Ulkomaat

Trump evää laittomilta siir­to­lai­sil­ta oikeuden hakea turvapaikkaa

Yhdysvaltoihin matkalla olevan keskiamerikkalaisten siirtolaisten karavaani levähti torstaina Matías Romero -nimisessä kaupungissa Meksikon Oaxacan osavaltiossa. KUVA: LUIS VILLALOBOS
Ulkomaat 9.11.2018 9:34
Seppo Ylönen, Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tosissaan. kun hän vannoo pysäyttävänsä keskiamerikkalaisten siirtolaisten karavaanin, ennen kuin se ylittää Yhdysvaltain etelärajan.

Uusin toimi on presidentinmääräys, joka evää Yhdysvaltoihin laittomasti tulevilta siirtolaista oikeuden hakea turvapaikkaa.

Linjauksen esittelivät oikeus- ja sisäministerit yhteisessä tiedotteessaan, mutta presidentin kerrotaan allekirjoittavan määräyksen hyvin pian.

Siirtolaisjärjestöt tuomitsivat uuden määräyksen, joka rikkoo niiden mukaan Yhdysvaltain voimassa olevia lakeja.

Todellinen uhka vainosta

Yhdysvaltain lait velvoittavat viranomaisia kuuntelemaan turvapaikkaa hakevan vaatimukset riippumatta siitä, onko turvapaikanhakija tullut maahan laillisesti vai laittomasti. Myöskään se, mitä kautta hakija on tullut maahan, ei ole saanut vaikuttaa asiaan.

Turvapaikan myöntämisen ehtona on, että hakijan on täytynyt kohdata todellista uhkaa vainosta paetessaan kotimaastaan. Tällöin heitä pidetään kansainvälisten sopimusten mukaisesti pakolaisina.

Uuden määräyksen myötä turvapaikkaa voivat hakea vain ne henkilöt, jotka rekisteröityvät virallisilla rajanylityspisteillä. Niillä on sisäministeriön mukaan parhaat resurssit ja valmius käsitellä turvapaikkahakemuksia.

– Rajanylityspaikat ovat täpötäysiä, sanoo Jonathan Ryan, siirtolaisia auttavasta teksasilaisesta RAICES-järjestöstä.

Ryanin mukaan turvapaikanhakijat joutuvat leiriytymään niiden edustoilla päiviä tai jopa viikkoja saadakseen reilun mahdollisuuden tulla kuulluksi ja päästäkseen ylittämään rajan.

Siirtolaiset Trumpin vaaliase

Trumpin hallinto on jo aikaisemmin vaikeuttanut turvapaikan myöntämistä.

Viime kesäkuussa oikeusministeri teki linjauksen, joka kiristää määrittelyä kotimaassa koetusta väkivallan uhkasta. Lisäksi turvapaikka-anomuksia käsiteleviä viranomaisia ja tuomareita ohjeistettiin ottamaan huomioon laiton rajanylitys "vakavana haitallisena tekijänä".

Trump teki kovasta maahanmuuttopolitiikastaan keskeisen vaali-aseen viime tiistain kongressivaaleihin. Hän lähetti tuhansia sotilaita rajalle estämään siirtolaiskolonnan maahanpääsy.

Suuri osa laittomasti Yhdysvaltoihin tulevista ihmisistä on lähtöisin Keski-Amerikan pohjoisesta kolmiosta, jonka muodostavat Guatemala, Honduras ja El Salvador. Sieltä paetaan köyhyyttä ja jengirikollisuutta.

MAINOS

Kommentoi

Jos ihmisiä ei saa estää muureilla, eikä vielä varmasti väkivalloinkaan tehdä mitään "viattomille", niin mitä tuhatpäiselle joukolle sitten yleensäkään voi tehdä? Päästää sisään? Hirvittävä vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kateeksi käy kun joillain mailla on presidentti joka puolustaa ja suojelee maataan kaikella mahdollisella tavalla,toisin kuin täällä EU maissa joissa valtion rajat on auki ja kaikenlaiset rosvot ,murhamiehet ja,huumekauppiaat,rintamakarkurit toivotetaan tervetulleiksi ja nekin jotka tulee "valmiille" ja vaativat yhtä sun toista että voivat elää veronmaksajiemme elättämänä,ilmaisista terveyspalveluista puhumattakaan ja etuilusta terveyskeskuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava juttu, minä keksin ratkasun. Muuta Yhdysvaltoihin! Niin ei tartte täällä nurista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomalaisen pitäisi muuttaa "Väärän mielipiteen" takia yhtään mihinkään, Samalla logiikalla sinä voit muuttaa Ranskaan, Saksaan, yms. Avointen rajojen maihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se kuitenkin ole niin, että jos jokin ei miellytä, kannattaa hakeutua muualle, mieluummin kuin kitistä koko lopun ikänsä.
Tietenkin, jos on taipumuksia masokismiin,niin mielelläänhän sitten itseään kiduttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tosiaan ole, on vain muita hyödyntävä unelmatehdas-joidenkin mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image