista on nyt tullut valtamedian perustiistain etusivun juttu :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava nähdä, että Amerikassa on mahdollisesti ensimmäistä kertaa koko historiansa aikana tolkun presidentti. Trump vaikuttaa ymmärtävän hyvin, että maailman kahden supervallan - Venäjän ja USA:n - keskinäiset hyvät suhteet ovat avainasemassa uuden maailmansodan välttämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aika paljastavaa kuinka nopeasti saa potkut USAn nykyhallinnosta heti kun arvostelee Venäjää. Videot mitä Venäjällä on Trumpista ovat varmasti melko kauheaa katsottavaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin kolmelle henkilölle onnea ja sekin koitetaan muuttaa valemedian toimesta joksikin muuksi 😀😀
Trumpilla on ollut useampia erimielisyyksiä Tillersonin kanssa mm. Iranin suhteen jne. mutta Trump rakentaan ympärilleen hienon joukon jonka kanssa suunta on vain ylös ja parempaan maailmaan. Pompeo on ollut Trumpin haastatteluissa ja pitemmän aikaa ja heillä sympatiat pelaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, ainakaan ei jää epäselväksi kenen kanssa Trump tanssii valssia. Vähän huolestuttaa kun Trump kääntää selkänsä vanhimmalle liittolaiselleen, eikä Trump liiemmin halua olla EU:n kanssa ystävä. Pitäisiköhän tästä olla huolissaan mihin tämä kaikki lopulta päättyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valssia todella tanssitaan ja viejänä se lyhyempi partneri. Ei ihme, että sitä hymyilyttää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image