Ulkomaat

Trump: "EU ei ole kohdellut meitä hyvin" – Ruotsin Löfven korosti pienen maan olevan riippuvainen vapaasta kaupasta

Hermostusta herättäneet aikeet tuontitulleista olivat vahvassa roolissa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin tapaamisessa. KUVA: ANDREW HARRER / POOL / EPA
Ulkomaat 7.3.2018 10:37
Ossi Rajala

Tuontitullit olivat vahvassa roolissa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin tapaamisessa.

Valkoisessa talossa Washingtonissa pidetyssä tapaamisessa juhlistettiin Ruotsin ja Yhdysvaltojen 200 vuotta kestäneitä diplomaattisia suhteita.

Trump korosti tapaamisen lehdistötilaisuudessa sitä, että hän pyrkii tuontitulleilla turvaamaan Yhdysvaltojen teräs- ja alumiiniteollisuutta.

– On olemassa sanonta, että jos valtiolla ei ole terästä, ei ole edes valtiota. Ja se pitää paikkansa. EU ei ole kohdellut meitä hyvin. EU:n kanssa on lähes mahdotonta tehdä kauppaa. Jos EU ottaa esteitä pois meidän tuotteiltamme, voimme miettiä muutoksia, Trump puhui.

Ruotsin pääministeri Löfven korosti puolestaan, että yhteistyömahdollisuuksia yritetään etsiä.

– Ymmärrän presidenttiä Trumpia siinä, että hän pyrkii turvaamaan oman maan teollisuutta. On sääli, että neuvottelut TTIP-sopimuksesta (Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus) päättyivät. Ruotsin kaltainen pieni maa on riippuvainen vapaasta kaupasta.

Trump on saanut kritiikkiä tuontitulleista myös Yhdysvalloissa. Niiden pelätään lopulta olevan haitallisia myös yhdysvaltalaisille yrityksille, koska yritysten on todennäköisesti hankittava joka tapauksessa materiaaleja ulkomailta.

– Kauppaketjut ovat monimutkaisia, mainitsi myös Löfven.

Trumpin johtava taloudellinen neuvonantaja Gary Cohn on eronnut hiljattain tehtävästään ja on epäilty, että tuontitullit olivat syynä eroon.

– Pidän siitä, että alaisillani on erilaisia mielipiteitä. Konfliktien kautta syntyy ratkaisuja. Kaikki haluavat työseknnellä täällä. Valkoisessa talossa on paljon energiaa, Trump kertoi tiedotustilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin henkilöstön vaihtuvuudesta.

Kehuja puolin ja toisin

Trump ja Löfven suitsuttivat tapojen mukaan maidensa välisiä suhteita medialle. Erityisesti talous- ja turvallisuusyhteistyötä kehuttiin. Trump kiitteli Ruotsia lisäksi yhteistyöstä Korean niemimaalla.

– Ruotsi on pieni mutta terävä. Ja ruotsalaiset ovat fantastisia, Trump kehui.

Löfven korosti puolestaan maiden yhteisiä arvoja demokratian ja ihmisoikeuksien suhteen, mutta sanoi myös, että ystävät voivat olla myös erimielisiä asioista.

– Pariisin ilmastosopimus ja tuontitullit ovat asioita, joista meillä on erilaisia näkemyksiä, mutta suhteemme on hyvä, Löfven sanoi.

Löfven korosti lisäksi, ettei Ruotsissa ole vaarallisia "no go zone" -alueita, vaikka esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta maassa esiintyy.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

41
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
30
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
24
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
23
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
17
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
11
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image