Ulkomaat

Trump evää laittomilta siir­to­lai­sil­ta oikeuden hakea turvapaikkaa

Yhdysvaltoihin matkalla olevan keskiamerikkalaisten siirtolaisten karavaani levähti torstaina Matías Romero -nimisessä kaupungissa Meksikon Oaxacan osavaltiossa. KUVA: LUIS VILLALOBOS
Ulkomaat 9.11.2018 9:34
Seppo Ylönen, Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tosissaan. kun hän vannoo pysäyttävänsä keskiamerikkalaisten siirtolaisten karavaanin, ennen kuin se ylittää Yhdysvaltain etelärajan.

Uusin toimi on presidentinmääräys, joka evää Yhdysvaltoihin laittomasti tulevilta siirtolaista oikeuden hakea turvapaikkaa.

Linjauksen esittelivät oikeus- ja sisäministerit yhteisessä tiedotteessaan, mutta presidentin kerrotaan allekirjoittavan määräyksen hyvin pian.

Siirtolaisjärjestöt tuomitsivat uuden määräyksen, joka rikkoo niiden mukaan Yhdysvaltain voimassa olevia lakeja.

Todellinen uhka vainosta

Yhdysvaltain lait velvoittavat viranomaisia kuuntelemaan turvapaikkaa hakevan vaatimukset riippumatta siitä, onko turvapaikanhakija tullut maahan laillisesti vai laittomasti. Myöskään se, mitä kautta hakija on tullut maahan, ei ole saanut vaikuttaa asiaan.

Turvapaikan myöntämisen ehtona on, että hakijan on täytynyt kohdata todellista uhkaa vainosta paetessaan kotimaastaan. Tällöin heitä pidetään kansainvälisten sopimusten mukaisesti pakolaisina.

Uuden määräyksen myötä turvapaikkaa voivat hakea vain ne henkilöt, jotka rekisteröityvät virallisilla rajanylityspisteillä. Niillä on sisäministeriön mukaan parhaat resurssit ja valmius käsitellä turvapaikkahakemuksia.

– Rajanylityspaikat ovat täpötäysiä, sanoo Jonathan Ryan, siirtolaisia auttavasta teksasilaisesta RAICES-järjestöstä.

Ryanin mukaan turvapaikanhakijat joutuvat leiriytymään niiden edustoilla päiviä tai jopa viikkoja saadakseen reilun mahdollisuuden tulla kuulluksi ja päästäkseen ylittämään rajan.

Siirtolaiset Trumpin vaaliase

Trumpin hallinto on jo aikaisemmin vaikeuttanut turvapaikan myöntämistä.

Viime kesäkuussa oikeusministeri teki linjauksen, joka kiristää määrittelyä kotimaassa koetusta väkivallan uhkasta. Lisäksi turvapaikka-anomuksia käsiteleviä viranomaisia ja tuomareita ohjeistettiin ottamaan huomioon laiton rajanylitys "vakavana haitallisena tekijänä".

Trump teki kovasta maahanmuuttopolitiikastaan keskeisen vaali-aseen viime tiistain kongressivaaleihin. Hän lähetti tuhansia sotilaita rajalle estämään siirtolaiskolonnan maahanpääsy.

Suuri osa laittomasti Yhdysvaltoihin tulevista ihmisistä on lähtöisin Keski-Amerikan pohjoisesta kolmiosta, jonka muodostavat Guatemala, Honduras ja El Salvador. Sieltä paetaan köyhyyttä ja jengirikollisuutta.

MAINOS

Kommentoi

Jos ihmisiä ei saa estää muureilla, eikä vielä varmasti väkivalloinkaan tehdä mitään "viattomille", niin mitä tuhatpäiselle joukolle sitten yleensäkään voi tehdä? Päästää sisään? Hirvittävä vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kateeksi käy kun joillain mailla on presidentti joka puolustaa ja suojelee maataan kaikella mahdollisella tavalla,toisin kuin täällä EU maissa joissa valtion rajat on auki ja kaikenlaiset rosvot ,murhamiehet ja,huumekauppiaat,rintamakarkurit toivotetaan tervetulleiksi ja nekin jotka tulee "valmiille" ja vaativat yhtä sun toista että voivat elää veronmaksajiemme elättämänä,ilmaisista terveyspalveluista puhumattakaan ja etuilusta terveyskeskuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava juttu, minä keksin ratkasun. Muuta Yhdysvaltoihin! Niin ei tartte täällä nurista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomalaisen pitäisi muuttaa "Väärän mielipiteen" takia yhtään mihinkään, Samalla logiikalla sinä voit muuttaa Ranskaan, Saksaan, yms. Avointen rajojen maihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se kuitenkin ole niin, että jos jokin ei miellytä, kannattaa hakeutua muualle, mieluummin kuin kitistä koko lopun ikänsä.
Tietenkin, jos on taipumuksia masokismiin,niin mielelläänhän sitten itseään kiduttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tosiaan ole, on vain muita hyödyntävä unelmatehdas-joidenkin mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image