Ulkomaat

Trump haukkui vir­ka­ri­kos­tut­kin­nan todistajan Twitterissä – "Hyvin pelottavaa"

Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch todisti virkarikostutkinnassa perjantaina. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 15.11.2019 20:22
Lea Peuhkuri, Reuters

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump teki jälleen Twitter-historiaa ja haukkui virkarikostutkinnassa kuultavana olleen todistajan reaaliaikaisesti.

Marie Yovanovitch, joka on Yhdysvaltainen entinen suurlähettiläs Ukrainassa, todisti perjantaina Yhdysvallan kongressissa osana Trumpiin kohdistuvaa virkarikostutkintaa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Trumpin hallinto erotti uradiplomaatti Yovanovitchin suurlähettilään tehtävistä viime toukokuussa. Perjantaina Yovanovitch puolusti julkisessa kuulemisessa omaa korruption vastaista toimintaansa.

Samaan aikaan Trump arvosteli häntä Twitterissä:

– Kaikkialla, missä Marie Yovanovitch kävi, asiat menivät pieleen. Hän aloitti Somaliassa. Miten siellä meni? Trump laukoi.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff kysyi kuulemisessa Yovanovitchilta, miltä Trumpin tviitit tuntuivat hänestä.

– Hyvin pelottavalta, Yovanovitch vastasi Reutersin mukaan.

– En voi väittää puhuvani siitä, mitä presidentti yrittää tehdä, mutta luulen, että vaikutuksen on tarkoitus olla pelottava.

Adam Schiff vastasi, että toiset ottavat todistajien pelottelun "hyvin, hyvin vakavasti".

Tviitit keräsivät kritiikkiä

Trumpiin kohdistuvassa virkarikostutkinnassa selvitetään etenkin hänen käymäänsä puhelinkeskustelua Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa viime heinäkuussa.

Trumpin epäillään pyytäneen ulkovallan apua mahdollisen tulevan kilpakumppaninsa demokraattien Joe Bidenin kampittamisessa ja käyttäneen sotilasapua suostuttelukeinona.

Trump kieltää tehneensä väärin. Kongressin julkiset kuulemiset alkoivat viime keskiviikkona.

Trumpin perjantaiset tviitit herättivät tuoreeltaan kovaa kritiikkiä.

– Todistajien pelottelu on rikos, senaattori ja demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Kamala Harris kirjoitti Twitterissä.

Jopa Fox News -kanavalla, joka yleensä tukee Trumpia, arvosteltiin presidentin Twitter-käyttäytymistä.

Republikaaniedustaja Jim Jordan kuitenkin katsoi, että Trumpin tviitit ovat tulosta tähän kohdistuvasta "säälimättömästä hyökkäyksestä, joka alkoi jo ennen kuin hän oli presidentti".

Demokraattien mukaan Trumpin hallinto halusi Marie Yovanovitchin pois Ukrainasta, jotta Trumpin liittolaiset saisivat Ukrainan hallinnon suostuteltua aloittamaan korruptiotutkinnan Joe Bidenistä ja hänen pojastaan Hunter Bidenistä. Hunter Biden toimi ukrainalaisen energiayhtiön johtokunnassa.

Yovanovitch sanoo, että hän joutui Trumpin asianajajan Rudy Giulianin masinoiman lokakampanjan kohteeksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Todistajia uhkailevat tyypillimmillään ammattirikolliset - moottoripyöräjengit ja tietenkin mafia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sirkus on tullut kaupunkiin, sanoi Trump. Itse asiassa se on ollut siellä jo pitkään ja herralla itsellään on siinä keskeinen rooli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän tämä tutkia. Millä se selitetään, jos tämmöinen jätetään selvittämättä. Kyllä sekin herättää kysymyksiä.
Trump voisi rauhassa odottaa ja lopettaa meuhkaamisen, jos ei ole syytä huoleen. Voisi vaikka keskittyä johonkin presidentin tehtävään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kenguru-oikeudenkäynti saisi jo loppua kun se on aloitettukin täysin tyhjistä syytteistä eikä johda mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin siis kyseessä ei ole varsinaisesti oikeudenkäynti vaan viraltapanoprosessin ensimmäinen vaihe eli tutkimus ja mahdollisen syytteen valmistelu. Mikäli syyte nostetaan, edetään toiseen vaiheeseen eli viraltapanosta päättämiseen. Se tapahtuu senaatissa. Päätökset ovat lopulta poliittisia, vaikka jokainen kongressin jäsen harkitsee kantansa näytön pohjalta.

