Ulkomaat

Trump: Fidel oli julma diktaattori ja sortaja

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump. KUVA: Peter Foley / ZUMA Wire
Ulkomaat 26.11.2016 18:32
STT-AFP

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin mukaan edesmennyt Kuuban johtaja Fidel Castro oli julma diktaattori, joka sorti kansaansa kuusi vuosikymmentä.

– Vaikka Kuuba pysyy totalitarismin saarekkeena, toiveeni on, että tämä päivä on merkkipäivä, jonka jälkeen alkaa siirtyminen aivan liian kauan kestäneistä kauhuista kohti tulevaisuutta, jossa ihana Kuuban kansa voi viimeinkin elää vapaudessa, jonka he niin täysin ansaitsisivat, Trump sanoi lausunnossaan

Trump ei viitannut mitenkään presidentti Barack Obaman aikaisempiin lausuntoihin Castron historiallisesta merkityksestä, vaan totesi ainoastaan, että Yhdysvaltain hallinto "tulee tekemään kaikkensa varmistaakseen, että Kuuban kansa voi lopultakin aloittaa matkansa kohti hyvinvointia ja vapautta".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Mutta miksi Yhdysvallat lisäsi Kuubalaisten sortamista pakotteilla??? Vuosikymmeniä???
Useat ihmiset varmaan lukivat juttua kun pakotteiden "loputtua" ,Presidentti vei satoja bisneshenkilöitä Kuubaan .
Kuuballa on oltava vapaus tehdä kauppoja minkä maan kanssa tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on naapurin Puttiini saanu hengenheimolaisen. Mutta totuushan onkin niin kallis asia, että sitä täytyy käyttää hyvin säästeliäästi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallathan vapautti Kuuban jo vuonna 1898 entiseltä isäntämaaltaan Espanjalta.

Vapautuksen jälkeen Yhdysvallat asetti Kuubaan sotilashallinnon, poisti tullit amerikkalaisilta yrityksiltä, mutta piti kuubalaisten viljelijöiden vientitullit päällä, ajaen näin paikalliset vararikkoon. Vararikossa olleilta viljelijöiltä olikin helppoa ja edullista ostaa "laillisesti" pellot pois. Kun sokerituotanto oli kääritty omiin taskuihinsa, alkoi suuri ja hieno amerikkalainen demokratia kääriä sillä hilloa. Vähemmän yllättäen, kansalaisia otti päähän, ja eipä ihmekään, että muuan parrakas veikko päätti ajaa vähän myöhemmin koko rellestävän roskasakin tiehensä maastaan.

En nyt väitä, että Fidel Castro olisi ollut mikään hyvä johtaja pitkässä juoksussa, mutta en arvostele hänen suorittamaa vallankaappausta laisinkaan. Mielestäni se oli oikeutettu, ja amerikkalaisten firmojen kaappaama maaomaisuus oli oikeudenmukaista palauttaa kuubalaisille. Harmi vain, että Kuuban historia alkaa kaikissa oppikirjoissa siitä pisteestä, kun Fidel Castro kaappasi vallan, koska paljon ehti tapahtua ennen sitäkin.

Kuuban terveydenhuoltojärjestelmä on muuten Yhdysvaltain armeijan alulle saattama. Niin hullu on maailma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan aikoinaan ala-asteella koulussa kun bresnevi kuoli niin keskusradiossa kuulutettiin reksin toimesta että minuutin hiljainen hetki...oli hieman ymmällä vaikka en paljon maailman asioista vielä tiennytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nepotistinen diktaattori tämä Fidel oli, ei muuta. Kun itseltä voimat hiipuivat, niin veli tuli tilalle. Kuka suvusta jatkaa seuraavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poisnukkuneista ei saisi puhua pahaa, mutta myöskään totuuden kieltäminen ei ole oikein:
Fidel Castro ei ollut mikään ihmisoikeustaistelija, eikä edes demokratian kannattaja. Päinvastoin. Moni Kuubasta paennut on tänään iloinen.

Castrojen Kuubassa tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin ihmisiä poliittisista syistä ihan viime vuosiin saakka. -Samana vuonna kun paavi kävi vierailulla Kuubassa, Kuuban vankiloissa virui tuhansia ihmisiä, joiden ainoa "rikos" (huomaa lainausmerkit) oli se, että he olivat eri mieltä harjoitetusta politiikasta totalitäristisen kommunistihallinnon kanssa tai se, että he olivat vaatineet sananvapautta, matkustamisen vapautta, monipuoluejärjestelmää, ammatillisen- ja poliittisen järjestäytymisen vapautta. Tai uskoneet Jeesukseen.

Castroilla oli osuutensa myös järjestäytyneessä rikollisuudessa. -Yleisesti tiedetään Karibian meren ylittäneiden huumekuriirien käyttäneen Kuuban vesiä ja ilmatilaa, jopa Kuuban lentokenttiä, tukikohtinaan heidän kuljettaessaan useiden tonnienkin kokaiinilasteja Kolumbiasta tai Boliviasta Yhdysvaltoihin. Castrot saivat osuutensa.

Kuuba jäi jälkeen muun maailman kehityksestä Castrojen diktatuurin aikana. Toki Kuuba oli takapajuinen valtio Trujillonkin juntan alaisuudessa. Mutta, sen sijaan, että castro olisi luonut kuubasta demokraattisen ja edistyksellisen valtion, Kuuba siirtyi todellisuudessa yhden juntan alaisuudesta toisen juntan alaisuuteen.

Fidel Castro oli myös nepotisti, joka kilpaili samassa sarjassa Pohjois-Korean Ilien kanssa. Fyysisen kuntonsa heikennettyä, Fidel Castro nimetti seuraajakseen oman veljensä, Raul Castron.

Kaikkien totalitärististen junttien ja yksinvaltiaiden alaisuudessa koettujen kauhujen ja kärsimyksen jälkeen, Kuuban kansa olisi jo ansainnut parempaa. Toivoa sopii, että legendaarisen sissijohtajan ja diktaattorin kuolema sysäisi liikkeelle avautumis- ja demokratisoitumisprosessin, joka johtaisi Kuuban luontevaan ja avoimeen yhteisytyöhön ja kanssakäymiseen muun maailman kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleekohan Kuuban Guantaanamoon uusia asiakkaita kun Trump pistää asioita järjestykseen.Kuuba oli ennen Amerikkalaisten ökyrikkaiden paratiisi jonka USA:n silloiset pesidentit pilasivat.Nyt on valittu mies joka osaa asiansa ja se on Trump.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoikohan Tuomioja, että Castron olisi pitänyt väistyä ennen 2000-lukua, niin jälkipolvien arviot olisivat positiivisempia. Oikeasti Castron olisi pitänyt väistyä ennen ensimmäistä murhaa (tai olis pitäny jättää se tekemättä ja jatkaa vallassa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillälailla, just joo. Media kaatopaikalla ja valitsee sopivaa syötäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuubassa syttyy aika pian vallankumous, jossa kommunistinen diktatuuri kukistuu. Toivottavasti ei synny verenvuodatusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota noin, kumpikohan on pahempi asia, kokonaisen kansan lukutaidottomuus ennen Castroa vai nykyinen tilanne? Onkohan Kuubassa parempi terveydenhuolto kuin Trumpin kansalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo vastata.

Kuuban kommunistinen diktatuuri on tuonut Kuuban kansalle samanlaisen onnen kuin muillekin kommunistisesta paratiisista nauttineille kansoille.

P.S. Kuuban terveydenhoito on ollut vain lavastus, josta nautti vain pieni näytille tuotu vähemmistö. Kuuballa ei ole ollut varaa kattavaan terveydenhoitoon, kun tähän ei näytä olevan varaa paljon rikkaammalla Suomellakaan. Diktatuurit järjestelevät usein tällaisia lavastuksia, joihin lännessä "älymystö" helposti lankeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuba on tällä hetkellä dollarivelaton maa. Kuinka nopeasti Kuuba saadaan velkaorjuuteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä taho uskaltaa antaa Kuuballe lainaa?

Köyhä ihminen on yleensä velaton kun ei saa lainaa. Rikkaalla lainaa on usein tuhottoman paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luoja siunatkoon Kuuban kansaa kun USA alkaa viemään sinne kuuluisaa demokratiaansa. Kaikki edelliset "demokratisoidut" maat ovat edelleen täydessä sekasorrossa. Jos USA olisi jättänyt Kuuban ja Castron rauhaan eikä häirinnyt heidän elämäänsä typerillä kauppasaarroillaan, niin Kuuba olisi kukoistanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt USA Trumpin johdolla ottaa Kuuban omakseen. Ihanat biitsit ja pitkät, paksut sikarit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös rommia saadaan joka valmistetaan Kuubalaista luomutuotantoa mukaillen:-)) Jenkit saa olla onnellisia että niillä on nyt ja ensimmäistä kertaa historiassaan oikea mies presidenttinä joka ei mielistele vaan sanoo asiat suoraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

63
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
28
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
19
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
15
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
14
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
10
Nuoret tekevät yhä vähemmän abortteja Suomessa – "Tämän ajan kulttuurissa on jotain sellaista"
9
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image