Homma on siis tutkimusvaiheessa, ja mitä tahansa uutta tietoa voi nousta esille. Ei siis kannata vielä vetää johtopäätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkitaan että löytyisikö jotain näinhän demokraatit ovat tehneet jo alusta lähtien. Syytökset aloitetaan tyhjästä ja sitten tutkitaan vuosikausia veronmaksajien rahoilla että löytyisikö mitään ja näin kävi Venäjä-kytkös jutussa. Demokraateilla on alusta lähtien ollut pyrkimys Trumpin viraltapano mitään muuta eivät ole saaneet aikaan mutta saavat kokea karvaan tappion vaaliuurnilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, pääministerimmekö pitäisi puuttua asiaan? Muuten. Näitä uutisia ei ole pakko seurata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaajalla on laaja ilmaisunvapaus, eikä hänen tarvitse puhua totta kuten syyttäjän ja todistajien. Voisiko joku selittää miksi tämän oikeudenkäynnin kohdalla tuodaan aina esille demokraattien ja republikaanien paikkajaot senaatissa ja edustajainhuoneessa. Ei kai kyseessä ole poliittinen oikeudenkäynti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Trumpin jahtaaminen muistuttaa Anneli Jäätteenmäen vainoamista kun hän erehtyi kyselemään Paavo Lipposen tekemisistä. Muistatteko?
Olihan se oikeastaan vain USA:n etujen puolustamista kun Trump halusi selvittää Joe Bidenin ja poikansa Hunter Bidenin korruptiolta haiskahtavat kähminnät Ukrainassa. Joe Biden näyttää käyttäneen USA:n avustusta ehtona että hänen poikansa pääsee hyville ansioille Ukrainalaisen kaasuyhtiön hallintoneuvostossa ilman minkäänlaista näyttöä osaamisestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä väärää siinä on että pyytää tutkimaan korruptiorikosta. Eihän pitäis tutkinnasta olla mitään haittaa Bidenille jos kerran on puhdas, siinä vain vapaasti tutkii. Taitais olla aihetta tutkia kun noin suuri juttu piti tehdä jo tutkintapyynnöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten syrjäytetty suurlähettiläskin huomautti, viralliset oikeudelliset tutkimukset Bidenin toiminnasta tekee tarvittaessa USA:n oikeusministeriö. Niitä ei tee presidentin henkilökohtainen lakimies epämääräisten apuriensa kanssa. Bidenin tekemiset eivät tosin ole presidentin virkarikostutkinnan aiheena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on jos hänen poikansa on toiminut hallituksen jäsenenä ilman mitään koulutusta ja vetänyt $50,000 kuukausipalkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaiset todistajat, jotka arvailevat ja eivät tiedä mitään, eivät kyllä ole todistajia vaan panettelijoita. Liekö saavat rahaa arvailemalla? Menisi kyllä itselläkin näkö, moisten apulannan levittäjien kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenttisi kertoo, että et seurannut tai kyennyt seuraamaan suoraa lähetystä suurlähettilään kuulemisesta. Hän ei nimittäin panetellut ketään. On vaikea kuvitella, miksi suomalaisenlla kirjoittajalla, edes persulla, olisi tarvetta kirjoittaa tuollaista törkyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiihotuitko vain itse vai odotatko muidenkin kiihoittuvan kun otit persuiksi kutsutun kansanryhmän mukaan kommenttiisi? On vaikea kuvitella mistä muusta syystä olisi tarvetta kirjoittaa tuollaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kongressin kuulemiset ovat korkein virallinen oikeudellinen tutkinta kuin USAssa on mahdollista. Kyse ei todellakaan ole mistään pelleilystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tältä todistajalta kysyttiin tiesikö hän että Trump olisi tehnyt virkarikoksen tai mitenkään muuten toiminut sopimattomasti virassaan ja vastaus oli ”ei”. Siispä kysyttiin miksi hän istui siellä todistamassa ja mitä?! Hän ei ole edes koskaan henkilökohtaisesti tavannut Trumppia. Syy miksi Trump erotti hänet oli että tämä henkilö oli Obama-kaudelta ja ihaili tätä. Trump on erottanut suurimman osan Obama kauden jäännöksiä mutta vielä on muutama jäljellä ja hänellä on täysi oikeus tehdä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vissiin tämä demokraattien vihakamppanja oikein suju kun ei ole muuta uutisoitavaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
106
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
93
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
75
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
71
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image